Au fost instalați primii piloni ai liniei electrice Vulcănești – Chișinău, care va permite Republicii Moldova să importe energie din România
Primii piloni ai Liniilor Electrice Aeriene (LEA) Vulcănești – Chișinău care vor intersecta 34 de localități din R. Moldova și care vor oferi posibilitatea să importe curent din România, ocolind regiunea transnistreană, au fost construiți, transmite Ziarul de Gardă.
R. Moldova şi România vor mai construi încă două linii aeriene de 400 kV pentru interconectarea reciprocă — între Bălți și Suceava şi între Strășeni și Gutinaș. Aceste linii vor putea împreună să asigure susţinerea unui flux de energie mai mare.
Noua linie electrică aeriană va permite o interconectare mai stabilă cu România și Uniunea Europeană, dar care, în același timp, va elimina o vulnerabilitate semnificativă a sistemului recunoscut de autoritățile la Chișinău de peste 30 de ani.
Acum, R. Moldova dispune de o singură linie de 400 kV către România, care traversează parțial teritoriul Ucrainei și ajunge în regiunea transnistreană, unde este conectată la liniile mai mici de 330 kV, pentru ca abia apoi să ajungă la Chișinău pe linii de aceeași capacitate de 330 kV.
Cea mai mare parte a pilonilor vor fi asamblați în satul Congaz, UTA Gagauzia, acolo unde progresul proiectului a fost prezentat în cadrul unui tur de presă.
În cadrul evenimentului, ministrul Energiei, Victor Parlicov a menționat că acesta „este un proiect de care avem nevoie, este un proiect care ne va permite să conectăm singura interconexiune care la moment o avem cu România, cu principalul centru de consult direct, fără a fi nevoiți să trecem prin regiunea transnistreană, asta va spori semnificativ fiabilitatea și securitatea alimentării cu energie electrică a consumatorilor din toată R. Moldova. Ceea ce facem acum ne va permite să depindem mai puțin de infrastructura critică din stânga Nistrului, să asigurăm consumatorii din R. Moldova că vor avea energie electrică sigură, chiar dacă în regiunea din stânga Nistrului pot apărea diferite situații pe care noi nu le controlăm”.
Conform proiectului, linia electrică va avea 503 piloni și va intersecta 8 raioane și 34 de localități. Procesul de compensare a despăgubirilor pentru terenurile necesare construcției LEA este în derulare la moment în 25 de localități din totalul de 34. Astfel, în 16 localități din: UTA Gagauzia, raioanele Taraclia, Cahul și Leova, despăgubirile au fost achitate către 72% de persoane, iar în alte 9 localități din raioanele Cimișlia și Hâncești, proprietarii sunt în proces de depunere a cererilor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.