Au murit peste 11 mii de oameni de la izbucnirea crizei politice. Cine și în ce fel plătește pentru cea mai mare catastrofă umanitară din istoria recentă a României
Au murit 11.424 de oameni de la 1 septembrie până azi, adică din momentul în care premierul Florin Câțu a decis să împingă USR afară de la guvernare prin demiterea lui Stelian Ion de la Justiție, într-un moment în care numărul infectărilor creștea deja de trei săptămâni.
Dacă aruncați o privire în graficul de mai jos, veți vedea că la 1 septembrie în România se înregistrau deja peste 1400 de infectări pe zi, în creștere constantă de la începutul lunii august. Altfel spus, era clar pentru toată lumea de câteva săptămâni că vine valul 4, dar lor nu le-a păsat.
La data de 5 octombrie, ziua căderii guvernului Cîțu, în România se înregistrau deja peste 15 mii de infectări pe zi. Responsabili pentru dărâmarea guvernului în plin val patru și aruncarea țării în criză politică profundă sunt PSD, autorul moțiunii de cenzură, USR și AUR, care au votat-o.
Din ziua în care România a rămas fără guvern și practic țara este lăsată în voia sorții, adică din 5 octombrie pân azi, au murit peste 8000 de oameni. Observăm că grosul deceselor se suprapune peste cele trei săptămâni de criză politică prelungită.
Acești oameni au murit, între altele, inclusiv din cauză că statul român n-a adoptat la timp măsuri care să prevină creșterea numărului de infectări, prin încurajarea vaccinării, limitarea mobilității, impunerea de restricții (mască, certificat verde etc).
Am văzut cu toții cum politicienii din guvern s-au opus propunerii făcute de specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică Ilfov și de la Institutul de Sănătate Publică atunci când aceștia au propus carantinarea Bucureștiului și a județului Ilfov.
Ei vor trebui să explice cândva ce au avut în cap când au decis să pună în pericol viețile atâtor oameni, când au hotărât din calcule pur politice să treacă peste rapoarte întocmite de specialiștii invocați până mai ieri de câte ori anunțau restricții și măsuri anti-COVID.
Pe scurt, zădărnicirea combaterii bolilor, infracțiune în Codul Penal, poate fi imputată oricând chiar autorităților, mai ales având în vedere numărul mare de de decese, care ne plasează pe locul 1 în lume, la mare distanță de alte țări.
România nu a luat aceste decizii de o importanță vitală pentru cetățenii ei deoarece statul român n-a mai dispus de capacitate instituțională, nu a existat voință politică la vârf sau n-a mai avut autoritatea necesară să le impună. În orice caz, vorbim în mod clar de o culpă a statului român, acest fapt este indiscutabil.
Iar atunci când vorbim de mii de morți, culpa statului român trebuie individualizată. Este doar o chestiune de timp până când cineva care și-a pierdut părinți, bunici sau copii va acționa în judecată statul român pentru a solicita despăbugiri.
N-ar fi exclus ca și unele partide să încerce să exploateze politic dezastrul sanitar din România și să încerce acțiuni în justiție. Dar aici va fi de văzut cine are curaj să arunce primul piatra, având în vedere că aproape toate partidele au avut contribuția lor, mai mare sau mai mică, la aruncarea României în haos în plin val patru sau la subminarea restricțiilor.
Chiar și astăzi, când oamenii mor pe capete, se găsesc politicieni care să voteze împotriva unor măsuri minimale, cum ar fi impunerea ceretificatului verde la serviciu, o măsură în vigoare deja în numeroase state europene.
Până la o eventuală răspundere în justiție, politicienii care au aruncat țara în criză plătesc deja un preț politic greu. Popularitatea președintelui Klaus Iohannis s-a înjumătățit într-o lună de zile, prăbușindu-se de la 28% la 14% (potrivit ultimului sondaj Avangarde).
Este poate cea mai crâncenă sancțiune încasată de vreun șef de stat după 89. Aceste cifre se regăsesc nu doar în sondajele comandate de PSD, ci și în cercetările sociologice ale PNL.
Prăbușit în sondaje la cote de avarie, președintele Iohannis are toate motivele să se teamă de o eventuală suspendare. Nu doar AUR, ci și PSD ar putea fi în curând tentat să exploateze vulnerabilitatea majoră a șefului statului, mai ales că liberalii au pierdut majoritatea în Parlament, iar situația lor se complică și mai mult după plecarea lui Ludovic Orban din grupul PNL.
O încercare de suspendare a președintelui Iohannis, tocmai din cauza modului catastrofal în care a gestionat valul patru al pandemiei, soldat cu peste 11 mii de morți până azi – iar aceste cifre vor crește dramatic în zilele și săptămânile următoare – nu mai este deloc improbabilă.
O eventuală acțiune în justiție l-ar putea viza și pe Florin Cîțu, premierul care a lăsat țara de izbeliște în cele mai dificile momente pentru a se dedica integral luptelor politice și campaniei electorale interne din PNL.
N-ar fi chiar singurii politicieni chestionați în justiție pentru modul în care au gestionat pandemia. Vezi cazul președintelui Braziliei sau al fostului ministru francez al sănătății.
Chiar și azi, când România este cu capul sub apă, liderul PNL continuă să pună interesul personal deasupra binelui comun. Cîțu sabotează instalarea lui Nicolae Ciucă în funcția de premier cu sprijinul USR sau PSD deoarece nu dorește apariția unui rival și din răzbunare că n-a mai fost nominalizat premier.
Prin atitudinea sa, liderul PNL prelungește criza politică, amână instalarea unui guvern cu puteri depline și pune, deci, în pericol viețile oamenilor. De pildă, situația dramatică de la Timișoara, unde șase spitale au rămas fără încălzire, reclamă o intervenție urgentă de la centru, prin deblocarea unor fonduri de rezervă, însă acest lucru se poate face doar prin-un OUG, care poate fi dat numai de un guvern cu puteri depline.
Tot ce se întâmplă de câteva săptămâni încoace este fără precedent în istoria politică a României de după 89, cu consecințe măsurabile în mii de morți. Niciodată nu s-au pierdut atât de multe vieți din cauza indiferenței sau din cauza cinismului unor politicieni. Niciodată România n-a suferit atât de mult sub privirile indiferente ale conducătorilor săi, orbiți de lupta pentru putere.
Niciodată, parcă, România n-a avut parte de politicieni mai slabi și mai iresponsabili cocoțați în funcții de lideri. Cu ei la cârmă, România a devenit un pericol pentru ea însăși.
Pentru toate acestea, cineva trebuie să răspundă, nu doar politic, ci și în fața unor procurori și instanțe de judecată, care să stabilească cine a greșit și cine plătește pentru acest adevărat genocid sanitar. Culpa statului nu poate rămâne nepedepsită sau constatată la modul impersonal. Parchetul va trebui să se ocupe, acum sau mai târziu, de individualizarea răspunderii.
Sunt prea mulți morți, între care tot mai mulți copii nevinovați, că să ne prefacem cu toții că nu s-a întâmplat nimic. Pandemia omoară oameni, de acord, dar cineva a greșit grav din moment ce am ajuns campioni mondiali la numărul de morți.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
129 comentarii