AUR atacă UE și se solidarizează cu Polonia și Ungaria: Șantaj al Comisiei împotriva unor națiuni suverane care, la fel ca și România, au suferit aproape jumătate de veac din cauza totalitarismului
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) atacă Uniunea Europeană și declară că se solidarizează cu Polonia și Ungaria, țări împotriva cărora Comisia Europeană a cerut sancțiuni din cauza derapajelor de la valorile europene și statul de drept. În opinia AUR, măsurile anunate de Bruxelles ar reprezenta un ”șantaj al Comisiei împotriva unor națiuni suverane care, la fel ca și România, au suferit aproape jumătate de veac din cauza totalitarismului comunist”.
Redăm mai jos comunicatul integral:
”Alianța pentru Unirea Românilor, singurul partid parlamentar cu doctrină conservatoare, suveranistă din România, își exprimă deplina susținere față de Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni și de poziția acestuia de solidarizare cu Polonia și Ungaria, în ale căror politici interne Comisia Europeană se amestecă în mod inadmisibil.
Cererea recent adresată de Comisia Europeană către Curtea Europeană de Justiție de a aplica amenzi zilnice Poloniei, precum și blocarea fondurilor de redresare ale Ungariei, reprezintă un șantaj al Comisiei împotriva unor națiuni suverane care, la fel ca și România, au suferit aproape jumătate de veac din cauza totalitarismului comunist.
Alianța pentru Unirea Românilor se alătură Partidului European al Conservatorilor și Reformiștilor (ECR Party) în a considera acest abuz de putere al unei instituții europene ca fiind revoltător și de natură să adâncească deficitul democratic care afectează deja grav proiectul european comun.
Măsurile cerute de Comisie încalcă atât spiritul în care acest proiect a fost inițiat de părinții săi fondatori, cât și litera tratatelor constitutive care nu prevăd nicăieri vreun drept al unei instituții europene de a impune unui stat membru o anume programă educațională, de a-i interzice să-și protejeze copiii de propaganda neomarxistă ori de a obstrucționa independența justiției.
Elitele de la Bruxelles nu pot trece peste voința cetățenilor polonezi și maghiari, exprimată prin vot popular în repetate rânduri. Comisia Europeană este chemată să își reconsidere poziția și, așa cum este statuat în principiile fondatoare ale proiectului european, să respecte și să apere cultura, valorile, identitatea și voința democratică a tuturor statelor membre care o alcătuiesc.”
Context
Comisia Europeană (CE) nu aprobă momentan planurile naţionale de redresare şi rezilienţă (PNRR) ale Poloniei şi Ungariei pentru că cele două ţări încă nu au pus în practică recomandările sale privind statul de drept, a precizat vineri comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, relatează Reuters.
Ungaria şi Polonia, ţări conduse de guverne ultra-conservatoare criticate de Bruxelles că încalcă valorile europene prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT sau lipsa reformelor din justiţie, sunt vizate de o serie de proceduri de infringement şi juridice declanşate împotriva lor de Comisia Europeană.
Disputele celor două ţări cu Bruxellesul au cunoscut recent o nouă escaladare după ce Ungaria a stârnit indignarea unor lideri vest-europeni prin adoptarea unei legi care interzice promovarea homosexualităţii în şcoli, iar Tribunalul Constituţional polonez a hotărât că măsurile decise de Curtea de Justiţie a UE (CJUE) împotriva reformelor judiciare întreprinse de guvernul de la Varşovia sunt neconstituţionale, Polonia contestând astfel întâietatea dreptului UE asupra celui naţional.
Blocul comunitar a fost angajat într-o dispută cu Varșovia privind statul de drept și o cameră controversată a Curții Supreme poloneze care disciplinează judecătorii și procurorii, similară Secției Speciale din România.
CJUE a dispus la 14 iulie ca Polonia să pună capăt imediat activităţilor camerei disciplinare, care este însărcinată cu supervizarea judecătorilor şi le poate ridica imunitatea. CJUE explica atunci că acest for „nu oferă toate garanţiile de imparţialitate şi independenţă” şi nu este „ferit de influenţe directe sau indirecte ale puterii legislative şi executive”.
Comisia Europeană a cerut, săptămâna trecută, Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) să aplice sancţiuni financiare Poloniei, cu scopul de a o obliga să pună în aplicare măsuri provizorii dispuse de aceasta printr-o ordonanţă cu privire la funcţionarea Camerei Disciplinare a Curţii Supreme poloneze şi la suspendarea altor dispoziţi ale legii poloneze care afectează independenţa justiţiei, anunţă CE într-un comunica.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
59 comentarii