G4Media.ro

Atunci când personajul principal din filmul Barbie a aflat ce este un…

Sursa foto: captură video

Atunci când personajul principal din filmul Barbie a aflat ce este un ginecolog, la fel au făcut mulți alți oameni, arată un studiu 

Atunci când părăsește tărâmul Barbie pentru lumea reală, Barbie trebuie să își mențină sănătatea la zi, ceea ce include vizita la ginecolog. Un nou studiu publicat joi în revista JAMA Network Open a constatat că finalul filmului de succes „Barbie” din 2023 a avut o influență asupra interesului de căutare online pentru termenii din domeniul ginecologiei, ramura medicinei care se ocupă de sănătatea reproductivă a femeilor, scrie CNN.

Analizând 34 de interogări de căutare legate de înțelegerea îngrijirii ginecologice, autorii studiului au constatat că, în săptămâna care a urmat lansării filmului în iulie 2023, a existat o creștere de aproximativ 51% a căutărilor pentru „ginecolog” și „ginecologie”. Cercetătorii au analizat, de asemenea, influența pentru căutarea „definiției ginecologului” combinată cu interogări conexe precum „Ce face un ginecolog?”. Categoria a avut în general mai puține căutări decât „ginecolog” și „ginecologie”, dar a înregistrat o creștere de 154% în comparație cu căutările de definiții din săptămâna anterioară.

Referințele din cultura pop pot influența comportamentele de sănătate în rândul publicului, cum ar fi atunci când fosta prezentatoare a emisiunii „Today”, Katie Couric, și-a transmis în direct colonoscopia în 2000, ceea ce s-a constatat că a dus la creșterea colonoscopiilor cu 21% la scurt timp după aceea, iar Angelina Jolie a publicat un eseu despre cancerul la sân, ceea ce a dus la o creștere cu 64% a testelor genetice, notează autorii în studiu. Aceste exemple și altele i-au inspirat pe cercetători să analizeze efectul „Barbie” asupra interesului pentru sănătatea reproductivă a femeilor.

„Făcând ca aceste subiecte să pară mai puțin abstracte, înfricoșătoare sau intimidante, făcând doar aluzie la ele în filme și în lucrurile pe care oamenii le consumă în viața lor de zi cu zi, îi va ajuta și pe oameni să fie mai conștienți de ceva cu care femeile se confruntă în viața lor de zi cu zi”, a declarat Eva Sénéchal, autorul principal al studiului și cercetător absolvent la Universitatea McGill din Montreal.

Examinând tendințele de căutare pentru termenul „programare la ginecolog”, cercetătorii au constatat că nu a existat nicio diferență în comparație cu săptămâna precedentă, ceea ce înseamnă că nu a existat niciun volum de căutare asociat cu căutarea de îngrijire. Dar autorii au remarcat că o creștere a căutării de îngrijire ginecologică poate să nu fie surprinsă cu exactitate în tendințele de căutare.

„Nu știm dacă acest lucru va avea un impact asupra persoanelor care fac programări mai târziu, deoarece nu știm cine caută aceste lucruri – dar este posibil ca ceva de genul acesta să stârnească … curiozitatea care determină femeile să fie mai proactive peste câțiva ani”, a spus Sénéchal.

Deoarece datele provin de la motoare de căutare publice, autorii nu cunosc datele demografice ale persoanelor care au efectuat căutările. Este posibil ca acestea să fi fost făcute de persoane care nu au nevoie de îngrijire ginecologică, notează autorii.

„Îmi pot imagina un băiat de 12 ani care merge să vadă acest film cu sora lui și nu a mai auzit niciodată acest termen. Și poate că așa primește motivația de a afla despre ce este vorba”, a spus Sénéchal. „Chiar dacă nu ai nevoie de unul, să știi lucruri despre sănătatea femeilor este important pentru a fi un bun prieten, rudă și partener pentru o femeie. Deci, cred că este minunat pentru alfabetizarea în domeniul sănătății publice.”

Sănătatea femeii în cultura pop

Dr. Nitu Bajekal, obstetrician și ginecolog consultant principal cu sediul la Londra, a declarat că nu a observat un aflux de consultații ginecologice în urma lansării filmului. Dar ea a fost conștientă de o mulțime de discuții în jurul scenei finale.

„Sensibilizarea este primul pas”, a spus Bajekal, care nu a fost implicată în studiu. „Știu că din multe dintre situațiile în care celebritățile și filmele vorbesc despre probleme importante de sănătate, există o creștere a numărului de persoane care fac cercetări în acest sens și nu se știe niciodată pe cine ar putea ajuta de fapt.”

După ce a fost lăsată de noua ei familie – care a încurajat-o, spunându-i „Ai reușit” și „Sunt foarte mândră de tine!” – Barbie îi spune cu exuberanță recepționerului că este acolo pentru a-și vedea ginecologul în scena finală.

„Când cineva din cultura populară zâmbește și pare fericit atunci când spune: „Sunt aici pentru a-mi vedea ginecologul”, pentru mine, aceasta este o notă pozitivă, mai degrabă decât cineva care vine și pare foarte temător”, a declarat Bajekal.

Având mai multe referințe la sănătatea reproductivă a femeilor ar putea ajuta oamenii să se simtă mai confortabil vorbind despre acest subiect, precum și pentru a le reaminti de importanța de a ține pasul cu programările medicale regulate, a spus Bajekal.

„Obstetricienii-ginecologi joacă un rol esențial în sănătatea și viața a mai mult de jumătate din populație de-a lungul vieții lor”, a declarat Kate Connors, director senior de afaceri publice pentru Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor.

„Este minunat că fenomenele din cultura pop, cum ar fi filmul Barbie, pot ajuta mai mulți oameni să afle cât de importantă este îngrijirea obstetricală și ginecologică și, ceea ce este important, să devină mai confortabil să vorbească despre primirea acestei îngrijiri”, a adăugat ea.

Dacă Barbie o poate face, și tu poți

Într-un interviu din iulie 2023, regizoarea filmului „Barbie”, Greta Gerwig, a declarat pentru USA Today că scena a fost o încercare de „a le da fetelor sentimentul că „și Barbie o face””.

„Când eram adolescentă, îmi amintesc că am crescut și eram jenată de corpul meu și mă simțeam rușinată într-un mod pe care nici nu-l puteam descrie. Simțeam că totul trebuie să fie ascuns”, a spus Gerwig.

Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor recomandă o primă vizită la un obstetrician-ginecolog între vârsta de 13 și 15 ani. Un test Papanicolau, un tip de depistare a cancerului de col uterin, este recomandat celor de 21 de ani și peste.

Dr. Heather Irobunda, obstetrician ginecolog certificat și medic la New York City Health and Hospitals Corporation, recomandă celor care au emoții să se întâlnească cu un ginecolog să facă o primă întâlnire ca fiind doar o sesiune de cunoaștere. Ea nu a fost implicată în cercetare.

„Puteți întreba: ‘Ce anume presupune un examen ginecologic? Ce facem astăzi?”. Pentru că ar trebui să fim în măsură să vă răspundem la toate aceste întrebări”, a spus ea, „și ar trebui să vă simțiți împuterniciți că știți ce se va întâmpla cu corpul dumneavoastră.”

Irobunda, de asemenea, nu a observat o creștere a numărului de programări la ginecologie, dar a spus că ar fi posibil ca persoanele care au vizionat filmul să-și amintească cel puțin că ar trebui să facă un control sau o examinare la medicul lor.

„Simt că (scena) începe conversația – orice lucru care începe conversația despre sănătatea reproducerii tinde să determine oamenii să dorească să exploreze acest lucru și să meargă și să arunce o privire la ceea ce ar trebui să facă cu privire la propria lor sănătate”, a spus Irobunda.

„Când (Barbie) a devenit om, a fost capabilă să preia controlul asupra propriei vieți, iar primul lucru pe care l-a făcut a fost să aibă grijă de sănătatea sa reproductivă, ceea ce cred că este foarte frumos.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. „Atunci când personajul principal din filmul Barbie a aflat ce este un ginecolog, la fel au făcut mulți alți oameni”. Ati angajat-o pe Viorica Dancila sa va scrie articolele?