G4Media.ro

Au fost identificate 50 de gene noi care influențează culoarea ochilor /…

sursa foto: Pixabay

Au fost identificate 50 de gene noi care influențează culoarea ochilor / În România se întâlnesc frecvent ochii de culoarea mierii

Oamenii de știință britanici și olandezi au identificat 50 de gene noi implicate în formarea culorii ochilor, în cel mai mare studiu genetic realizat până în prezent, care a implicat aproximativ 195.000 de cercetători din Europa și Asia.

Genetica pigmentării ochilor umani este mult mai complexă decât se credea anterior. O echipă multidisciplinară de cercetători de la King’s College din Londra și de la Centrul Medical al Universității Erasmus din Rotterdam a identificat 50 de gene noi care sunt implicate în formarea culorii ochilor.

Studiul, publicat în cel mai recent număr al revistei Science Advances, este cel mai mare de acest fel de până acum, implicând aproximativ 195.000 de oameni din Europa și Asia. Această constatare va ajuta la îmbunătățirea înțelegerii bolilor oculare, cum ar fi glaucomul pigmentar și albinismul ocular, unde nivelurile de pigment ocular joacă un rol important.

În plus, echipa a constatat că la asiatici culoarea ochilor cu diferite nuanțe de căprui este, genetic, similară cu culoarea ochilor la europeni, variind de la căprui închis, la albastru deschis. Acest studiu, condus de dr. Pirro Hysi și Manfred Kayser, se bazează pe cercetări anterioare care au identificat o duzină de gene legate de culoarea ochilor. În cercurile științifice se vehicula posibilitatea existenței mai multor gene implicate în apariția culorii ochilor și, în paralel, se credea că variația culorii era controlată doar de una sau două gene, cu ochii căprui fiind dominanți asupra celor albaștri.

În opinia doctorului Pirro Hysi, de la King’s College din Londra, „descoperirile sunt incitante, deoarece ne aduc cu un pas mai aproape de înțelegerea genelor care provoacă una dintre cele mai izbitoare trăsături ale fețelor umane, care a nedumerit generațiile de-a lungul istoriei noastre. Acest progres ne va îmbunătăți înțelegerea multor boli asociate cu niveluri specifice de pigmentare.”

La rândul său, dr. Manfred Kayser, de la Centrul Medical al Universității Erasmus din Rotterdam, explică faptul că studiul său „oferă cunoștințele genetice necesare pentru a îmbunătăți predicția culorii ochilor pornind de la ADN, așa cum s-a aplicat deja în studiile antropologice și criminalistice, dar cu o precizie limitată pentru culorile ochilor care nu sunt nici căprui, nici albaștri”.

Culoarea ochilor depinde de pigmentarea irisului

Se știe că depinde culoarea ochilor de pigmentarea irisului, cu influența diferiților factori ereditari. Potrivit Serviciului de știri și informații științifice al Fundației spaniole pentru știință și tehnologie, oamenii au mai multe variații fenotipice în culoarea ochilor. Astfel, putem vedea următoarea clasificare:

Ochii căprui. Conțin cantități mari de melanină în iris, care servesc la absorbția luminii. Majoritatea locuitorilor originari din Africa, Asia și America au ochii căprui. Se găsesc și în Europa, Oceania și America de Nord, deși în cadrul populațiilor europene nu sunt predominante în aceeași măsură. Este considerată cea mai dominantă culoare din întreaga lume.

Ochii de culoarea mierii (căprui deschis). Culoarea mierii sau a alunei descrie ochii care conțin elemente de ochi verzi-gri și căprui deschis. Se găsesc frecvent în România, Franța, Spania, Elveția, Italia și Slovenia, precum și în Canada și SUA. De asemenea, sunt prezenți, deși într-o măsură mai mică, în unele zone din Orientul Apropiat și Mijlociu, nordul Africii și America Latină, cu o anumită frecvență în țări precum Argentina, Uruguay, Chile și Brazilia.

Ochii verzi. Sunt produsul unor cantități moderate de melanină. Cauza poate fi amestecul de melanină de la părinți, dacă unul are ochi albaștri, iar celălalt căprui. În Europa, sunt prezenți într-o măsură mai mică decât cei albaștri și căprui, cu excepția Ungariei, unde ochii verzi se găsesc la 20% din populație. Cu o frecvență redusă pot fi găsiți la populațiile din Afganistan și Iran și în unele zone din Orientul Mijlociu, în principal în Israel și Liban.

Ochii albaștri. Sunt relativ frecvenți în multe zone ale Europei (80% în Suedia, Finlanda sau Danemarca) și în zone cu populații de origine europeană, precum Canada, Statele Unite, Australia și Noua Zeelandă. În restul lumii sunt rari. Se estimează că populația lumii cu ochi albaștri nu depășește 150 de milioane. Ochii albaștri conțin cantități mici de melanină în iris. Acestea au fost produse de o mutație genetică la un singur individ, în urmă cu 6.000 și 10.000 de ani.

Ochii gri. Ochii gri conțin cea mai mică cantitate de melanină decât oricare dintre celelalte tipuri. Un exemplu de ochi gri poate fi cazul unei persoane albinoase. Sunt frecvenți în Rusia europeană, Scandinavia și în țările baltice.

Ochii de culori diferite. Apar din cauza diferențelor marcate de melanină în anumite zone ale irisului. Prezintă astfel un aspect eterogen în care culorile sunt văzute separat fără a se amesteca între ele (heterocromia parțială).

Ochii negri. Ochii negri sunt foarte rari, deoarece au la bază o anomalie numită aniridie, care înseamnă lipsa parțială sau totală a irisului.

Sursa: El Imparcial / Autor: José María Fernández-Rúa (preluare via Rador)

Image by Barbara A Lane from Pixabay 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. … de culoarea mierii de pădure carpatină când steaua trimite fotonii divini pe retină.

  2. Encantadora d’ Afganistan…

    ..de culoarea mierii poliflore, mai rar de culoarea mierii de salcam si in ocazii speciale de culoarea mierii de mana, dar mai inchisa….. acesti ochi mieratici nu trebuie sa se preumble in paduri de frangipani cu ursi albi, ursii extatici ies la marginea drumurilor si invoca ploi cu bulbuci….