„Au început să discute despre tăierea pensiilor speciale și au ajuns să taie curentul pe stradă”, acuză primarul Timișoarei/ Dominic Fritz susține că Guvernul îi cere să taie 10% din finanțările pentru proiectul capitalei europene culturale
„Au început să discute despre tăierea pensiilor speciale și au ajuns să taie curentul pe stradă”, acuză primarul Timișoarei coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR. Dominic Fritz susține că Guvernul îi cere să taie 10% din finanțările deja bugetate pentru 2023, cel mai afectat sector fiind cel al proiectelor referitoare la Timișoara, capitală culturală europeană.
Fritz mai spune că tăierile pentru toate aceste servicii publice vor fi resimțite mult mai tare decât doar cu 10%: ”Pentru că aproape jumătate de an a trecut deja, banii s-au cheltuit la nivelul bugetat, deci “economia” de 10% din bugetul anual trebuie făcută din sumele rămase pentru a doua jumătate: adică tăierile reale se apropie de 20%. Cât de absurd e asta în contextul unei inflații de peste 15%? Cum să dăm mai puțini bani pentru drumuri și iluminat dacă facturile de fapt au crescut?”, a transmis primarul.
- „Au început să discute despre tăierea pensiilor speciale și au ajuns să taie curentul pe stradă. Ordonanța de Urgență a Guvernului trecută ieri are consecințe catastrofale pentru multe orașe, dar mai ales pentru Timișoara, Capitală Europeană a Culturii 2023. Concret, Guvernul ne impune să tăiem 10% din cheltuielile cu “bunuri și servicii” deja bugetate pentru anul 2023. Pentru Timișoara asta înseamnă peste 36 de milioane de lei. Mulți cred că bunuri și servicii înseamnă pixuri și scaune pentru funcționari. Nimic mai fals. Bunuri și servicii înseamnă banii pentru iluminat public, pentru reparații drumuri, pentru finanțarea proiectelor culturale, pentru întreținerea spațiilor verzi sau factura la curățenia stradală. În plină capitală culturală, suntem forțați nu doar să oprim o parte din finanțările culturale, ci să tăiem din cheltuieli care fac ca vizitatorii să fie primiți într-un oraș curat și îngrijit. Tăierile pentru toate aceste servicii publice vor fi resimțite mult mai tare decât doar cu 10%. Pentru că aproape jumătate de an a trecut deja, banii s-au cheltuit la nivelul bugetat, deci “economia” de 10% din bugetul anual trebuie făcută din sumele rămase pentru a doua jumătate: adică tăierile reale se apropie de 20%. Cât de absurd e asta în contextul unei inflații de peste 15%? Cum să dăm mai puțini bani pentru drumuri și iluminat dacă facturile de fapt au crescut? Bineînțeles că niciun leu din aceste “economii” nu va acoperi gaura din bugetul de stat. Oricum putem să cheltuim doar din veniturile proprii, adică din taxele și impozitele locale și din impozitul pe veniturile muncite de timișoreni. Cu această decizie am văzut un guvern ori inconștient, ori incompetent, ori iresponsabil, ori toate trei. Un guvern care crede că prostește populația cu o soluție miraculoasă care ar acoperi gaura de 20 de miliarde de la bugetul de stat, dar tot ce face este să arunce bugetele locale în haos”, a transmis Dominic Fritz, sâmbătă, pe Facebook.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii