G4Media.ro

AUR cere revenirea la piața reglementată pentru scăderea facturilor: Prin compensare se…

Foto: Transelectrica

AUR cere revenirea la piața reglementată pentru scăderea facturilor: Prin compensare se mută bani de la bugetul de stat către companiile energetice cu capital de stat, dar care plătesc consilii de administrație ticsite cu politicieni de la PSD și PNL

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) critică măsurile anunțate de premierul Ciucă în domeniul energiei și consideră că soluția pe termen scurt pentru scăderea facturilor plătite de populație și firme este revenirea imediată la piața reglementată, se arată într-un comunicat AUR, transmis redacției.

Potrivit sursei citate, în paralel, sunt necesare măsuri pe termen mediu și lung pentru înmulțirea capacităților de producție și creșterea concurenței pe piața energiei.

AUR mai susține că facturile mărite la energie care ajung la populație și la firme sunt rezultatul deciziilor iresponsabile luate de conducerea țării în ultimii ani, în special de decidenții din Ministerul Energiei și Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energie (ANRE).

”Cei care astăzi joacă teatrul ieftin al „identificării de soluții la criza energiei” sunt de fapt cei care au produs criza prin deciziile luate în ultimii 3-4 ani”, se mai arată în comunicat.

  • „Aproximativ 70% din profiturile realizate astăzi pe piața energiei ajung la stat. Orice schemă de compensare reprezintă o mutare a banilor dintr-un buzunar în altul, o mascare a faptului că statul și companiile pe care le controlează realizează profituri uriașe pe seama populației și a firmelor private. Prin compensare se mută bani de la bugetul de stat către companiile energetice cu capital de stat, dar care plătesc consilii de administrație ticsite cu politicieni de la PSD și PNL”, a declarat deputatul George Simion, co-președinte AUR.
  • „Liberalizarea în orice domeniu are sens atunci când există concurență reală în piață. Pentru a avea așa ceva pe piața energiei din România sunt necesare investiții în exploatarea gazului din Marea Neagră, finalizarea reactoarelor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă și a celorlalte centrale de producere a energiei electrice aflate în diverse stadii de execuție, precum și demararea de investiții în noi capacități. Acest lucru va dura ani sau zeci de ani, dar trebuie început cât mai repede. Când oferta va depăși cererea internă, abia atunci se va putea relansa discuția despre oportunitatea liberalizării. Până atunci, soluția corectă față de populația și economia României este revenirea la prețuri reglementate”, a subliniat senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR.

Context

Guvernul va adopta săptămâna viitoare ordonanța de urgență privind noile măsuri de sprijin pentru facturi pentru populație și firme, a anunțat miercuri premierul Nicolae Ciucă, informează economedia.ro

„Am discutat cu ministrul Energiei și se lucrează la partea de conținut a ordonanței de urgență pe care doresc să o finalizăm până vineri dimineață. Ministurl de Finanțe, ministrul Agriculturii, ministrul Economiei, ministrul antreprenoriatului și turismului, ministrul Justiției și ministrul Transporturilor trebuie să finalizeze partea de conținut astfel încât la ministerul Energiei să finalizăm această ordonanță să putem să o punem în transparență publică cel mai târziu vineri dimineață astfel încât săptămna viitoare înainte de ședința săptămânală să adoptăm această ordonanță de urgență”, a spus premierul, înaintea ședinței de Guvern.

Luni seară, după ședința coaliției, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că guvernul va lua o serie de măsuri pentru scăderea facturilor la gaze și curent prin OUG. El a explicat că, în urma unui acord al coaliției, plafonul la energie electrică şi la gaz va scădea, iar limita de consum va creşte.

Citește integral pe economedia.ro

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Si vor sa fie platiti si ei nu doar usl-ul a 😀

  2. Cereți, bă, depolitizarea tuturor instituțiilor statului, corupt până în măduva oaselor! Toate pușlamalele de partid au ajuns să conducă, țara spre prăpastie; iar șefii partidelor mafiote ”își asumă”… pe mamele lor.

    • Cum sa ceară așa ceva? Și ei ar proceda la fel. Abureala lor nu e la fel de elaborată ca a USL-ului. Asta deocamdată.

    • Vezi vreun alt partid sa stranga semnaturi ca sa il demita pe Iohannis? USR-ului i-a demis doi ministri, i-a luat la misto („crizatorii”) dar Ciolos a dat fuga la Cotroceni doar doar ajunge sef peste guvern.
      La dat din gura toti sunt zmei. Ne pasa de popor pana ajungem in functii.
      Istoria ne-a dovedit ca indiferent de doctrina orice partid a facut tara varza. Probabil si AUR ar face la fel.

  3. Haurarilor legionari ai lui Simion, nu de grija cetățenilor cer asta, ci de ciudă că toți banii se duc in teșchereaua indivizilor de la cele două ciume !

  4. AUR nu se lauda ca e de dreapta?

    • P.ai toc.mai invat.asera un cuv.ânt n.ou si de-aia il tot rep.etau, drea.pta in loc de ‘ăl cu p.aie’.
      Toa.te ceri.ntele lo.r sunt de pa.rtid so.cialisto-pop.ulist, nu d.oar asta din art.icol.
      Vorb.esc tot de nat.ionalizari de fi.rme si po.meni peste alte pom.eni.
      Mu.lti sustin.atori hAUR il reg.reta pe Ce.ause.scu si ha.bar nu au ce e dre.apta sau st.an.ga.

    • psd nu se lauda ca e de stânga?

  5. HAUR ar trebui sa ceara socoteala pentru factura la gaze patronilor lor de la Moscova care ii sponsorizeaza si cu ocazia asta sa le ceara si tezaurul furat inapoi ca sa arate cat de patrihoti sunt in fata aurolacilor care ii sustin

    • Voi USR chiar nu ati invatat ca retorica asta va afunda din ce in ce mai tare. Voi sunteti zmei, restul de votanti indiferent de partid toti prosti.

  6. Este firesc ca un partid anti liberal si anti capitalist ca Aur sa sustina masuri etatiste.

  7. Trebuie văzut, în ce măsură reglementările Unionale sunt obligatorii în acest domeniu pentru statele membre. De exemplu Ungaria a încheiat contract de lungă durată cu rușii, ocolind astfel bursa de energie din Olanda.
    Esența problemei este următoarea : 70 % din consumul de gaze ale Uniunii se asigură de doi furnizori : Rusia și Norvegia. Exploatarea uriașului zăcământ de gaz din Olanda se va sista în 2022 datorită mișcărilor tectonice cauzate de exploatare. Până la ”liberalizarea pieței” aceștia au furnizat gaz pe baza unor contracte de medie sau lungă durată, încheiate cu statele membre. În pofida unei lipse reale de concurență, Uniunea a pedalat pentru liberalizare și relații concurențiale deschizând bursa din Olanda și eliminând contractele de lungă durată. Prin această mișcare au băgat un as în mâneca rușilor, care, prin robinetele de gaz, îl pot folosi în toate relațiile conflictuale cu Uniunea. Suntem deștepți foc.

  8. Hai cu carbunii de Uardpres G4 ca trece iarna pana aprobati voi comentarii.

    • Luati lamâie cu puncte, si sa va bagati filtrele in derriere. Nu au nici o legatura cu moderarea continutului, comentariile injurioase trec fara probleme.
      Vi se rupe de cititorii vostri.

  9. Va felicit , Companiile ticsite cu PSD-isti înrobesc Poporul .
    Vă felicit pentru negocierea perfectă a PNRR .
    Practic în trecut Băsescu ,Monica Macovei, Codruța ,acum un USR-IST au modernizat Romania.

  10. Prin intrarea în funcțiune a conductei Nord –Stream 2 ( încă nefuncțional ) Germania ar deveni un fel de gestionar al gazului rusesc, administrând cotele de livrare către celelalte țări membre. Sunt în joc mize uriașe din cauza cărora stagnează negocierea contractului dintre Rusia și Germania, care să reglementeze cote, prețuri, competența de măsuri și multe altele prin care se va reglementa funcționarea conductei. Anumite țări ( Ungaria ) infuențează accesul lor la energie prin hub-uri de distribuție pe teritoriul lor.Așteptata apariție României pe piață nu este privită cu simpatie de ruși, dar nici cu noi nu mi-e rușine, în ce privește tărăgănarea nepermisă.

  11. Liberalizare la gaz cu doi producători locali și Gazprom. Ce concurenta, n-ai văzut! La energie, ai închis alea pe cărbuni și ai trecut pe gaz. Basca mai vine și UE cu certificatele de 5x mai scumpe, bineînțeles speculate pe bursa la greu.

  12. Aur partidul ptr. lucrurile murdare ale PSD-lui. Le-a dat voie Dâncu să guițe.

  13. D-E-P-E-S-E-D-I-Z-A-T-I TARA.
    ATÂT TIMP CAT VA EXISTA PSD VA EXISTA SĂRĂCIE,NEDREPTATE .