Augustin Lazăr, despre acuzația că i-a refuzat disidentului Iulius Filip eliberarea condiționată: Nu pot confirma aspecte concrete referitoare la persoana despre care se face referire în articolele de presă
Procurorul general, Augustin Lazăr, susține că nu poate confirma aspecte concrete referitoare la disidentul anticomunist Iulius Filip, a cărui liberare condiționată din penitenciarul Aiud ar fi refuzat-o în 1985, în calitate de șef al comisiei de punere în libertate, potrivit luju.ro.
Precizările lui Augustin Lazăr:
Având în vedere relatările din mass-media referitoare la activitatea desfășurată de domnul Augustin Lazăr în calitate de procuror membru al Comisiei de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud, precum și solicitările mass-media în sensul de a clarifica anumite aspecte, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție face următoarele precizări:
În perioada 1985 – 1986, am activat ca procuror criminalist în cadrul Procuraturii Alba Iulia, calitate în care am îndeplinit periodic și atribuții privind Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud, care examina situația tuturor condamnaților ce îndeplineau fracția de pedeapsă pentru liberare condiționată.
Contrar afirmațiilor lansate de unele instituții de presă, rolul acestei comisii nu era de a dispune punerea în libertate a unor condamnați, acesta fiind exclusiv atributul instanței de judecată, ci de a verifica îndeplinirea criteriilor tehnice prevăzute de art. 59 – 60 din Codul penal din 1969:
– îndeplinirea unei fracții minime obligatorii din pedeapsa ce se executa și
– inexistența rapoartelor de sancționare disciplinară.
Pedepsele cu închisoarea se executau în temeiul mandatelor de executare emise în baza unor hotărâri judecătorești definitive de condamnare, iar procesele-verbale ale Comisiei pentru liberare condiționată se trimiteau instanței de judecată competente a hotărî, persoanele condamnate putându-se adresa instanței de judecată și în cazul unor constatări negative ale Comisiei.
Având în vedere perioada lungă de timp care a trecut, precum și imposibilitatea consultării unor documente originale (în special a hotărârii judecătorești emise în cauza respectivă) care să probeze situația evocată, precizez că nu pot confirma aspecte concrete referitoare la persoana despre care se face referire în articolele de presă.
Instituția liberării condiționate este reglementată similar și în prezent (art. 99 și următoarele din Codul penal și, respectiv, art. 587 din Codul de procedură penală).
Potrivit luju.ro, numele unui procuror Augustin Lazăr apare în cazul unuia dintre cei mai cunoscuți disidenți anticomuniști și deținuți politici, Iulius Filip, care a fost condamnat în 1981 la 5 ani și 4 luni de închisoare pentru că i-a trimis un pamflet lui Nicolae Ceaușescu și pentru că și-a exprimat printr-i scrisoare sprijinul față de mișcarea anticomunistă poloneză ”Solidaritatea”. Executarea pedepsei a început pe 14 decembrie 1981, data expirării fiind 13 aprilie 1987, iar în această perioadă Iulius Filip a încercat de două ori să fie eliberat condiționat, dar tot de două ori a fost refuzat, printre factorii de decizie numărându-se și procurorul Augustin Lazăr, în calitate de șef al Comisiei de propuneri pentru punerea în libertate condiționată de la Penitenciarul Aiud.
Citând documente obținute de la CNSAS, luju.ro scrie că, deși disidentul anticomunist îndeplinea toate condițiile pentru liberarea condiționată, el nu a fost lăsat liber pe motiv că respectiva comisie a decis că nu a dat dovezi temeinice de îndreptare și că a continuat acțiunile subversive împotriva orânduirii socialiste, a regimului comunist și a Republicii Socialiste România. Mai exact, precizează luju.ro, comisia condusă de Augustin Lazăr a hotărât următoarele:
- ”Starea de fapt: în ultima perioadă a purtat discuții dușmănoase la adresa RSR și a redactat mai multe materiale, scrisori și memorii cu conținut dușmănos pe care le-a difuzat, atât cunoscuților, cât și unor organe oficiale. A fost pedepsit de 5 ori cu izolare, totalizând 42 de zile de izolare, pentru abateri ca: injurii la adresa organelor de partid și de stat, nerespectarea regulilor de ordine interioară, atitudine necuviincioasă față de cadre, încălcarea regulilor cu privire la scrierea corespondențelor. Pentru comportarea necorespunzătoare pe care a avut-o, conducerea DGP a aprobat ca deținutul să execute 12 luni din pedeapsă în regim restrictiv (…) Nu a dat dovezi temeinice de îndreptare”.
Citește articolul integral pe luju.ro.
Foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii