G4Media.ro

Augustin Lazăr despre acuzațiile lui Tudorel Toader: Exagerări vizibile şi interesate/ Raportul…

Augustin Lazăr despre acuzațiile lui Tudorel Toader: Exagerări vizibile şi interesate/ Raportul este modul în care Executivul, prin ministrul justiției, înțelege să respecte independența justiției

Procurorul General, Augustin Lazăr, a reacționat, miercuri seara, după ce ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat că declanșează revocarea lui din funcție. Lazăr a calificat cele 20 de capete de acuzare formulate în raportul prezentat de Tudorel Toader drept exagerări și a anunțat că  va răspunde punctual zilele următoare. ”Raportul prezentat azi este modul în care executivul, prin ministrul justiției, înțelege să respecte independența ministerului public ca parte a autorității judecătorești”, a declarat Augustin Lazăr.

Cele mai importante declarații ale procurorului general:

  • Cu doar două zile în urmă, Comisia de la Veneția transmitea autorităților române că independența magistraților poate fi afectată prin procedura de numire și revocare, recomandând reexaminarea acestor dispoziții
  • Raportul de evaluare este răspunsul pe care Executivul, prin vocea ministrului justiției, înțelege să-l dea Comisiei de la Veneția
  • Mâine va fi celebrată ziua justiției civile în toate statele UE
  • Raportul prezentat azi este modul în care executivul, prin ministrul justiției, înțelege să respecte independența ministerului public ca parte a autorității judecătorești
  • Cu privire la concluziile și exagerările vizibile și interesate ale ministrului Justiției vor răspunde punctual zilele următoare
  • Mi-am exercitat și obligația managerială de a exprima un punct de vedere instituțional ca reacție la numeroasele atacuri nejustificate la adresa sistemului judiciar
  • Am nu doar dreptul ci și obligația de a vorbi în apărarea ordinii de drept
  • Libertatea de exprimare în cazul unui magistrat de rang înalt trebuie folosită pentru asigurarea supremației legii
  • La sfârșitul anului  trecut, Inspecția Judiciară a efectuat un control cu privire la eficiența managerială, concluziile au fost pozitive. După mai puțin de un an, ministrul justiției înțelege să pună sub semnul întrebării competențele acestei instituții
  • În cursul acestui an, evaluarea profesională a fost efectuată de CSM, procurorul general a fost notat cu foarte bine
  • Concluziile la care a ajuns ministrul justiției reprezintă un demers de natură a destabiliza ministerul public, într-un moment sensibil pentru sistemul judiciar
  • Stabilitatea procurorului general este esențială pentru stabilitatea instituțională
  • În zilele următoare veți vedea cât de clare sunt exagerările pe care ministrul justiției sau autorii acestei analize le-au făcut
  • Vă dau două exemple. Am fost notat timp de 36 de ani cu calificativul foarte bine. Este la mapa CSM. Conform legii, cine candidează trebuie să aibă la ultima evaluare foarte bine. N-a fost nicio conspirație între fostul ministru al justiției și președinte. Cine a avut 36 de ani doar calificativul foarte bine și n-a fost contestat, sunt afirmații penibile. Nici titlul nu este corect.
  • Spune analiza că procurorul general nu a luat nicio atitudine, dimpotrivă, a încurajat manifestările de indisciplină. Am făcut 16 sesizări pe parcursul mandatului către inspecția judiciară. Din ele, 2 privesc procurori din DNA. Atunci de ce spun că procurorul general a încurajat aceste fapte?
  • Un atare semnal din partea executivului are semnificația încălcării independenței procurorului, în condițiile în care dosare importante sunt în curs de soluționare. Cum să facă dosare când după câteva luni echipele de procurori sunt destructurate?
  • Le transmit cetățenilor României să aibă încredere în procurori și că vom rămâne fideli Constituției, în sensul de a reprezenta interesele generale ale societății.
  • Vă rog să-mi scuzați starea emoțională, dar nu mi-e indiferent. Suntem într-un moment special nu doar al carierei mele, ci și al României. Vom avea mereu magistrați independenți ca stare de spirit. Vom transmite făclia demnității și a independenței magistraturii spre generațiile următoare.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declanșat procedura de revocare din funcție a procurorului general, Augustin Lazăr. Toader a enumerat 20 de capete de acuzare la adresa lui Lazăr, printre care și semnarea unui protocol secret cu SRI în 2016, dar și ascunderea adevărului despre acest protocol.

Mai multe despre cererea de revocare: Tudorel Toader a declanșat procedura de revocare din funcție a lui Augustin Lazăr

Foto: InquamPhotos / George Călin

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

44 comentarii

  1. Lazar, un procuror general model. Toader este doar un pigmeu slinos.

    • Deasemenea, e ultimul dintre sefii de procuratura cu coloana vertebrala.

      De acum inainte vom avea numai slugi PSD.

      Fiindca romanii sunt prea prosti sa voteze cu partide cinstite.

  2. Chapeau, Domnule Augustin Lazar!

  3. Doar sasul Iohannis va stabili cine are dreptate intre Toader si Lazar.

    • „sasu” e notar! dar putem merge la referendum ca nu l-au ales peste 6 milioane de romani ca a dat pe la grifco! varanul e pe val, tot ceea cesi-a dorit a punctat!

  4. Intr-o buna zi se va intoarce roata si meritele dvs vor fi integral recunoscute!

  5. D-le Lazăr, trebuie să vă mulțumesc pentru dârzenia de care dați dovadă în aceste zile în lupta cu scursurile PSD. Când PSD-ul vrea să te doboare înseamnă, fără dubii, că îți faci foarte bine munca. Exact acesta este și cazul dumneavoastră. Deci, Mulțumesc !

    Dar, mă tot întreb coaliția asta a mizeriei umane PSD-Alde-UDMR nu a făcut chiar nimic că să poată fi acuzați ??

    • Acum, este nevoie de mult mai mult decat de multumirile noastre platonice. ESTE NEVOIE SA-L APARAM PE LAZAR, PENTRU CA APARANDU-L PE EL, NE APARAM PE NOI INSINE, APARAM DREPTUL NOSTRU LA A TRAI IN LIBERTATE, DREPTUL NOSTRU DE A FI APARATI DE HOTI, DE CORUPTI, DE TALHARI, DE MINCINOSI, DE IMPOSTORI, DE CORUPTI, DE TOTI CEI CARE NE-AU DISTRUS ULTIMII 30 DE ANI. PESTE 3 MILIOANE DE ROMANI AU LUAT CALRA BEJENIEI DIN CAUZA NEDREPTATILOR DIN ACEASTA TARA PATRONATE DE O CLASA POLITICA CORUPTA PANA IN AMDUVA OASELOR. DACA NICI ACUM NU INTELEGEM GRAVITATEA SITUATIEI, MERITAM SA FIM SCLAVII TALHARILOR DE TEAPA TU TUDOREL.

      NO, HAI ! AJUNGE !! HAI SA PROTESTAM SI SA ARATM CA NOI SUNTEM POPORUL !!!

      L_AM APARAT PE ARAFAT (SI BINE AM FACUT) ! ACUM NU SUNTEM IN STARE SA-L APARAM PE UNUL CARE ESTE SIMBOLUL APARARII STATULUI DE DREPT ??? UNDE ESTE SOCIETATEA CIVILA, UNDE SUNT ELITELE NOASTRE INTELECTUALE, UNDE SUNT TINERII NOSTRI FRUMOSI, CARE AU STARNIT ADMIRATIA EUROPEI IN 2017 ?? AM ADORMIT CU TOTII ???!!!

  6. Are deptate CTP: daca Iohannis accepta asta este mai rau decat si-ar da demisia sau ar merge la suspendare si apoi la referendum. Nu poate apara Romania si atunci sa nu ne mai incurce pe aici.

    • evident!

    • Cel mai prost neamtz din Univers va semna fara nici o problema, pt ca nu i asa, ia u luat toate puterile. A fost si va fi un blatist cu m. Psd.

  7. Se pare ca in aceste momente romanii au nevoie de un erou pe care sa-l urmeze.
    Domnule Augustin Lazar, puteti dumneavoastra fi acel erou?
    Fa ce-i just si te urmam!
    In asta de se numeste presedintele Romaniei nu ne punem bazele. A devenit PRESUL ROMANIEI pe care PSD isi sterge picioarele.

    • lololol ….eroii sint la marasesti, pe linga odesa…astia sint pacalici cu grade. sa nu uitam ca si basescu lacrima de mama focului. nu mai credeti in povesti cu cei care se fac ca muncesc ptr romania.

  8. Si mai are dreptate cand se intreaba de utilitatea consultarilor de azi. Consilierii ori sunt incapabili ori ticalosi. Miscareabde azi nu a facut decat sa potenteze retorica psd – alde. L- am vazut intr- o imagine sugestiva pe Iordache care se hlizea ,asemeni unui golanas, in timp ce Lazar incerca un raspuns.

  9. Iohanis – atat de slab, atat de neinspirat, atat de comod!
    Nu stia si el ca TT vine la ora 18 cu vestea?! TT i-a redus la zero consultarile lui.
    Imediat dupa iesirea lui A. Lazar trebuia sa-l vedem pe Presedinte tragand concluziile pentru toate cele 3 eveneminte.
    Eu ma dezic de acest presedinte.

  10. Klause, pe cat vrei tu sa pui pariu ca scursurile astea din PSD, in sedinta, au glumit ca vor da un OUG prin care te obliga sa-ti trimiti nevasta sa-i faca lui Dragnea curat in casa?
    Pui pariu? Asa gandesc genul asta de oameni, fraiere!

  11. Independenta pentru Ardeal! Acum! Macar o parte dintre romani sa scape din jugul rusesc, SALVATI ARDEALUL, DECLARATI INDEPENDENTA! Promoveaza mesajul ca sa ajuti romanii civilizati!

    • Wow! Practic tu vrei ca Romania sa nu mai fie intreaga?! Vai de capul tau, cata inconstienta! Cred ca ar trebui sa citesti o carte… foarte interesanta!

    • Esti nebun cel puti la cap!

    • Da de ce ti se pare tie ca de dragul unei Romanii „intregi” as vrea sa stau in tara condusa de Tudorel, Dancila, Tariceani si Dragnea? Nope, nu vreau.

      Si asa cum o sa emigreze din Romania lui Dragnea multi romani cinstiti asa avem si noi dreptul sa emigram. Ca nu ne convine cu rusii.

      Doar ca ardelenii putem pleca din Romania cuy tot cu pamant, cu Ardealul nostru. Pt ca Ardealul nu e al romanilor ci al ardelenilor. E vremea INDEPENDENTEI fata de ROMANIA FANARIOTA!

    • Cred ca e vremea sa iti faci un control la cap pentru ca o iei razna! Ardealul este al Romaniei, prostanacule! Si mai termina cu rusii tai… pentru ca nu vor stapani aici NICIODATA, stai calm! Eu vreau sa locuiesc intr-o tara normala la cap, fara hoti, smecheri, fricosi, lacomi… etc. dar la cum involueaza omenirea… slabe sperante…

    • @lilisor
      Cred ca e vremea sa-ti faci tu un control la cap. Poate n-ar strica nici la orificiile bucal, anal si pizdal. Numa zic, grecoaico cu nas subtire si iubitoare de lux.

      Ardealul nu e si nici nu a fost al romanilor Dragnea, Tariceanu sau Dancila. Ardealul ARE DREPTURI asa cum se vede LIMPEDE in declaratia unirii din 1918. Noi nu am acceptat sa decenim SLUGI LA HOTI SI BANDITI din Teleorman. Ardealul e al ardelenilor, oricat va mintiti miticilor. Si o sa scapam de voi ca sa traim o viata cinstita.

    • Ai un caracter atat de infect! Dar nu o sa ma pun la mintea ta retarda. Si ai grija cu amenintarile!

  12. Maine este ziua de nastere a d-lui Lazar, iar creatura cu cel mai jegos caracter si cea mai schiloada minte s-a gandit sa vina azi cu o asa-zisa „ievaluare” ….
    Cat de rau, cat de nefericit, cat de infect poti sa fii slugoi nenorocit ? Te-ai gandit ca Dumnezeu nu da cu parul si ca pt asa ceva iti vor duce altii pacatele?

  13. Mai Corega , crezi ca fara tine se destabilizeaza CLOACA numita justitie .
    E nasol daca te crezi Atlas .

  14. Domnule Lazăr, respect. Sunteți unul dintre puținele motive pentru care încă nu îmi este scârbă că sunt român. Deși nu mai e mult până acolo

  15. Bah luzere, iesi cu demnitate si lasa si oameni mai competenti sa si faca treaba… ne am saturat de securistoizi binomisti!

  16. Mai milogule, intra in vizuina si pleaca de-aici. Nu vezi ca esti persona non grata?

  17. Omul Lazăr whatever, respect și sănătate. Este însă ultimul simbol al ideii că aici și acum justiția apără cu adevărat cetățenii în fața abuzurilor statului, a puterii și a celor puternici. Fără nu mai avem nici o speranță că acel complot împotriva României de pe 10 august va judecat corect. Așa că data viitoare o să fim niște mulți cetățeni furioși și niște câteva slugi cu cămăși negre, bâte și cașchete. Și în spatele slugilor, niște trădători de țară.

  18. Da,dar vor avea şi alte foruri (Comisia de la Veneţia ,UE ,comisii specializate ale UE ,guvernele ţărilor occidentale ,etc )un cuvānt de spus ınainte de decizia Preşedintelui ţării.Acum facem parte,cu tratate clare semnate, din UE si NATO .România nu este Somalia sau Kosovo!

  19. Augustin Lazar a fost si va ramane un domn si un profesionist impecabil.
    Tudorel Toader a fost si va ramane un limbric in intestinul justitiei.

  20. Sper ca acest eveniment sa-i convinga totusi pe cei din PE ca se impune indubitabil o Rezolutie impotriva Romaniei si sa uite farmecele pe care le-a incercat domnul Iohanis ieri.

  21. La pensie ba bosorog securistoid ! I-ai clasat dosarul prostanacului si te-ai trezit procuror general in locul lui Nitu cu dosar fabricat ! Nu ti-e rusine bai impostorule? Iar voi astia care-l sustineti sunteti prea prosti ca sa pricepeti ca de fapt asta sustineti ,impostura,securismul si incompetenta!

  22. Cred ca dl. Lazar are dreptul sa solicite in contencios administrativ sa se constate ca ministrul justitiei actioneaza intr-o maniera care denota exces de putere a.
    Excesul de putere este „exces de putere – exercitarea dreptului de apreciere al autorităţilor publice prin … încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor”, conform art. 2 lit. n) din Legea nr. 554/2004, iar in masura in care se constata existenta unui exces de autoritate, in baza art. 253 Cod civil se poate cere constatarea caracterului ilicit al excesului de putere, interzicerea pe viitor a exercitarii oricarei conduite care denota exces de putere, precum si obligarea la plata de daune morale pentru afectarea demnitatii procurorului general.

    Se va spune ca ministrul justitiei are dreptul sa faca evaluarea procurorului genral din perspectiva conduitei sale administrative. Afirmatia e corecta pana in punctul in care discutia vizeaza modul in care pregateste raportul respectiv ministrul justitiei.
    Tariceanu a zis ca e „profesionist”.
    Eu zic ca este premeditat. Adica ministrul lanseaza afirmatia publica ca urmeaza sa supuna analizei activitatea procurorului sef, a procurorului general. Apoi, participa la emisiuni televizate in care isi precizeaza atributia de a efectua verificarea procurorului sef/general pentru a crea notorietate asupra a doua aspecte:
    – asupra dreptului sau de verificare;
    – asupra necesitatii verificarii.
    Aceste pregatiri sunt facute de ministrul justitiei profitand de faptul ca orice aparare publica a procurorului sef/general poate fi diluata ca fiind „opinie politica” (ceea ce e interzis de lege magistratilor) sau un act care poate fi interpretat ca procurorul sef/general depaseste limitele institutionale si legale in care se exercita apararea.

    Practic, ministrul justitiei isi exercita dreptul de apreciere asupra momentului evaluarii activitatii manageriale a unui procuror sef/general folosind mijloacele media pentru crearea unui anumit tip de sentimnent public, pe care apoi il exploateaza exact in cadrul evaluarilor pe care le face, evaluari pe care nimeni nu i le poate reprosa nu numai pentru ca are dreptul legal de a le efectua si sunt sunt deja inoculate in mentalul colectiv ca fiind necesare (spre exemplu, ministrul a tinut sa spuna public ca procurorii generali nu au fost evaluati sub aspect managerial de multa vreme).
    Ori aceasta maniera denota exces de putere intrucat ministrul STIE ca procurorul general este limitat nu numai de demnitatea functiei, dar si de riscul de a i se reprosa ca face politica, iar in mod categoric asta echivaleaza practic cu incalcarea dreptului procurorului general de a se apara in public impotriva aspectelor preparatorii pe care ministrul justitiei le lanseaza in public in legatura cu dreptul lui de a verifica managementul si necesitatea acestei verificari.

    Ori dreptul la aparare e un drept fundamental al omului si el este in mod evident asociat cu demnitatea lui. Acuza publica adusa cuiva despre care stii ca nu se poate apara public este dovada elementul esential care ar trebui verificat de o instanta de contencios.

    Daca o instanta de contencios constata definitiv excesul de putere al ministrului de justitie in privinta modului in care isi exercita dreptul de apreciere in legatura cu activitatea managaeriala a procuroruluisef/general, atunci aceasta chestiune deschide posibilitatea ca, in temeiul art. 253 Cod civil, procurorul general sa pretinda constatarea caracterului ilicit al unui astfel de comportament al ministrului justitiei, interzicerea ca acest comportament sa mai fie manifestat in viitor, iar pe deasupra procurorul sef/general poate primi daune morale pentru atingerea demnitatii sale prin punerea sa in situatia de a suporta dispretul public la care va fi expus in urma conduitei ilicite a ministrului justitiei (azi doua postruri tv l-au facut praf pe procurorul general).

    In felul asta ministrul justitiei poate ajunge in situatia de a se gandi de 10 ori inainte de a mai proceda asa cum procedeaza de obicei, pentru ca risca sa lase urmasilor sai datorii…

    • Toate bune si frumoase doar ca Toader a uzat (pe buna dreptate zic eu) de dreptul sau la aparare si s-a aparat (si a si contra atacat ! ) vartos in ultimele saptamani, in public, impotriva luarilor de pozitii ale Ministrului Justitiei care il vizau !

      PS. Dar in fond, de ce sa nu incerce ?

      PPS. Atentie insa pt ca in zilele din urma si Ministrul Justitiei a fost facut praf dupa dialogul „la distanta” pe care l-a avut cu Procurorul General ! 😉

    • @Area :
      Am omis sa spun in comentariul anterior si ma grabesc sa completez acum, faptul ca ministrul a fost atacat dur si nu tocmai ortodox de un post TV (Realitatea), in cadrul unei emisiuni cu destula priza la public !

  23. Jos palaria! Un adevarat profesionist! Printre putinele valori ramase intr-un sistem pervertit de hotii de la PZD ALDE si UDMR. E un MUNTE de decenta, modestie si profesionalism.. toti PSDisti, ALDEisti, UDMRisti, BORisti si PNListi, daca s-ar sui unul deasupra celuilalt, tot nu ar putea atinge nivelul de profesionalism al dnului Augustin Lazar.

  24. Unde e csolos ca sa zica „doamne feri” ?! Dintii de rechin e cu „boje moi” in gura.

    Nici unul, dar absolut nici Unul dintre # kondensatori nu are curajul sa recunoasca faptul ca marii aparat

  25. Te- npiedicasi !