G4Media.ro

Au crescut importurile de roșii, în ciuda sprijinului financiar acordat de guvern…

Foto: lantulalimentar.ro

Au crescut importurile de roșii, în ciuda sprijinului financiar acordat de guvern / Număr suspect de mare de beneficiari în județul Olt

România a importat anul trecut 36.780 de tone de roșii, fiind al 12-lea mare importator din Uniunea Europeană, potrivit datelor furnizate de Observatorul European al fructelor și legumelor. Cantitatea de tomate din import a crescut în 2018 față de 2017, cu 4867 de tone. De remarcat, totuși, că în 2017, importurile au fost mai scăzute decât în 2016, când în România a intrat o cantitate totală de 41.063 de tone, scrie lantulalimentar.ro

În 2009, pe piața românească a ajuns o cantitate totală de 13.773 de tone de roșii, iar în anul următor a scăzut la 8.829 t. Apoi, importurile au tot urcat cantitativ, cele mai mari salturi fiind înregistrate în 2012 ( 20.878 t ) și în 2013 ( 33.108 t ). Vârful a fost atins în 2016: 41.063 t.

Puterea politică instalată în urma alegerilor de la sfârșitul anului 2016 a conceput și aplicat un program de sprijinire financiară a cultivatorilor de tomate în spații protejate ( sere și solarii ), acordând din bugetul național 3000 de euro fiecărui fermier care dovedește că a cultivat 1000 mp și a livrat pe piață 2 t de roșii.

Unul dintre argumentele aplicării acestui program a fost acela de a reduce importurile de roșii, considerate masive de autorități, importuri care ar influența semnificativ balanța comercială a României. Importurile au scăzut cu 9150 t în primul an de aplicare a programului, dar au crescut în anul următor cu 4867 t.

Din păcate, nu există statistici credibile privind numărul total de fermieri care au beneficiat de sprijinul financiar din bugetul de stat, datele făcute publice de Ministerul Agriculturii fiind folosite de PSD, prin președintele de atunci, Liviu Dragnea, în scopuri electorale. Schema de sprijin aprobată prin HG a fost de 80.000.000 de euro pentru 10 ani, dar MADR a anunțat că în program s-ar fi înscris până acum aproape 20.000 de fermieri. Or, 20.000 x 3000 = 60.000.000 de euro cheltuiți numai în primii 3 ani.

În județul Teleorman, de pildă, au fost în 2018, pentru primul ciclu de producție, cel din primăvară, 419 beneficiari, care au încasat 1.257.000 de euro. Pentru anul 2019, nu am găsit date disponibile.

În județul Olt, în schimb, au fost anul acesta, tot în primul ciclu, un număr de 4851 de beneficiari, potrivit unui document publicat de Direcția Agricolă Județeană Olt, valoarea totală a sprijinului ridicându-se la 14.553.000 de euro, aproape un sfert din valoarea totală a schemei de sprijin pentru 10 ani. Cantitativ, legumicultorii din Olt au livrat pe piață 9702 t de roșii proaspete, echivalând aproape cu o treime din cantitatea pe care România a adus-o din import.

Citește integral pe lantulalimentar.ro/ Sursa Foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Am cumparat si eu rosii de la un asa zis cultivator mandru de programul cu subventii; cand am ajuns acasa si m-am uitat in punga aveam o selectie de rosii de import-amestec de tari- pe care le putem cumpara de la supermarket mai ieftin.
    Mi-e sila de atata minciuna si prefacatorie in piata.

    • Corect.Asta este ultima mangla.In Olt toti jmekerii au luat banii si au livrat rosii cumparate de la bulgari sau turci.A fost o mangla PSD care si-a platit sustinatorii cu bani de la buget sub pretextul tomatelor romanesti. Hoti si sustinatorii PSD hoti si PSDistii. Hotii mana in mana au jefuit Romania. Trebuie bagati la puscarie hotii.

  2. Asa se fura in Romania. Iei ajutoare si nu faci nimic cu ele.

    Macar fondurile europene vor fi verificate de EPPO, fondurile romanesti de stat nu se mai recupereaza in veci – cine sa le recupereze? Justitia romana care nu stie cum sa faca sa se mai saboteze?

    Poate data viitoare mergeti la vot, sau va place sa fiti jefuiti de stat.

  3. mai pe scurt ma kk in rosiile romanesti, pline de chimicale mai ceva ca alea turcesti
    o rosie normala nu mai gasesti pe la aprozare, piete
    am mai multa incredere in alea din spania si olanda ca au gust si ca se strica , decat plasticele gen matca sau alte regiuni „celebre” …
    am mai multa incredere in organismele din afara care controleaza productatorii decat astea care ii controleaza pe productori romani

  4. Olaf cercetează furtul a 70 mil de euro din subvenții pentru agricultură din banii europeni. E de mirare că s-au furat și subvențiile lu dragnev? Măcar dacă le-ar fi furat țăranul de rând; dar la el a ajuns doar praful după tobă.

  5. Ar putea sa subventioneze si cultivatorii romani de cafea… Ideea este ca daca ai o problema cu deficitul comercial trebuie sa stimulezi exporturile dar nu neaparat prin subventie si nu pe categoria unde esti deficitar ci poate prin investitii in infrastructura sau facilitati pentru a exporta mai multe autovehicule sau mai multa energie sau mai multa benzina sau…. Nu cred ca Romania trebuie sa produca rosii iarna pentru ca este foarte scump. Iarna sa le aduca din Africa…

  6. A început asaltul asupra ajutorului de minim, singurul ajutor financiar care ajungea acolo unde trebuie, la producători, cu argumente de tip ”se pare, există suspiciuni rezonabile, s-a auzit în târg, nu există statistici credibile, etc.”.

  7. lita, pentru liniștea dvs. vă asigur că siteul lantulalimentar.ro nu a început niciun asalt împotriva ajutorului de minimis pentru tomate. articolul de mai sus semnalează niște date statistice făcute publice de Comisia Europeană, sub tutela căreia funcționează Observatorul fructelor și legumelor. statisticile arată că importurile de tomate au crescut în 2018, deși în 2017 scăzuseră. e limpede. cât privește numărul beneficiarilor ajutorului de minimis, datele comunicate de autorități sunt contradictorii sau lipsesc, deși legea obligă DADR-urile să le facă publice. siteul lantulalimentar.ro activează pentru transparență și repsonsabilitate de-a lungul lanțului alimentar și nu este împotriva finanțării fermierilor români, mulți dintre ei slab capitalizați. pe de altă parte, sper că nu considerați că trimiterea în judecată a unui fost director DAJ care a luat mită de la fermieri ca să-i înscrie în programul ”tomate românești” face parte tot dintr-un închipuit asalt asupra ajutorului de minimis!

  8. Oricite subventii se vor da, tot nu se va putea schimba mentalitatea fermierului roman fata de consumator. Fermierul roman prefera sa arunce produsele decit sa le vanda la pretul pietei rezultat din competitia cu alti producatori.
    Produsele romanesti sint mai scumpe decit cele aduse de ma mii de km, dar si mai proaste calitativ si estetic.
    Fermierul raman trebit lasat sa se confrunte cu rigorile pietei libere, nu sa i se dea subventii pentru a se incuraja indolenta si lipsa de performanta.