G4Media.ro

Atenție sporită la consumul de pește. În București au fost confiscate 500…

Sursa Foto: captura/facebook

Atenție sporită la consumul de pește. În București au fost confiscate 500 de kg de pește și produse din pește

Poliţiştii bucureşteni au confiscat, în ultimele trei zile, aproximativ 500 de kilograme de peşte şi produse din peşte, fiind aplicate amenzi 94.000 de lei, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al al Poliţiei Capitalei, Ciprian Romănescu.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) recomandă consumatorilor o atenţie sporită la achiziţionarea de peşte, a preparatelor din peşte preambalate şi a conservelor din peşte, în această perioadă – relatează Agerpres.

Doar în Piaţa Obor au fost confiscate, sâmbătă dimineața, 150 de kilograme de peşte, a transmis  purtătorul de cuvânt al al Poliţiei Capitalei, Ciprian Romănescu

„Acţionăm în această perioadă, fiind vorba şi de sărbătorile de Florii, când se achiziţionează foarte multe produse din peşte. Suntem în principalele pieţe şi în principalele centre comerciale unde să comercializează astfel de produse. În prezent, în Piaţa Obor, unde colegii mei au găsit la această oră mai multe nereguli la nişte societăţi comerciale, au fost confiscate aproximativ 150 de kilograme de peşte doar din această locaţie. În ultimele trei zile, Poliţia Capitalei a desfăşurat astfel de controale privind transportul, depozitarea şi comercializarea produselor agroalimentare, în special cele din peşte, fiind confiscate până la acest moment aproximativ jumătate de tonă de produse din peşte şi peşte. De asemenea, au fost aplicate amenzi de 94.000 de lei operatorilor economici care încălcau prevederile legale”, a afirmat Romănescu într-o declaraţie de presă susţinută la Piaţa Obor.

El a adăugat că au mai fost confiscate circa 800 de kilograme de produse de origine non-animală şi aproximativ 160 de kilograme de produse de origine animală.

ANPC recomandă consumatorilor o atenţie sporită la achiziţionarea de peşte, a preparatelor din peşte preambalate şi a conservelor din peşte, în această perioadă.

„Ţinând cont de consumul tradiţional de peşte specific acestei perioade, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor recomandă o atenţie sporită la achiziţionarea de peşte, a preparatelor din peşte preambalate şi a conservelor din peşte. Vă recomandăm să nu cumpăraţi peşte sau produse din peşte din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare. Totodată, acesta nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi, astfel, riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur, care poate să vă afecteze sănătatea”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, Autoritatea.

Potrivit specialiştilor, pentru ca peştele şi produsele din peşte să nu reprezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, trebuie avute în vedere următoarele aspecte:

  • acordaţi o atenţie deosebită aspectului exterior al produsului, pentru a vă forma o prima apreciere asupra gradului de prospeţime; nu achiziţionaţi produse cu suprafaţa mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai sau produse cu miros şi culoare modificate, aspect de vechi etc.;
  • refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte dacă aveţi îndoieli asupra gradului de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare;
  • urmăriţi modul de etichetare a peştelui şi a produselor din peşte şi nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate.
  •  se recomandă consumatorilor să refuze să cumpere peşte şi produse din peşte preambalate, pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau a depăşit termenul.
  • la cumpărarea peştelui şi produselor din peşte, trebuie solicitat şi păstrat bonul de casă pentru a putea proba achiziţia în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea produsului.

ANPC menţionează că, în anii anteriori, inspectorii de control au găsit la comercializare produse neconforme, precum: chefal proaspăt expus la comercializare pe pat de gheaţă care prezenta muşchiul cu o consistenţă flască, burtă moale umflată – amestecat cu chefal care era proaspăt şi fără deficienţe; crap proaspăt care prezenta semne vizibile de alterare (ochii retractaţi în orbite şi burta moale) sau produsul era în afara datei limită de consum; scrumbie sărată, în vid, cu lichid în ambalaj, care din cauza devidării prezenta consistenţă moale şi miros nespecific; macrou congelat cu arsuri de congelare, din cauza depozitării incorecte.

Totodată, au fost descoperite la vânzare conserve de „sardine în ulei natural” care aveau declarat pe etichetă o cantitate netă de 200 g şi un conţinut de peşte de 120 g, adică 60%, faţă de minim 70% prevăzut conform normelor legale. În acelaşi timp, se comercializau conserve de „sardine în ulei vegetal”, conform declaraţiilor de pe etichetă („ingrediente: sardinella gibosa 72%, apă, ulei soia 5.6%”) aveau un conţinut de apă în jur de 22%, faţă de maximum 8% admis, iar file Pangasius avea glazură protectoare declarată de 20%, la care s-a determinat, după decongelare o proporţie de glazură de peste 28%.

Conform Autorităţii, pe piaţă au fost descoperite şi alte produse din peşte cu probleme, precum: cod congelat, provenienţă Spania, pe a cărui etichetă se declara glazura „0”, iar în urma analizelor de laborator s-a determinat 4,99% glazura; produse preambalate etichetate incorect sau incomplet, fără menţionarea tuturor ingredientelor şi neînscrierea datei durabilităţii minimale pe etichetă; utilizarea de denumiri improprii / menţiuni menite a induce în eroare consumatorii (hering provenienţă Norvegia, comercializat sub denumirea de scrumbie de Dunăre, baby hering provenienţă Polonia, comercializat sub denumirea de oblet).

O abatere frecvent întâlnită în cadrul acţiunilor de control, desfăşurate în anii anteriori, este nerespectarea condiţiilor de depozitare şi expunere la comercializare, respectiv: peşte expus în condiţii necorespunzătoare, direct pe paviment; peşte care prezenta modificări organoleptice – solzi desprinşi, consistenţă flască a muşchiului; peşte şi produse din peşte depozitate în afara spaţiului frigorific la temperatura mediului ambiant, într-un depozit neamenajat, impropriu şi neautorizat; peşte sărat (şprot şi plătică) depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilită de producător.

În perioada următoare, ANPC anunţă că va supraveghea atent piaţa pentru a verifica modul în care operatorii economici îşi desfăşoară activitatea şi se respectă drepturile consumatorilor.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Miticii bagă la maț pește putred, că și ei au capu muci

    • Da, varianta romaneasca a Surströmming-ului suedez.

    • Va rog sa verificati si alte piețe la fructe si legume..
      Ex: piaţa Berceni…căpsunile..îndopate cu lichid chiar foarte îndulcit nu se stie cu ce, si facut sa cantareasca mai mult deja culoarea era schimbata..la fel cu varza…îndopată cu apa peste noapte…a doua zi cântărea dublu..asta trebuie verificat.mâncam si ne trezim la spital.. …..

    • @Neg prosti sunt peste tot iar tu esti dovada vie. Mai lasa-ne gogule cu apelative de la tine din fundu’ satului gen mitici si ale rahaturi din astea de troglodit ca nu esti mai cu mot

  2. Se presupune ca tot asa a aparut covid19. Consumul de produse animale de la surse fara acte , fara siguranta , fara teste de calitate , fara chitanta.
    Daca toata lumea cumpara si consuma peste de Florii , pai ce ma ? Tu sa fii mai prost si sa nu respecti traditiile ? Mare lucru ca pestele ala e putred si otravit

  3. In ce baza au confiscat? Nu mai este legislație care să permită confiscarea produselor, ceea ce a făcut poliția se numește abuz….le-au ridicat că fiind marfa abandonată și trebuie să aștepte 30 de zile sa intre în posesia statului. G4media cereți informații de la poliție în ce baza au confiscat.

    • Au confiscat in baza prostiei celor ca tine care se preocupa de ca ca tu ri in loc sa se bucure ca produsele alea alterate nu mai ajung pe masa unor oameni.

    • A zis ca in anii anteriori nu arata bine pestele. Anul asta, nu stim inca de ce l-au arestat. Proxenetism?

    • da, era un articol mai devreme in care dadea si numele pestelui. avea 21 de ani.

    • Eu atrăgeam atenția asupra prostie celor care ne guvernează care au legat de mâini poliția și ANAF-ul dar ei cică lupta împotriva evaziunii.

  4. Și în Lidl cum sta cu pestele,am luat somon cu condimente Provence congelat,avea toate actele și toate referințele de specialitate,dar ce era în interior nu semăna deloc a somon,la cuptor putea în ultimul hal,era acoperit cu aroma de usturoi sa nu se simtă împuțiciunea,și în momentul de față mă înțeapă ficatul și mor de greață,am mai dat și la copil să mănânce.Tin sa precizez că l- am depozitat corespunzător conform indicațiilor de pe ambalaj și l- am gătit la scurt timp după decongelare în condiții stricte de igienă.Deci în cine sa mai ai încredere când nici în marile centre comerciale nu se găsește ce este in poza sau in specificațiile de pe ambalaj.

  5. Pe scurt comerciantii au uitat sa plateasca tributul (zis mita sau spaga in limbaj popular).

    #F**kTheGovernment