Au fost trase la sorți noile completuri de 5 judecători de la ÎCCJ pentru 2019. CSM a recomandat ca dosarul lui Dragnea sa rămână la completul tras la sorți în decembrie
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desemnat joi, prin tragere la sorţi, în şedinţă publică, membrii completurilor de cinci judecători pentru anul 2019.
Tragerea la sorţi a fost realizată de preşedintele Instanţei supreme, Cristina Tarcea.
În urma tragerii la sorţi,
- Completul 1 penal este format din: Iulian Dragomir, Ionuţ Matei, Iulia Alexandra Rus, Constantin Epure şi Valentin Horia Şelaru. Supleanţi la acest complet au fost desemnaţi: Florentina Dragomir, Tatiana Lucia Rog, Mirela Sorina Popescu, Leontina Şerban, Rodica Cosma.
- Completul 2 penal va fi compus din: Simona Cîrnaru, Oana Burnel, Anca Mădălina Alexandrescu, Dan Andrei Enescu, Simona Cristina Neninţă. Supleanţi sunt: Francisca Vasile, Săndel Lucian Macavei, Silvia Cerbu, Ştefan Pistol, Simona Daniela Encean, Daniel Grădinaru.
- Completul 3 penal este format din: Luciana Mera, Ioana Bogdan, Lavinia Lefterache, Marius Foitoş, Ana Hermina Iancu. Supleanţi sunt: Rodica Aida Popa, Geanina Arghir, Maricela Cobzariu, Andrei Claudiu Rus, Ioana Alina Ilie.
La aceste completuri valabile pentru anul 2019 vor fi repartizate dosarele în apel, printre care cel în care Darius Vâlcov a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani sau dosarul în care deputatul PSD Andreea Cosma, fiica fostului preşedinte al CJ Prahova Mircea Cosma, a fost condamnată în primă instanţă la 4 ani de închisoare cu executare.
Dosare importante, printre care cele în care sunt judecaţi, între alţii, Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu, Victor Ponta, Toni Greblă, Sebastian Ghiţă, Cristian Rizea sau Viorel Hrebenciuc, au fost repartizate deja completurilor constituite în anul 2018.
De asemenea, au fost traşi la sorţi membrii a trei completuri în materie civilă.
- Completul 1 civil este format din: Carmen Popoiag, Iulia Manuela Cîrnu, George Bogdan Florescu, Cezar Hîncu, Claudia Marcela Canachecu;
- Complet 2 civil: Sorinela Alina Macavei, Mirela Vişan, Ianina Grădinaru, Mona Magdalena Baciu, Adriana Gherasim;
- Complet 3 civil: Mihaela Paraschiv, Paulina Brehar, Rodica Zaharia, Veronica Năstase, Rodica Voicu.
Înainte de tragerea la sorţi, Cristina Tarcea le-a spus jurnaliştilor că doreşte un an mai „liniştit şi normal”, în care principiile de drept „să fie repuse în adevărată lor valoare şi poziţie”.
„Înainte de orice, vreau să vă urez tuturor un sincer şi din tot sufletul ‘La mulţi ani!’, să vă urez un an nou mai liniştit, mai normal şi în care principiile de drept, aşa cum au fost ele predate de monştrii sacri ai dreptului, pe care eu am avut norocul să-i prind, să fie repuse în adevărată lor valoare şi poziţie. (…) Completurile de 5 judecători sunt formaţiuni de judecată specifice doar Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care funcţionează doar pe o perioadă de un an şi care îşi continuă activitatea pentru anul următor doar în situaţii cu totul excepţionale”, a precizat Tarcea.
Aceasta este a patra tragere la sorţi a completurilor în ultimele luni.
Pe data de 13 decembrie, Înalta Curte a organizat o tragere la sorți a completurilor de cinci judecători, dar acestea au fost valabile doar până la sfârșitul anului 2018 pentru cazurile urgențe, arestări, recuzări etc.
Cele anterioare au fost declarate, pe rând, nelegale de Curtea Constituțională și de Curtea de Apel București.
Secţia pentru judecători a CSM a recomandat, la începutul lunii decembrie anul trecut, mărirea numărului acestor completuri de la 4 la 6 (3 în materie penală şi 3 în materie civilă).
Pe 19 decembrie, Secţia pentru judecători a CSM a decis ca dosarele de pe rolul completurilor de cinci judecători de la ICCJ să fie judecate în continuare de completurile trase la sorţi pe 13 decembrie.
Unul dintre aceste dosare apelul în dosarul angajărilor fictive de la Direcția Copilului Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare.
Reamintim că pe 13 decembrie dosarul fusese repartizat la completul 2 penal de la Instanţa supremă, format din cinci judecătoare: Simona Daniela Encean, Tatiana Lucia Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera şi Rodica Aida Popa.
Pe 21 iunie, Înalta Curte l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvărşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu în dosarul DGASPC Teleorman, care viza angajarea fictivă a două persoane – Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica. Decizia a fost atacată cu apel.
Liviu Dragnea a obţinut în instanţă, luna trecută, suspendarea hotărârii prin care a fost desemnat completul de 5 judecători de la Înalta Curte, completul care urma sa judece procesul angajărilor fictive. Hotărârea nu este definitivă, dar efectul acestei decizii a Curții de Apel București este că toate procesele de la instanța supremă vor fi suspendate.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
33 comentarii