G4Media.ro

Ar exista legături ale unui număr de cel puţin şapte furnizori IKEA…

sursa foto: Inquam Photos / Tudor Costache

Ar exista legături ale unui număr de cel puţin şapte furnizori IKEA din România, cu distrugerea pădurilor naturale sau a altor arii cu valoare ridicată de conservare, arată un raport al Greenpeace

Organizaţia Greenpeace afirmă, într-un raport, că au fost identificate legături ale unui număr de cel puţin şapte furnizori IKEA din România cu distrugerea pădurilor naturale sau a altor arii cu valoare ridicată de conservare. Greenpeace susţine că a vizitat magazinele IKEA din Europa în perioada septembrie 2023 – martie 2024 şi a găsit legături între mai multe produse şi lemn tăiat din păduri primare şi naturale din România, în 13 ţări, relatează News.ro.

”Prin examinarea atentă a întregului lanţ de aprovizionare, de la locurile de exploatare forestieră până la depozitele de lemn, inclusiv prin analizarea avizelor de transport cu elemente de geolocalizare şi vizitarea instalaţiilor de procesare, Greenpeace CEE a descoperit distrugerea sistematică a pădurilor naturale, inclusiv a două situri protejate Natura 2000. Au fost identificate legături ale unui număr de cel puţin şapte furnizori IKEA din România cu distrugerea pădurilor naturale sau a altor arii cu valoare ridicată de conservare”, se arată în Raportul Greenpeace făcut public miercuri.

Potrivit documentului, IKEA îşi procură cea mai mare parte a lemnului din Polonia, Lituania şi Suedia. Compania susţine că doar 4% din lemnul virgin din lanţurile de aprovizionare IKEA provine din România.

Conform analizei Greenpeace CEE, dintre cei mai mari 15 producători români de mobilă, şapte sunt furnizori pentru IKEA, iar cifra lor de afaceri combinată pentru 2022 a fost de aproximativ 480 de milioane de euro.

”Ne concentrăm asupra unui sistem de aprovizionare cu lemn, în care companiile producătoare de mobilă prelucrează lemn rotund şi/sau lemn tăiat livrat direct din păduri sau (mai des) de la furnizori intermediari şi depozitele acestora. Până acum s-a dovedit imposibil să se stabilească dacă lemnul din pădurile naturale ajunge într-adevăr în produsele IKEA sau este folosit pentru a aproviziona alţi clienţi, dar având în vedere „contaminarea” pe scară largă a aprovizionării cu lemn pe care se bazează IKEA, acest lucru pare foarte probabil”, consemnează autorii raportului.

Greenpeace admite că majoritatea acestor furnizori IKEA fabrică produse pentru mai multe companii europene şi internaţionale.

”Cu toate acestea, pe baza site-urilor web ale producătorilor, a articolelor online şi a altor informaţii disponibile publicului, IKEA este, fără îndoială, cel mai mare client al celor şapte companii, a căror legătură cu distrugerea pădurilor naturale a fost identificată de investigaţia Greenpeace. Unul dintre producători, Plimob, produce practic exclusiv pentru IKEA. Investigaţiile au identificat o legătură a acestor producători cu cel puţin 30 de produse IKEA şi cu unele dintre cele mai cunoscute piese de mobilier IKEA, ridicând îngrijorarea că lemnul din pădurile naturale ar putea ajunge în cele din urmă în casele din întreaga Europă şi nu numai. Greenpeace CEE a identificat aceste legături pe baza sistemului unic de identificare a producătorilor IKEA, cu etichete de produse care trimit către compania implicată în lanţul de aprovizionare”, se arată în documentul elaborat de Greenpeace.

Organizaţia susţine că a vizitat magazinele IKEA din Europa în perioada septembrie 2023 – martie 2024 şi a găsit legături între mai multe produse şi lemn tăiat din păduri primare şi naturale din România, în 13 ţări.

”De la una dintre cele mai emblematice piese de mobilier IKEA, îndrăgitul pat pentru bebeluşi SNIGLAR şi cadrul de pat pentru copii, scaunele INGOLF, taburetul BEKVÄM, canapelele KIVIK, până la articole de uz casnic mai mici, cum ar fi tocătorul PROPPMÄTT şi umeraşele de lemn BUMERANG – Greenpeace a vizitat magazinele IKEA din Europa în perioada septembrie 2023 – martie 2024 şi a găsit legături între aceste produse şi lemn tăiat din păduri primare şi naturale din România în 13 ţări: Austria, Belgia, Cehia, Finlanda, Franţa, Germania, Ungaria, Israel, Italia, Polonia, Suedia, Elveţia şi Regatul Unit. Având în vedere prezenţa tot mai mare a lemnului provenit din pădurile naturale în lanţul de aprovizionare IKEA, pare din ce în ce mai probabil ca acest lemn să ajungă în produsele menţionate”, se arată în raportul Greenpeace.

Greenpeace menţionează că a oferit lanţului IKEA, dar şi producătorilor parteneri oportunitatea de a comenta descoperirile acestei investigaţi, subliniind că IKEA nu a contestat informaţia. Majoritatea producătorilor nu au răspuns. Unul care a recunoscut că primeşte cherestea dintr-o zonă Natura 2000 susţine că asemenea distrugere nu este ilegală, iar altul a negat primirea transporturilor de lemn în cauză, relatează Greenpeace.

SOLICITĂRI ADRESATE IKEA DE GREENPEACE

– IKEA trebuie să ia măsuri imediate pentru a se asigura că niciun lemn din pădurile naturale şi alte păduri cu valoare ridicată de conservare nu intră în lanţul său de aprovizionare. Aceste păduri trebuie lăsate neperturbate de activităţi dăunătoare, cum ar fi exploatarea forestieră, şi trebuie protejate în mod eficient.

– IKEA trebuie să se asigure cât mai rapid că fabricanţii produselor sale, dar şi ceilalţi parteneri implicaţi în exploatarea forestieră sau în aprovizionarea cu lemn din păduri naturale sau din alte păduri valoroase, vor pierde relaţiile contractuale în cazul în care nu pun în aplicare un plan de acţiune credibil pentru a opri aprovizionarea cu lemn din aceste păduri.

– IKEA să acţioneze ca lider de urmat în materie de angajamente pentru biodiversitate şi să pledeze public pentru implementarea Cadrului Global pentru Biodiversitate şi a Strategiei Europene pentru Biodiversitate pentru 2030; IKEA trebuie să sprijine, în special, atingerea obiectivului de 10% pentru protecţia strictă a a ecosistemelor terestre din din UE

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Dacă este adevărat ce se spune în articol,ar trebui că magazinele IKEA din Romania să aibă soarta Fermei Dacilor,dar noi românii nu avem sânge în instalație.

  2. Pfuai, asta au descoperit-o acum un an si ceva … acum doar a ajuns in main stream media?

  3. tarziu dom’ne, tarziu

  4. Ar fi bine să observăm, cât de ciudat este pusă problema. Sunt 7 mari furnizori de lemn către IKEA în România, dar greenpeace solicită IKEA să se asigure că nu folosește lemn din păduri ”primare și naturale”. Furnizorii români n-au nici o treabă, statul român nu are nici el, totul este reglementat astfel ca așa ceva să nu se poate intâmpla. Serios ?
    În mod asemănător, nu firmele românești care importă deșeuri și haine vechi sunt intrebate de sănătate – de retragerea licenței nici nu poate fi vorba – ci statele străine sunt înjurate, care vor astfel să scape de deșeuri, pentru că este mei ieftin și cu mai puțină bătaie de cap ( ca să nu amintim de faptul că numai neseriozității noastre pot face așa ceva ).
    Am scăpat de Gabriel Resources ( cel puțin pentru moment ) dar nici unul dintre cei suspuși care au facilitat mânăria ( sigur, cu ochii mereu pe ineresul național ) nu suportă consecințele. Și alte numeroase exemple. Statul, legile – sau existența lor numai pe hârtie – dar mai ales gestioarii acestor bogății sunt primele de criticat și trași la răspundere. Nu străinii care fac uz de neseriozitatea noastră.