G4Media.ro

Atlatszo: Finanţare maghiară record pentru mass-media din Transilvania/ Pe ce s-au cheltuit…

Sursa: Atlatszo

Atlatszo: Finanţare maghiară record pentru mass-media din Transilvania/ Pe ce s-au cheltuit peste 10 milioane de euro?

Guvernul maghiar finanţează cu încă 6 milioane de euro Asociaţia Pentru Spaţiul Media Transilvan. Dar cum s-a modernizat până acum mass-media din Bazinul Carpatic cu banii oferiți de Orban? Dacă indicele succesului este numărul firmelor care apar în preajma asociației, atunci suntem martorii unui veritabil succes, dezvăluie portalul de investigații Atlatzso.

”Construcția verticală și orizontală” a presei de limbă maghiară ține de mai bine de un an, ca și înființarea ”concepției dezvoltate” ”Transilvania 3.0”. Totuși, rezultatele finanţării de 1,45 miliarde de forinți (4,5 milioane de euro) acordate de guvernul maghiar prin intermediul Asociației Pentru Spațiul Media Transilvan, în decembrie 2017, nu prea se văd.

Pe 20 martie, 2019, prim-ministrul maghiar a acordat un nou sprijin financiar, de data asta de 1,9 miliarde de forinți (6 milioane de euro) Asociaţiei Pentru Spaţiul Media Transilvan.

Conform hotărârii de guvern 1148/2019. (III. 20.) sprijinul a fost acordat ”cu scopul sprijinirii mass-mediei de limbă maghiară din Bazinul carpatic”; asociația va primi banii în două tranșe a câte 950 de milioane de forinți prin Fondul Bethlen Gábor, fond care se ocupă cu finanţarea comunităţilor maghiare de peste hotare.
La ce a fost folosită suma de 1,45 miliarde de forinți acordată acum doi ani?

În această problemă suntem lăsați în continuare în întuneric: finanţatorul, Ministerul Resurselor Umane din Ungaria, a refuzat din nou să ne prezinte bugetul detaliat, programul și justificările finanţării, ca și raportul financiar al asociaţiei.

De ce? În decembrie 2018 Asociaţia Pentru Spaţiul Media Transilvan a cerut modificarea contractului de finanţare. Cum modificarea contractului este în desfășurare, datele pe care le-am cerut sunt folosite la „argumentarea deciziei”, ne-a răspuns ministerul.

Ce este această „argumentare a deciziei”? Legea privind accesul la informaţii de interes public din Ungaria a fost modificată în 2015, introducându-se un număr de excepţii destul de vagi care pot fi invocate ca motiv de refuz.

Una dintre aceste excepţii sunt informaţiile care „sunt folosite pentru argumentarea unor decizii”. Cum orice informație poate fi folosită în scopul argumentării unor decizii viitoare, autorităţile publice folosesc această excepţie pentru a limita accesul la informaţii publice.

Oricum, nu modificarea contractului este motivul real pentru care ministerul a refuzat să ne ofere datele respective: în iulie 2018, când modificarea contractului încă nu fusese cerută, ne-au refuzat invocând aceeaşi excepţie de ”argumentare a deciziei”.

Nici din contract nu reiese pe ce au cheltuit sprijinul

Mai devreme, în martie 2018 nici măcar răspuns nu primisesem la cererea noastră de informaţii. Drept e că în februarie MRU ne-a trimis contractul încheiat între minister și Asociaţia Pentru Spaţiul Media Transilvan, dar acesta este un contract standard care nu conține aproape niciun detaliu referitoare la întrebarea: pe ce se cheltuie banii?

Dar de ce ne interesează această finanţare acordată pentru Asociaţia Pentru Spaţiul Media Transilvan?

Această asociaţie obscură cu sediul în comuna Sălard din Bihor a ajuns în centrul atenției atunci cînd în decembrie 2017 a primit o sumă de 1,45 miliarde de forinți, adică 4,5 milioane de euro, ceea ce în media din comunitatea maghiară din România este o sumă astronomică. Această finanţare se completează acum cu încă 1,9 miliarde.

Pentru a înțelege proporțiile acestei finanţări e destul să amintim că până în decembrie 2017, asociaţia publica site-ul Főtér.ro cu un buget anual de 40 milioane de forinți (120 de mii de euro), cam asta fiind un buget realistic pentru o redacţie on-line din media maghiară din România.

Ca și termen de comparaţie, unul dintre portalurile cu cea mai mare audienţă, maszol.ro are un buget de 180 de mii de euro pe an.

Citește integral ancheta pe Atlatszo

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Mie mi se pare super, Orban e un mare investitor strain. Totusi cred ca poate mai mult, mult mai mult. Hai cu miliardele! 🙂

  2. Plimbarea de colo, colo a banilor, prin x firme aparute peste noapte arata clar delapidari fara numar, m-as revolta la o adica, dar pe partea ailalta e vorba de banii nesimtitului de viktor orban, care isi spala pe creier ungurii lui din Ungaria, si-ar vrea sa faca acelasi lucru si cu maghiarii nostri, si nu-i iese chiar la fix, datorita hotilor.

  3. Daca imi permiteti raspunsul la intrebare:
    Uitati-va la ce trafic se genereaza in Harghita pe site-urile asociatiei (https://szekelyhon.ro/ si https://liget.ro/ – impart aceeasi jurnalisti – autori), verificati proprietarii domeniilor la RoTLD – este asociatia din articol. Practic sunt niste siteuri foarte localizate ca subiecte – iar daca comparati traficul cu „Adevarul” sau alte ziare romanesti, cele romanesti nici nu exista – si cei de acolo au nevoie de informare, pe limba lor, pe problemele lor, care nu sunt acoperite de presa romaneasca. Convine sau nu, aceasta este situatia si Romania nu a facut nimic semnificativ pentru integrarea si dezvoltarea zonei.
    Rulati niste analize in Google Trends, cititi site-urile si veti avea un pui de revelatie. Banii au avut rezultate si inca foarte solide, sunt baza browsingului in zona, peste Google!
    https://trends.google.com/trends/explore?date=all&geo=RO-HR&q=id%C5%91j%C3%A1r%C3%A1s,szekelyhon,google