G4Media.ro

Au apărut automatele care vând produse „parafarmaceutice” în aer liber. Colegiul Farmaciștilor…

Au apărut automatele care vând produse „parafarmaceutice” în aer liber. Colegiul Farmaciștilor reclamă vid legislativ, Ministerul Sănătății nu are nici un punct de vedere

În București au apărut aparate automate care distribuie produse ”parafarmaceutice”, adică acele produse prezentate în reclame drept suplimente alimentare. Unele aparate sunt amplasate însă afară, fiind supuse intemperiilor. Colegiul Farmaciştilor din România a declarat pentru G4Media.ro că acest gen de comerţ nu este reglementat. ”În domeniul nostru de activitate nu există o reglementare expresă care să interzică instalarea de automate pentru vânzarea de Parafarmaceutice”, arată colegiul într-un răspuns pentru G4Media.ro.

Mai mult decât atât, Colegiul este de părere că vânzarea produselor parafarmaceutice prin intermediul automatelor, sub numele şi sigla unei farmacii, este considerată „publicitate înşelătoare”. Ministerul Sănătăţii nu a emis până nici un punct de vedere până la publicarea acestui articol.

Automatul din fotografie se află într-unul dintre ansamblurile rezidenţiale ale capitalei. Este ţinut afară şi prin urmare, supus intemperiilor. Branduit cu sigla PharmaShop24, acesta vinde peste 100 de produse, printre care Fortifikat, Apuretin, Septoral, Unilox.

Pe site-ul oficial al companiei care le comercializează, aparatul este prezentat ca fiind un automat „cu ajutorul căruia clientul beneficiaza de o gamă largă de produse parafarmaceutice, dispozitive medicale, produse de igienă, alimentaţie pentru copii şi multe altele, in regim de timp 24 ore/zi şi 7 zile/săptămână.”

Tot de pe site-ul oficial al companiei aflăm că automatul ar respecta standardele farmaceutice europene de calitate, utilizează tehnologia de ultima oră „push and pull”, control al temperaturii şi umidităţii, iar produsele din interiorul aparatului ar fi protejate de un sistem de răcire integrat şi de un filtru contra razelor UV, aplicat pe geam.

Într-un răspuns pentru G4Media.ro, Colegiul Farmaciştilor din România este de părere că pentru această activitate „nu există o reglementare expresă care să interzică instalarea de automate pentru vânzarea de Parafarmaceutice.” Conform Ordinul MS nr. 962/2009 – aprobarea Normelor privind înființarea, organizarea și funcționarea farmaciilor și drogheriilor Art.2 alin (4), în farmaciile comunitare şi drogherii este interzisă doar „utilizarea tehnicii de vânzare cu autoservire pentru medicamentele de uz uman sau veterinar.”

Reglementările legale actuale definesc produsele parafarmaceutice ca fiind „articole țesute și/sau nețesute din fibre naturale și/sau sintetice (vată, tifon, feși, comprese), dispozitive biomedicale din materiale plastice și/sau elastomeri (truse pentru perfuzie, catgut, sterilete, laminaria, sonde), ambalaje din sticlă pentru medicamente”. Dar automatele nu se limitează doar la vânzarea unor astfel de produse. Ele vând şi hrană pentru bebeluşi, suplimente alimentare, lubrifianţi şi multe altele.

Mai mult decât atât, automatul branduit „PharmaShop24” induce clienţilor ideea că toate produsele ar fi vândute sub sigla unei farmacii. Un alt aspect care accentuează această idee este dat şi de faptul că pe aparat este inscripţionată crucea farmaceutică. „Publicitate înşelătoare”, spune Colegiul Farmaciştilor: „Putem considera o publicitate înșelătoare conf. Legii 150/2008, art 3 (b)și (g) și art.5 (c). În urma sesizării dumneavoastră constatăm și noi că în afară de denumirea automatului respectiv PHARMA…(chiar dacă este scris cu H) este un derivat de la FARMACIE, automatul respectiv mai are și emblema – crucea verde pe fond alb, cu laturile egale în unghi drept- specific farmaciei.”

Cu toate acestea, potrivit Colegiului, singurele instituţii care au abilitatea de a sancţiona eventualele abateri sau încălcări ale prevederilor legale din domeniu sunt Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Deşi am cerut un punct de vedere Ministerului Sănătăţii, în care să ne spună dacă acest gen de comerţ respectă toate prevederile legale şi dacă clienţii se expun vreunui risc folosind aceste automate, nu am primit niciun răspuns până la publicarea articolului.

Reprezentanta firmei care comercializează automatele a declarat că societatea se află în Târgul Mureş şi se ocupă exclusiv cu vânzarea unor astfel de automate, produse în Italia şi costând circa 15.000 de euro.

Răspunsul integral al Colegiului Farmaciștilor:

În domeniul nostru de activitate nu există o reglementare expresă care să interzică instalarea de automate pentru vânzarea de Parafarmaceutice.

Conform Ordinul MS nr. 962/2009 – aprobarea Normelor privind inființarea, organizarea și funcționarea farmaciilor și drogheriilor, Art.2 alin „(4) În farmaciile comunitare şi drogherii este interzisă utilizarea tehnicii de vânzare cu autoservire pentru medicamentele de uz uman sau veterinar.”

De asemenea reglementările legale actuale definesc produsele parafarmaceutice astfel: „produse parafarmaceutice: articole țesute și/sau nețesute din fibre naturale și/sau sintetice (vată, tifon, feși, comprese), dispozitive biomedicale din materiale plastice și/sau elastomeri (truse pentru perfuzie, catgut, sterilete, laminaria, sonde), ambalaje din sticlă pentru medicamente;”

Într-o altă ordine de idei Legea farmaciei(266/2008, art.29 (3)),interzice utilizarea cuvântului FARMACIE sau a unui nume derivat în denumirea Drogheriilor , unități farmaceutice prevăzute de aceeași lege. În acest sens sunt prevăzute și sancțiuni conf.art.34 (b)din aceeași lege.

Prin urmare cred că putem considera o publicitate înșelătoare conf. Legii 150/2008, art 3 (b)și (g) și art.5 (c).

În urma sesizării dumneavoastră constatăm și noi că în afară de denumirea automatului respectiv PHARMA…(chiar dacă este scris cu H) este un derivat de la FARMACIE, automatul respectiv mai are și emblema – crucea verde pe fond alb,cu laturile egale în unghi drept- specific farmaciei.

Cu toate acestea vă transmitem că noi Colegiul Farmaciștilor din România nu avem abilitatea legală de a sancționa eventualele abateri sau încălcări ale prevederilor legale din domeniu. Noi avem doar posibilitatea verificării și eventual a sancționării disciplinare a membrilor noștrii farmaciști dacă se dovedește că au încălcat reglementările din domeniu.

Instituțiile abilitate să aplice sancțiunile prevăzute de reglementările legale în sensul celor menționate de dumneavoastră sunt: Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor medicale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Se numesc automate, tonomate sunt cele care canta domnilor jurnalisti.

  2. dupa ce au umplu tara de dizele la mana a doua, tericeanu vrea si el „vitamina d”. ca deddy. auto electrice.

  3. Sunt curios la diferita de preț dintre ele și farmacii?

  4. Ministerul Sănătăţii e ocupat cu sifonarea banilor din spitale pentru partidul-stat PSD.

    Aveţi pe cine alegeţi la vot.

  5. Ca sa nu lasam loc de interpretari, tot ce nu e interzis explicit prin lege, e permis. Deci daca e o problema cu automatele respective, tine exclusiv de legislatie.

  6. Nu sunt isterizat de faza asta. Si alte tari precum japonia sau coreea o au. Daca are nevoie cineva sa isi ia paracetamol sau niste tampoane si e un asemenea automat atunci nu vad care e pb. Nu cred ca se vinde xanax sau diazepam :))

  7. Am vazut asemenea aparate si in Olanda si nu era niciun isteric sa faca galagie. Avem destule farmacii, doar bancile ocupa mai multe spatii decat ele.

  8. Doctorul Sarafoleanu isi poate vinde medicamentele organice mult mai ieftin decat prin posta rapida.