G4Media.ro

Atlasul European privind Mijloacele de Contracepție în 2023: Accesul femeilor din România…

Sursa foto: Unsplash / Reproductive Health Supplies Coalition

Atlasul European privind Mijloacele de Contracepție în 2023: Accesul femeilor din România la mijloace contraceptive, în declin accelerat în ultimii șase ani / R. Moldova a evoluat puternic, ajungând la nivelul statelor din vestul Europei

România se numără printre statele europene în care accesul femeilor la mijloace contraceptive, întreruperi de sarcină și servicii de sănătate reproductivă în general se află în declin accelerat în ultimii șase ani, indică Atlasul European privind Mijloacele de Contracepție în 2023, citat de deputatul Cătălin Teniță într-un comunicat.

Astfel, în domeniul sănătății reproductive, România este unul dintre cele 11 state care au involuat, înregistrând scoruri sub nivelul din 2017. De asemenea, România se situează în prezent pe locul 26 din 46 de state monitorizate. Spre exemplu, în comparație cu România, state precum Republica Moldova au evoluat substanțial, ajungând la același nivel cu țările din vestul Europei.

Acestea sunt cele mai importante date pe care le relevă Atlasul European privind Mijloacele de Contracepție 2023, raport publicat miercuri de Forumul Parlamentar European pentru Drepturile Sexuale și Reproductive.

Redăm mai jos comunicatul:

„«Este absolut îngrijorătoare situația României. Există două niveluri la care trebuie acționat. Primul nivel este cel al educației sexuale, în școli dar și în medii informale, pentru persoanele care au trecut de vârsta școlarizării: în presă, în biblioteci, prin evenimente organizate de autoritățile locale și alte variante prin care informația verificată ajunge la public. Al doilea nivel se referă la introducerea gratuității, măcar pentru categoriile vulnerabile, a mijloacelor de contracepție reversibile, pe termen lung, așa cum multe dintre țările occidentale pun deja la dispoziția femeilor.

Dreptul la contracepție trebuie să fie un drept al omului, o parte constitutivă din dreptul la sănătate, tocmai pentru că dă posibilitatea tuturor persoanelor care își doresc copii să îi aibă atunci când sunt pregătite emoțional și material. Dreptul la contracepție nu afectează demografia, ci crește șansele să avem copii crescuți bine, de către părinți responsabili.

Noi, grupul EPF România și colegii parlamentari din Partidul REPER vom urmări aceste două direcții în activitatea noastră pentru a ne asigura că vom obține acest drept pentru cetățenele României», a declarat deputatul Cătălin Teniță.

Noii indicatori indică în 2023 subvenționarea de către mai multe guverne a contraceptivelor reversibile cu acțiune prelungită (LARC) pentru tineri și nu numai. Vorbim, mai exact, despre dispozitive de tip sterilet. Nu vorbim și despre România.

Atlasul marchează de asemenea importanța crucială a informațiilor care ar trebui să fie furnizate de autoritățile publice cu privire la contracepție în special și la educație pentru sănătate, inclusiv educație sexuală, în general.

Datele oficiale preluate pentru Atlasul European privind Mijloacele de Contracepție reflectă legătura directă dintre importanța subvenționării contraceptivelor, alături de consilierea gratuită în sistemul de sănătate, și indicatorii de sănătate ai întregii populații.

«De ce avem nevoie de contracepție? Avem nevoie de mijloace de contracepție pentru că astfel avem mai puține sarcini nedorite. Mai puține sarcini nedorite înseamnă mai puține întreruperi de sarcină», se arată în analiza raportului.

În România, dialogul sarcinilor nedorite, în special în rândul persoanelor minore, și necesitatea unei intervenții proactive este urgentă. Suntem în punctul în care 13 județe din România au raportat 0 (zero) întreruperi de sarcină la cerere în sistemul public de sănătate, în prima jumătate a anului 2022, iar două din trei avorturi la cerere se fac în sistemul privat. În trei dintre aceste județe (Olt, Hunedoara și Vâlcea) nu există acces la avorturi la cerere nici în sistemul public de sănătate, nici în cel privat.

Datele pe larg sunt disponibile în studiul publicat în luna decembrie de Asociația Moașelor Independente și Centrul Filia”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Eu aș vrea să spun un singur lucru și n-o să vă placă: aș face niște monitorizări stricte și, pe toți cei care au unul sau doi copii pe care îi chinuie, îi cresc în sărăcie, îi vând, îi trimit la cerșit sau nu îi lasă la școală, i-aș steriliza. Luați pe sus și duși la sterilizat, dacă fac copii doar ca să-și bată joc de ei. Să n-apuce să facă 5, dacă deja își bat joc de unul. Nici n-ar mai fi apoi prea mare stresul cu studii de genul ăsta. Oamenii civilizați și responsabili găsesc o cale să nu puiască precum maidanezii. Avem la farmacie de toate, să fim serioși, nu mai e ca la Ceaușescu.

  2. Bravo Gabi , sustin . Uau Moldova la nivelul statelor din vest ,este ceva . Cred ca in cativa ani o sa emigram in Ucraina . Sa lasam urangutanilor aceste meleaguri si dupa aceea facut un tarc mare . Traiasca Romanistan .

    • Infricosator dar total de acord.
      Chiar ma gandeam ca romanistam a ramas cea mai salbatica tara din UE cel putin.
      Compasiune, empatie, logica?! N-avem noi nevoie, sa ne dea si noo un loc de parcare si ajutor de incalzire si gata, spargem toti seminte pe bordura, ca ce ne trebuie mai mult?