G4Media.ro

AUR amenință că va renunța la intenția de a se alătura Grupului…

Sursa Foto: ziaristii.com

AUR amenință că va renunța la intenția de a se alătura Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni din cauza FIDESZ: Ungurii au revendicări teritoriale / Ne e imposibil să fim în aceeași alianță cu ei – presă

Invocând aceleași probleme ca și alte delegații din grup, partidul de extrema dreaptă AUR, în ascensiune acum în România, a anunțat că va renunța la decizia de a se alătura grupului Conservatori și Reformiști Europeni (ECR) din Parlamentul European (PE) dacă și partidul de guvernare din Ungaria, Fidesz, i se va alătura, potrivit Rador Radio România.

O astfel de decizie importantă ar reprezenta o cotitură de 180 de grade pentru planurile AUR, care, cotat fiind cu șanse de a obține șapte locuri în PE la alegerile din iunie, ar fi vrut să se alăture partidelor „euro-realiste” cu mentalitate similară din ECR, a declarat în iunie pentru Euractiv președintele partidului, George Simion.

  • UPDATE 16.00 Liderul AUR, George Simion, a declarat pentru G4Media.ro că o decizie va fi luată după o serie de discuții programate luna aceasta: „Prima noastră alegere este cu prietenii noștri din Italia și Polonia, în ECR. Sperăm ca FIDESZ să renunțe la provocările legate de modificarea granițelor”

„Giorgia Meloni e un model politic pentru noi”, a subliniat Simion. Partidul premierului italian, Fratelli d’Italia, e cel care conduce grupul ECR.

Fondat în 2019 și în prezent a doua forță politică din România, cotat cu 20% în sondaje, AUR e pe cale să intre în PE în premieră și poate chiar să devină una dintre cele mai mari delegații naționale din ECR.

În urma flirtului insistent dintre ECR și Fidesz, premierul ungar Viktor Orbán a declarat recent că ar vrea să adere la ECR după alegeri, iar partidul polonez PiS, și el membru al ECR, s-a declarat de acord.

Însă alți membri ai grupului nu vor să fie alături Orbán, între care ODS din Cehia și AUR, grupul riscând astfel o scindare chiar în momentul în care se pregătește să devină a treia sau a patra forță din PE, cu mai multă influență legislativă, arată prognozele Europe Elects realizate la comanda Euractiv.

„Ungurii au revendicări teritoriale din cauza cărora ne e imposibil să fim în aceeași alianță cu ei. Nu vrem să fim amici cu amicii lui Putin”, a declarat prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, săptămâna trecută la Strasbourg, referindu-se la relațiile strânse ale lui Orbán cu Rusia.

Orbán a provocat în noiembrie 2022 un scandal diplomatic cu vecinii săi din UE, purtând un fular cu „Ungaria Mare”, care includea teritorii din România, Slovacia, Cehia și Croația, dar și din Ucraina.

AUR speră totuși că se va putea menține unitatea facțiunii conservatoare și de dreapta din PE pentru a putea schimba direcția noii legislaturi și a reforma instituțiile UE: „Vrem să avem un dialog funcțional cu toți patrioții din Europa”, a declarat Lulea.

„Numai împreună putem înfrânge actualul establishment care amenință însăși esența civilizației europene”, a precizat el.

Articol de Max Griera (Euractiv.com)

Sursa: EURACTIV / Rador Radio România

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Gargara patriotica de carton.
    Haur are acelasi finantator ca si Fidesz,deci face ce zice angajatorul de la Est.
    Cat priveste teritoriul Romaniei ,daca Trump scoate Sua din Nato,Simioane,mai ramai cu „Regatul” ,ca Dobrogea,Transilvania si Banatul vor schimba steagul la ordinul lui Adolf Putin.

  2. Asta arată destul de bine ca fără dușmanul comun UE aceste partide ar face numai rău Europei. Imaginați-vă numai o Europa în care AfD conduce în Germania, Le Pen în Franța, Orbán si AUR prin est, am fi ca în Iugoslavia în anii 90, ne-am canibali unii pe alții. Alsacia, Corsica, Catalonia, Transilvania, Kosovo, material de dat în cap pentru multe generații.