G4Media.ro

AUDIO Micile minuni ale Bucureștiului: concert nocturn la final de decembrie al…

AUDIO Micile minuni ale Bucureștiului: concert nocturn la final de decembrie al unui măcăleandru, o mică pasăre migratoare ce rămâne în România dacă vremea e caldă

ERATĂ: În prima versiune a acestui articol, pasărea căreia i-a fost atribuit comportamentul a fost codroșul de casă. După re-analizarea sunetelor, Ciprian Fântână, director de conservare în cadrul Societății Ornitologice Române, a anunțat că este vorba despre un exemplar din specia măcăleandru).

Vremea neobișnuit de caldă din București, cu temperaturi peste 10 grade la final de decembrie, a făcut ca locuitorii din unele zone ale Capitalei să poată auzi în aceste nopți adevărate concerte nocturne ale unor specii de păsări care își exersează cântecul.

E vorba despre măcăleandru (Erithacus rubecula), după cum a declarat pentru G4Media.ro Ciprian Fântână, director de conservare în cadrul Societății Ornitologice Române (SOR).

Cântecul păsărilor a fost înregistrat în noaptea de 27 spre 28 decembrie în cartierul Andronache – Colentina din București.

”Sunt păsări care de obicei migrează, dar când sunt ierni blânde pot rămâne în România. Probabil din cauza vremii blânde a început deja să își exerseze și cântecul”, a declarat Ciprian Fântână pentru G4Media.ro.

Întrebat dacă pot fi aceste păsări poti fi ajutate să treacă mai ușor pentru iarnă, Ciprian Fântână a spus că hrănitorile alimentate periodic cu semințe de către localnici nu sunt o soluție, pentru că măcălendrii nu mănâncă semințe. (Foto: Măcăleandru / Wikipedia – Francis C Franklin)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Mda, nu exista incalzire globala, sunt doar pierderile de caldura prin tevi…

  2. Codrosul de munte, nu stiam ca se numeste si codros de casa. Lui coada rosie Ii place sa stea pe cate un colt de cladire si sa cante noaptea. Nu stiam ca vine si la hranitori, stiam ca se hraneste cu muste, tantari, mici insecte care mai zboara iarna.

  3. O specie monogamă care se ocupă cu zburatul și cântatul.

    • Mulțumim pentru informații. Cântecul e minunat 🙂

  4. Ah, oh pai așa făcea cureaua de accesorii de la Opel, când se stricase rulmentulul de la întinzător.
    Pe de altă parte nici păsările astea nu se pot întrece cu talentele politicienilor care știu a cânta la mandolina sau ale politicienelor l care știu a canta la flaut. Cinste lor, cinste politicienilor. Și mulți bani, bininteles. La multi ani domnilor. Sau trăiți 100 de ani in parlament și să făcut cat mai puține că să fie nevoie de voi la fiecare mandat. Așa că aveți grijă să nu terminați toate spitalele și autostrăzile in mandatul asta. Mai lăsați să facă și copiii voștri.

    • Atenție la gramatică sau editare:
      „În prima versiune a acestui articol, pasărea căruia i-a fost atribuit comportamentul…“
      trebuie să fie
      „În prima versiune a acestui articol, pasărea căreia i-a fost atribuit comportamentul…“

  5. Macaleandru, codros, vrabie sau pitigoi, toate se sperie de mor (unele la propriu) de pocnitorile si artificiile noastre. Daca va plac va rog sa nu folositi asa ceva. Va doresc la multi ani, orice specie ati fi!

    • Cati se mai gandesc la bietele pasari ? Era, nu stiu daca se mai face, un festival de film in Delta care se termina cu un foc de artificii. Stranie gandire a organizatorilor, minti inchise in cutia aparatului de filmat.
      Dar inaintea acestui festival era si unul de muzica – tehno, hipi hop – care era incheiat tot cu un foc de artificii. Cata neadecvare !

  6. Deci specialistul ornitolog a dat o stire despre codros, o pasare de care nu am auzit niciodata. Si detalii, ca migreaza pe distante scurte, ca ramane aici daca e cald, ca vine la hranitori… dupa aia, a mai cautat pe google putin si probabil si a dat seama ca a exagerat, nu era codros, era altceva. Acum incearca cu macaleandru – care mie imi suna ca o rata, ceva mai mare care macane… Daca nici ornitologul nu stie cine si cum canta… Asteptam articolul de maine cu sturzul, pitigoiul sau randunica de stepa…

  7. O mica completare. Am intrat pe pasaridinromania.sor.ro si am cautat codros, e de munte, nu de casa, si macaleandru. Au descriere, poze si… fisier audio cu ciripituri. Foarte interesant. Nu sunt de specialitate, dar diferenta de ciripit dintre ele e sesizabila.