Atlantic Council: Care sunt motivele de optimism la nivel global în 2020
Prosperitatea în creștere în tot mai multe țări, clasa de mijloc din ce în ce mai numeroasă și conflictele violente în scădere pe tot globul sunt câteva dintre motivele de optimism pentru anul 2020 în opinia analistului Frederick Kempe, președintele și directorul executiv al organizației think-tank Atlantic Council.
Într-un material publicat pe pagina de internet a postului de televiziune CNBC, expertul prezintă „șase surse de optimism” pentru anul care vine.
În urmă cu câteva zile, influentul think-tank american a prezentat o listă a riscurilor geopolitice importante pe care le anticipează pentru 2020, între acestea numărându-se accentuarea diviziunilor politice din Statele Unite, posibilitatea ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană fără a avea un acord cu blocul comunitar, sfârșitul „diplomației denuclearizării” între Washington și Phenian, precum și continuarea destrămării alianțelor politice și militare tradiționale create pe glob după al Doilea Război Mondial.
Acum a venit rândul ca organizația cu sediul la Washington, fondată în 1961 cu misiunea declarată de a încuraja continuarea cooperării dintre America de Nord și Europa începută după al Doilea Război Mondial, să prezinte o listă cu motivele de optimism pentru 2020. Kempe preia în acest sens o afirmație a fostului premier britanic, Winston Churchill, care a spus: „Un pesimist vede dificultatea în fiecare oportunitate, un optimist vede oportunitatea în fiecare dificultate.”
Lista motivelor de optimism pentru anul următor:
Prosperitatea globală este în creștere. Analistul susține că starea de bine la nivel mondial a atins cel mai înalt nivel de până acum, citând în acest sens Legatum Prosperity Index publicat recent. Potrivit studiului realizat în 167 de țări, unde trăiește 99,4% din populația totală de pe glob, în ultimul deceniu, prosperitatea s-a îmbunătățit în 148 de țări și a scăzut în doar 19 din țările analizate.
Această îmbunătățire a fost vizibilă în domenii dintre cele mai diverse, de la sistemele de asistență medicală și educația adulților până la furnizarea serviciilor de bază și securitatea financiară tot mai răspândită.
Expertul se referă și la datele Băncii Mondiale, care susțin că, din 1990, peste un miliard de oameni au ieșit din sărăcie extremă. Deși ponderea populației care trăiește în sărăcie extremă este totuși încă mare, repectiv de 10%, acesta este cea mai mică cifră din momentul în care a început înregistrarea unor astfel de date.
Îmbunătățirea situației în unele din cele mai rele locuri de pe glob. Frederick Kempe vorbește de votul celor de la publicația The Economist, care în luna decembrie, aleg „țara anului” în funcție de îmbunătățirea situației generale în acel stat. Anul acesta, alegerea prestigioasei reviste britanice a fost Uzbekistan, care își datorează transformarea reformelor implementate de fostul premier și actualul președinte, Shavkat Mirziyoyev, ajuns la putere după moartea dictatorului Islam Karimov. Printre aceste reforme, despre care The Economist spune că s-au accelerat în ultimul an, se numără eliminarea muncii forțate, închiderea celei mai cunoscute închisori din Uzbekistan, deschiderea țării pentru jurnaliștii străini și împiedicarea birocrațiilor săforțeze firmele mici să le ofere mită.
Atlantic Council amintește că pe locul doi în topul revistei The Economist s-a plasat Sudanul, o țară care în 2019 s-a eliberat după cei 30 de ani de terorare, opresiune și abuzuri ale regimului tiranic al lui Omar al-Bashir. Guvernul de uniune națională de la Khartoum a promis organizarea de alegeri libere în trei ani.
Creșterea accelerată a clasei de mijloc. Analistul susține că clasa mijlocie globală nu a fost niciodată mai numeroasă, în timp ce jumătate din umanitate trăiește în prezent în democrații. Deși există îngrijorări justificate cu privire la inegalitățile în creștere din interiorul țărilor – atât în statele în curs de dezvoltare, cât și în cele mai puțin dezvoltate -, expertul afirmă că inegalitatea globală dintre țări a continuat să scadă de câteva decenii. „Pentru prima dată de la Revoluția industrială, aproximativ jumătate din populația globală poate fi considerată clasa de mijloc,” e de părere expertul.
De asemenea, aproximativ jumătate din populația lumii trăiește acum în democrații, în timp ce, dintre cei care mai trăiesc în autocrații, aproximativ 90% sunt în prezent în China. Regimul de la Beijing este din ce în ce mai autoritar, iar acest lucru îi inspiră și pe alții, afirmă analistul. În opinia acestuia, semne ale schimbărilor democratice sunt protestele din Hong Kong, alegerile care urmează în Taiwan la mijlocul lunii ianuarie (atât pentru președinție, cât și pentru legislatura locală) sau protestele din Iran, Irak și Liban împotriva guvernelor corupte.
Numărul conflictelor este în scădere. Analistul Atlantic Council vorbește de perioada de pace care există în Europa occidentală de trei generații, datorată în mare parte înfințării Uniunii Europene și a păcii dintre Franța și Germania care a însoțit crearea blocului comunitar.
De asemenea, în ciuda tensiunilor recente dintre Statele Unite și China, Kempe crede că niciuna dintre cele două țări nu dorește războiul. Menținerea acestui lucru va necesita însă o atenție sporită, susține expertul.
Oamenii devin mai inteligenți și mai toleranți. Președintele influentului think-tank american se referă la o declarație a co-fondatorului Microsoft, miliardarul Bill Gates, care a afirmat că scorul coeficientului de inteligență global crește cu aproximativ 3 puncte în fiecare deceniu. „Creierul copiilor se dezvoltă mult mai mult datorită nutriției îmbunătățite și a unui mediu mai curat,” a scris Gates, referindu-se la cartea „Enlightenment Now”, scrisă de faimosul psiholog și autor Steven Pinker, profesor la Universitatea Harvard.
„Gândiți-vă la câte simboluri descifrați de fiecare dată când verificați ecranul telefonului sau priviți o hartă de metrou,” a scris Bill Gates. „Lumea noastră de azi încurajează gândirea abstractă de la o vârstă fragedă și ne face mai deștepți.”
În ceea ce privește toleranța, Gates observă că astăzi este legal să fii homosexual în mai mult de 100 țări, în timp ce, cu doar un secol în urmă, acest lucru era valabil în numai 20 de țări. De asemenea, sondajul Legatum citat anterior a indicat faptul că locuitorii din 11 țări au dovedit mai multă toleranță decât o făcuseră cu un deceniu anterior, în special în ceea ce privește comunitatea LGBTQ (cu mențiunea că, în același timp, restricțiile asupra libertății de exprimare, adunare și de asociere s-au deteriorat în 122 de țări).
În același timp, femeile câștigă puteri politice tot mai mari, ele reprezentând acum mai mult de o cincime dintre membrii parlamentelor naționale. Plângerile făcute de femei în ceea ce privește discriminarea și agresiunea sexuală sunt luate acum tot mai mult în considerare, mai ales în contextul mișcării #MeToo și al altor progrese similare.
Planeta ar putea fi salvată cu ajutorul tehnologiei. Deși dezvoltarea inteligenței artificiale (AI) a stârnit numeroase controverse, inclusiv prin faptul că poate ajuta la creșterea puterii tiranilor, la pierderea locurilor de muncă și la favorizarea prejudecăților, analistul e de părere că, în același timp, istoria este presărată cu exemple care dovedesc că schimbările tehnologice au adus mai multe progrese decât pericole. De exemplu, tehnologiile avansate ar putea îmbunătăți îngrijirea medicală și chiar ar putea ajuta la rezolvarea schimbările climatice provocate de emisiile de dioxid de carbon.
Analistul își încheie materialul afirmând că optimiștii sunt cei mai bine pregătiți pentru a găsi solutii la problemele globale – „deoareceoptimiștii cred că pot face asta”.
„Alege să fii optimist, te vei simți mai bine,” spune directorul executiv al organizației Atlantic Council, citând o afirmație faimoasă a liderului tibetan Dalai Lama.
Surse: CNBC, Atlantic Council
Foto: Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii