
Atingeți, jucați-vă, descoperiți: știință distractivă în Luxemburg
Explorăm Luxembourg Science Center, un muzeu de știință și tehnologie, cofinanțat de Uniunea Europeană, unde copiii și adulții învață într-un mod ludic despre misterele universului. Nu vă panicați dacă vedeți o elevă cu părul complet electrizat de electricitatea statică într-unul dintre atelierele oferite de muzeu sau un grup de tineri care joacă fotbal de masă împotriva unui robot și pierd meciul.
„Știința este foarte abstractă și mulți oameni se tem de ea. Ideea noastră este să o aducem mai aproape de public și să vedem cum putem interacționa cu știința, să o atingem, să o mirosim, să o ascultăm”, explică Nancy Racké, director general al Luxembourg Science Center, pentru Euronews.
Cei 7.500 de vizitatori care vin în fiecare an sunt vedetele acestui muzeu, care are aproape 100 de expoziții interactive și ateliere spectaculoase ghidate de mediatori științifici experți în fiecare dintre subiecte.
Vizita reporterilor a coincis cu cea a Școlii Internaționale din Differdange. Douăzeci de adolescenți în vârstă de 13-14 ani intră în zona expozițiilor interactive cu zâmbetul pe buze.
Un grup de elevi se apropie de bila cu plasmă, una dintre cele mai mari din lume. Pun mâna pe sticlă și văd cum câmpul electric este alterat, formând fascicule groase care sunt îndreptate spre mâinile lor.
Un alt grup de elevi aleargă să joace fotbal de masă împotriva unui robot. Ecranul arată un 3 pentru robot și un 0 pentru oameni. Alții se joacă în sandbox-ul de realitate augmentată, unde pot modela și vizualiza niveluri topografice. Alții încearcă să-și pună degetele pe plăci conductoare de electricitate care le provoacă un mic șoc electric. Aceasta este o experiență de înaltă tensiune!
„Aș vrea să-mi aduc prietenii pentru că este o experiență foarte bună. Învățăm și ne distrăm. Putem învăța la școală, dar nu putem învăța și să ne distrăm în același timp, așa că este minunat când venim”, spune Tommy Bianchi-Torraile, unul dintre elevii de la Școala Internațională din Differdange.
Fiecare dintre stațiile experimentale are un ecran tactil în cinci limbi (engleză, franceză, germană, luxemburgheză, portugheză și germană) care explică experiența, istoria și utilizarea sa.
La un atelier de chimie, elevii ascultă cu atenție explicațiile despre materiale plastice și polimeri.
„Acest atelier ne pregătește pentru examenul de chimie pe care îl vom avea în curând, învățăm într-un mod mai distractiv. Ne amintim mai ușor conceptele prin experiențe, deoarece ne permite să vizualizăm problemele și ne ajută să le înțelegem mai bine”, spune Tommy Bianchi-Torraile.
Julien Laigle este mediatorul științific cu expertiză în astronomie. El nu se oprește niciodată din lucru, deoarece planetariul finanțat de UE de la Centrul de Științe din Luxemburg este una dintre principalele atracții. Acesta ne permite să călătorim în Univers fără a avea nevoie de un telescop sau de vreme bună.
Julien Laigle spune că copiii sunt cei mai încântați de acest lucru. „Primești un feedback foarte pozitiv și asta face ca munca să fie foarte satisfăcătoare”, explică el entuziasmat.
Centrul științific din Luxemburg a costat 1,5 milioane de euro. 40% a fost finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), restul de 60% a fost finanțat de Ministerul Educației din Luxemburg.
De la explorarea cosmosului la provocarea unui robot la tic-tac-toe. Știința și tehnologia sunt accesibile tuturor în acest muzeu interactiv din inima Europei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.