Au început audierile de la Haga în procesul în care Israelul este acuzat de genocid / „Niciun atac armat” nu poate justifica încălcarea Convenției privind genocidul, afirmă Africa de Sud
Niciun atac armat asupra unui stat, indiferent cât de grav este, nu poate justifica încălcarea Convenției privind genocidul, a declarat joi Africa de Sud, în deschiderea audierilor de la Curtea Internațională de Justiție în procesul în care acuză Israelul de genocid.
Adresându-se instanței, ministrul sud-african al justiției, Ronald Lamola, a declarat că asuprirea poporului palestinian nu a început în urma atacurilor Hamas, ci este un proces care continuă de ani de zile, potrivit CNN.
„În Fâșia Gaza, cel puțin din 2004, Israelul continuă să exercite controlul asupra spațiului aerian, apelor teritoriale, trecerilor terestre, apei, electricității și infrastructurii civile”.
El a declarat că „Africa de Sud a condamnat fără echivoc atacurile împotriva civililor efectuate de Hamas și alți palestinieni și grupuri, precum și luarea de ostatici la 7 octombrie 2023”.
Dar, a susținut el, „niciun atac armat pe teritoriul unui stat, indiferent cât de grav… chiar și un atac care implică crime atroce nu poate oferi vreo justificare sau apărare pentru încălcări ale convenției”.
„Răspunsul Israelului la atacul din 7 octombrie 2023 a depășit această limită și dă naștere la încălcări ale convenției”, a susținut el în fața instanței.
Africa de Sud a invocat “dovezi” despre care spune că arată „un model de comportament genocidar” din partea Israelului
Adila Hassim, una dintre avocații care reprezintă Africa de Sud, a declarat că „acțiunile Israelului arată un model sistematic de comportament din care se poate deduce genocidul”, vorbind despre uciderea palestinienilor din Gaza, evacuări forțate, foamete generalizată și crearea unor condiții „calculate pentru a duce la distrugerea lor fizică”.
Ea a spus că palestinienii din Gaza „au fost uciși dacă nu au reușit să evacueze, în locurile în care au fugit și chiar în timp ce încercau să fugă pe rutele sigure declarate de Israel”.
Nivelul crimelor comise de Israel este atât de mare încât niciun loc nu mai este sigur în Gaza”, a spus ea, adăugând că distrugerile sunt „dincolo de orice justificare legală acceptabilă – ca să nu mai vorbim de cea umană”.
Hassim a citat, de asemenea, videoclipuri și imagini care, potrivit ei, arată soldații israelieni “aruncând în aer cu bucurie blocuri întregi de apartamente și piețe, ridicând steagul israelian peste dărâmături, căutând să restabilească așezări israeliene pe dărâmăturile caselor palestiniene și stingând astfel însăși baza vieții palestiniene din Gaza”.
Ea a citat, de asemenea, experți care au afirmat că în Gaza ar putea muri mai mulți oameni din cauza bolilor și a foametei decât din cauza atacurilor aeriene israeliene.
Israelul și-a lansat campania în Gaza în urma atacurilor din 7 octombrie, în care Hamas a ucis 1.200 de persoane în Israel și a luat peste 200 de persoane ostatice.
Președintele său a declarat că Israelul intenționează să argumenteze că acționează în legitimă apărare atunci când va răspunde vineri la acuzațiile Africii de Sud.
Curtea Internațională de Justiție, înființată în 1945, este instanța supremă a Națiunilor Unite și audiază cauzele intentate de statele care acuză alte țări de încălcarea obligațiilor care le revin în temeiul tratatelor ONU. Africa de Sud și Israelul sunt semnatare ale Convenției privind genocidul din 1948, ceea ce înseamnă că sunt obligate să nu comită genocid și să îl prevină și să îl pedepsească. Convenția acordă în mod automat CIJ jurisdicție asupra statelor semnatare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii