G4Media.ro

AUDIO Aurescu, presat de un celebru jurnalist BBC să explice de ce…

Foto: Captură BBC HardTalk

AUDIO Aurescu, presat de un celebru jurnalist BBC să explice de ce România a secretizat ajutorul militar pentru Ucraina: ”Sunteți o democrație? De ce nu le spuneți cetățenilor români? Credeți în răspunderea politicienilor?” / Întrebare despre Bîstroe: ”Suntem într-o criză existențială, chiar credeți că ecosistemul Deltei Dunării e o prioritate?”

Celebrul jurnalist BBC Stephen Sackur l-a întrebat în repetate rânduri pe ministrul român de Externe Bogdan Aurescu despre secretizarea de către România a eventualului ajutor militar pentru Ucraina. Într-un interviu de 24 de minute, confruntat cu refuzul repetat al lui Aurescu de a vorbi despre acest ajutor, jurnalistul BBC l-a întrebat pe oficialul român dacă ”România e o democrație”.

După ce Aurescu i-a răspuns afirmativ, Sackur l-a întrebat în mod repetat dacă crede în responsabilitatea (”accountability”) politicienilor față de propriii votanți.

Iată fragmentul relevant din interviu:

Sackur: De ce nu face România public nivelul ajutorului militar pentru Ucraina? Partenerii europeni ai Ucrainei sunt foarte transparenți în această privință. Voi o țineți secretă. De ce?
Aurescu: Pentru că aceasta e politica guvernului meu. Credem că e mai eficient așa. Cred că e cu adevărat important ca aliații NATO să poată sprijini eficient Ucraina. Și credem că așa e mai bine pentru Ucraina.

Sackur: Ministrul ucrainean de Externe a declarat deseori că are nevoie de arme de la aliați. Alte țări dau Ucrainei tancuri, Polonia și Slovacia dau și avioane de război. Spuneți-mi ce a dat România?
Aurescu: Nu comentez.

Sackur: Ați furnizat Ucrainei tancuri, artilerie grea?
Aurescu: Nu comentez pentru că aceasta e politica guvernului meu, așa cum v-am spus.

Sackur: Mulți români și parteneri externi cred că România dă foarte puțin Ucrainei…
Aurescu: Nu comentez

Sackur: Și asta pentru că – potrivit eurobarometrului din România – un procent semnificativ de români care nu vor ca guvernul român să ofere ajutor Ucrainei.
Aurescu: Sprijinul public pentru ajutarea Ucrainei e mare în România și cred că facem ceea ce trebuie. Rusia a violat dreptul internațional, a încălcat integritatea teritorială a Ucrainei, Ucraina e victima agresiunii și trebuie să susținem Ucraina

Sackur: România e o democrație, nu-i așa?
Aurescu: Aveți dubii?

Sackur: Ei bine, eu știu că într-o democrație cetățenii așteaptă ca guvernul să dea socoteală cetățenilor. Publicul are dreptul să știe dacă guvernul furnizează fonduri semnificative și ajutor militar Ucrainei
Aurescu: La finalul războiului toate lucrurile vor fi cunoscute. Ce e important acum e să ajutăm Ucraina să câștige acest război

Sackur: Credeți în responsabilitatea față de cetățeni?
Aurescu: Absolut

Sackur: Și unde e această responsabilitate?
Aurescu: Cred că Rusia trebuie trasă la răspundere pentru ce face în Ucraina.

Steven Sackur a atins apoi un alt subiect sensibil. El l-a întrebat pe Aurescu de ce România ridică probleme Ucrainei cu subiecte precum canalul Bîstroe și legea minorităților, când Ucraina e în mijlocul unui război.

Aurescu a dat detalii despre presupusul impact al dragării canalului Bîstroe asupra ecosistemului Deltei Dunării, iar replica jurnalistului BBC a fost:

”Deci noi suntem într-o criză existențială, chiar credeți că asta e o prioritate?”

Ascultă aici interviul integral luat de Stephen Sackur lui Bogdan Aurescu pentru emisiunea Hard Talk

Update: Fostul ambasador al SUA la Moscova Michael McFaul a scris pe Twitter că ”Tocmai am urmărit cum ministrul român de externe a dat un interviu extraordinar în cadrul emisiunii Hardtalk de la BBC. Și a fost o discuție foarte dură! Întrebări foarte agresive. Ucraina este norocoasă să aibă un partener atât de puternic în România”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

31 comentarii

  1. Cam asta e diferenta intre un jurnalist si slugile cu pretentii de jurnalisti de pe la noi.

    • in locul lui aurescu raspundeam mult mai taios: nu suntem de acord cu ceea ce face ucraina, care profita de situatia in care se afla si de faptul ca aliatii nu vor ridica probleme mai putin importante in timp de razboi, si actioneaza de o maniera care ar fi drastic taxata in timp de pace: incalcarea conventiilor internationale la care ucraina e parte atat in domeniul mediului, transporturilor , cat si in domeniul culturii, educatiei si respectarii drepturilor minoritatilor nationale.

      eu inteleg ca ucrainenii profita de razboi ca sa isi rezolve probleme pe care in timp de pace nu aveau cum sa le rezolve: sa asimileze minoritatile nationale (ca sa nu mai zic ca ucraina recunoaste limba moldoveneasca, ca sa reduca si mai mult ponderea minoritatii romane, care vorbeste limba romana), sa deschida canal navigabil in delta, pe bastroe (desi exista conventii internationale care stabilesc ca singurul canal navigabil prin delta e prin romania).

      sa ne mai amintim cum ne-am judecat cu ei ani de zile pentru platoul continental? nu, ca sunt in razboi cu un dusman mult mai mare, de care trebuie sa scapam. ok, dar dupa ce scapam de rusi, o sa constatam ca ucrainenii au rezolvat si alte probleme in detrimentul nostru.

    • Asta e jurnalist? Am ascultat interviul. Se comportă ca un propagandist ucrainean, îl întrerupe constant pe Aurescu.

    • Rares Bogdan esti un nimic mincinos si penibil. Ciuma rosie s-a intors prin tine si pensiile speciale sunt garantate de tine tristule

  2. Da, ecosistemul Deltei Dunării este mai important decât niște cioloveci care se bat ca chiorii.

    • Gogule, sluga PSDista, vrei sa ne zici ca vpua Coruptilor PSD va pasa de Delta Dunarii? Ati uitat ca ati furat 1 miliar de euro pe timpul lui Dragnea-Teodorovici, miliardul destinat dezvoltarii Deltei Dunarii ?

      „Un miliard de euro, împărțit frățește de grupurile de interese – Unde au ajuns banii de la UE pentru Delta Dunării”

    • „După ce au furat peste un miliard de euro de la UE destinați protejării Deltei Dunării, PSD-iștii se dau ecologiști”

    • Te astept sa comentezi postarile mele, cheama-l si pe Ionut cealalta spluga postaca. Sau esti tot tu si suferi de personalitati multiple?

    • Gogu = șobolan rus

    • @Alex.M: In afara de clica PSD+PNL+AUR= Love mai exista si oameni obișnuiți cărora le pasa de Delta si se simt ofensați de cum ii tratează „frații ucraineni”.
      Nu mai divaga de la subiect, logica ta strâmba nu tine.

    • România este membru NATO. Mă simt protejat de NATO. Nu de cioloveci.

    • Bai VCT, pubela sovietica, lasa retorica AURusa…..troll spurcat 👍🏼

    • Gogu si Vct slugi de corupti si de tradatori, numai stiu ce sa faca sa bage râcă si ura intre Romania si Ucraina, vreti neaparat destabilizarea Romaniei deoarece va sunt atacate pesnsiile speciale si interesle Rusiei in Romania, slugi ipoutite de corupti ce sunteti 👍🏼

  3. Ce sa zica si dl Aurescu, ca Romania e o democratie ” asa si asa” ? Ca suntem in UE si NATO cu privilegii limitate dar si cu implicare indoielnica ( vezi situatiile Schengen, infringement-uri pe diferite spete,ciupeala din motorinal de la Deveselu samd ), sau ca Romania adera in continuare la prostia aia cu One China, sau ca interesele rusesti au blocat exploatarile din Marea Neagra samd ?

  4. Dogioiu se aude? uite asa se face un interviu !!

    • politica guvernului PSDNLUDMR e ca c…ele care se cred doamne, dar e doar o c..a. Polonia , Letonia, Estonia, Lituania, Cehia, Slovacia .. toate au avut coloana de la A-Z sa critice si sa arate ce fac pentru a sprijini.
      La noi se pare ca vor sa se puna bine cu rusia …

  5. Romania NU este o democratie. Democratia inseamna egalitate intre cetateni. Romania este un stat feudal cu cetateni impartiti in 2 clase cetateni speciali cu privilegii si cetateni obisnuiti fara drepturi. Faptul ca facem parte din UE si NATO nu ne califica automat la democratie. Multi cred eronat.

    • Privilegiile specialilor sunt instituite prin lege. Iar Curtea Constitutionala le-a validat spunand in repetate randuri ca eliminarea acestor privilegii este NECONSTITUTIONALA. Deci Romania nu este o democratie. Conform Constitutiei, legilor si Instantei Supreme. Asa ca stiti ce aveti de facut. Schimbata Constitutia, altfel … lamentari pe Internet.

    • Corect .Vezi Turcia ,partener NATO dar cu probleme la capitolul democrație .Cam pe acolo suntem și noi.Un stat feudal și corupt

  6. Probabil cei care- l plătesc pe jurnalistul respectiv sunt în criză existențială.

  7. Aiurescu pute a bolsevism pina in maduva oaselor.

  8. Putea sa-i raspunda scurt ca informatia este clasificata pentru ca Romania are o situatie diferita, avand de protejat si Moldova impotriva provocarilor Rusiei. Rusia oricum a reclamat ca Romania este printre cei mai mari contributori la efortul de razboi al Ucraiinei (inclusiv cu oameni) ceea ce ar justifica o interventie pentru protejarea intereselor rusilor din zona, doar ca nu are dovezi palpabile.
    Asadar, celebrul jurnalist poate sa ceara informatii de la rusi – sau se astepta cu aceasta ocazie sa le furnizeze niste informati.
    Iar canalul Bistroe este important acum pentru transportul cerealelor dar nici nu e cazul sa fie escavat ireversibil, deci, da face parte din problema existentiala.

  9. E un pas inainte in privinta fermitatii cu care un ministru roman de Externe raspunde unui jurnalist bataios, al unei case de presa de reputatia BBC. Nu vreau sa-mi amintesc de moliciunea raspunsurilor din vremea lui Teodor Melescanu…
    Plus, mi s-a parut hilar cit de mult a insistat jurnalistul pe publicarea naturii ajutorului militar pe care il acordam tarii agresate, Ucraina. Nu sint vremuri obisnuite, iar la vremuri exceptionale, masurile pot fi la fel de exceptionale.
    A fost demna de toata lauda, replica ministrului la constatarea jurnalistului ca citeaza dintr-un raport international despre tratamentul minoritatii tiganesti: „Ar trebui sa cititi mai multe rapoarte”.

  10. Pfuai, ce de postaci filorusi pe aici!

  11. Aurescu e un …. dupa care tragi apa, cei care ii cred patriot sa se uite bine la ce fumeaza…

  12. La noi totul e pe ”românește”. Și Paștile, și Crăciunul și botezul copilului…. Și democrația, originală, românească.

  13. Jurnalistul BBC s-a comportat cu ministrul român de externe cu o lipsă de respect vecină cu impertinența.

    …Asta pentru că își poate permite. România a devenit un stat total irelevant în plan mondial. Pur și simplu, oricine își poate bate joc de reprezentanții săi.

    Pe de altă parte, nu sunt convins că ministrul de externe român a reacționat adecvat la insolența angajatului BBC.

    • Si daca e ministru (al oricarui stat) ce? trebuie sa-i pupe mainile jurnalistul? asta ii este meseria, sa puna intrebari incomode al caror raspuns oamenii sunt indreptatiti sa il stie. ce se face in Romania nu este jurnalism. presa este acaparat. la televizunile propagandiste e doar marketing ieftin pentru partidele de la putere.

  14. Aurescu esti o nulitate ca tot peneleulpesedist.
    Rares Bogdan esti un nimic mincinos si penibil. Ciuma rosie s-a intors prin tine si pensiile speciale sunt garantate de tine tristule