G4Media.ro

AUR, despre moţiunea simplă depusă împotriva ministrului Burduja: Domeniul Energiei, pălărie prea…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

AUR, despre moţiunea simplă depusă împotriva ministrului Burduja: Domeniul Energiei, pălărie prea mare pentru ministru

Lipsa investiţiilor strategice şi a unei viziuni clare pentru dezvoltarea sistemului energetic se numără printre criticile aduse ministrului Energiei, Sebastian Burduja, în moţiunea simplă a AUR, prin care se solicită demisia ministrului, transmite Agerpres.

Moţiunea intitulată „Ministrul Energiei – un lider fără direcţie, între promisiuni verzi şi realităţi gri” a fost depusă, miercuri, în plenul Senatului, de liderul senatorilor AUR, Petrişor Peiu. Preşedintele de şedinţă, Laurenţiu Plăeşu (AUR), a constatat legalitatea demersului şi a anunţat că moţiunea va fi dezbătută şi votată lunea viitoare în plen.

Cei 45 de semnatari ai moţiunii (28 senatori AUR, 10 S.O.S. România şi 7 POT) susţin că „domeniul Energiei, vital pentru orice ţară, reprezintă o pălărie prea mare pe capul ministrului Burduja”.

Semnatarii moţiunii critică faptul că România a importat, în acest an, gaze naturale la preţuri de 60-70 MWh din Bulgaria, în timp ce „în Europa Centrală, preţul era sub 45 MWh”, caracterizând acest fapt „o gestionare dezastruoasă care ne-a costat scump”.

„România se confruntă cu un deficit cronic de capacităţi de producţie a energiei electrice. Domnul Burduja a admis public această problemă, dar faptele sale nu s-au ridicat, nici pe departe, la nivelul declaraţiilor. Proiectele menite să crească producţia au fost prioritizate greşit, iar cele care se puteau realiza cu uşurinţă şi cheltuială minimă au fost blocate de lipsa voinţei politice. Simplu spus, ministrul Burduja a preferat să semneze atribuiri directe în valoare de multe miliarde de euro, fără transparenţa asociată unei licitaţii publice, ignorând cu desăvârşire proiecte mai uşor şi mai rapid de realizat şi, mai ales, cu necesar de finanţare mult mai mic”, se arată în textul moţiunii.

Ministrul Burduja mai este acuzat de „alocarea arbitrară a resurselor publice unor companii private, fără proceduri competitive” şi de „gestionarea defectuoasă a fondurilor europene şi naţionale”.

Senatorii AUR, S.O.S. România şi POT se mai referă la „incapacitatea ministerului de a reduce costurile energiei electrice pentru populaţie şi pentru sectorul industrial”.

„În nenumărate rânduri, ministrul Burduja a rostogolit ideea că România are unul dintre cele mai mici preţuri la electricitate din Uniunea Europeană. Dar, iată, şi realitatea: în ultima statistică publicată de Eurostat, care prezintă preţurile pentru primul semestru din 2024, România are al patrulea cel mai mare preţ la electricitate pentru gospodării, aproape dublu faţă de statele învecinate – Ungaria, Bulgaria, Serbia – ţări care nu beneficiază de asemenea abundenţă a resurselor energetice precum România”, se mai arată în documentul citat.

Semnatarii moţiunii spun că „în fruntea ministerului Energiei este o persoană care şi-a construit imaginea pe promisiuni mari, dar ale cărui decizii sunt un haos total”.

„La începutul mandatului, domnul Sebastian Burduja poza în mare susţinător al energiei verzi. Ne vorbea despre viitorul sustenabil al României, despre investiţii masive în regenerabile şi eficienţă energetică. (…) A urmat o răsturnare de poziţie la 180 de grade. În ianuarie 2025, acelaşi ministru care promova ‘energia verde’ a început să atace tranziţia energetică. De la ‘investim în viitor’ a trecut brusc la ‘această terapie şoc verde trebuie să înceteze’. Mai mult decât atât, anunţă un raport despre ‘efectele negative’ ale Green Deal şi propune un ‘Smart Deal’, fără să explice concret ce înseamnă asta”, subliniază aceştia.

Senatorii AUR, S.O.S. România şi POT susţin că ministrul Burduja este „incapabil să asigure stabilitatea sistemului energetic, nepăsător la problemele grave din domeniu şi incoerent în decizii”.

„De la criza extracţiei gazelor din depozite în plină iarnă, la privatizări dubioase şi schimbări bruşte de poziţie privind tranziţia energetică, Sebastian Burduja a demonstrat că nu are viziunea, fermitatea şi competenţa necesare pentru a conduce Ministerul Energiei. Lipsa de strategie şi de asumare, dublată de o inconsecvenţă periculoasă, nu mai poate continua. România nu îşi permite să plătească preţul greşelilor sale. Pentru toate motivele expuse mai sus, vă solicităm demisia ministrului Energiei, Sebastian Burduja”, cer semnatarii moţiunii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Nu.l simpatizez pe spilcuitul „Burdujanu, dar trebuie să recunoaștem că în ultimii ani s.au făcut pași importanți către mari proiecte energetice naționale: Neptun Deep, Caragele, termocentrală Mintia, Modernizarea reactorului 1 Nuclear electrica, etc! Cred că.i cea mai mare mișcare de investiții în sectorul energetic de la revoluție încoace!
    Ăștia de la AUR vor sa stea la lumânare și iarna sa se încălzească ca iepurii!
    Realitatea este că Ministerul Energiei chiar se mișcă bine în ultimii ani, o spune cineva care urmărește sectorul îndeaproape!

  2. Nu e rău tânărul Burduja. Il vedeam prim ministru în locul lui Marcel.

  3. Omul ăsta lipește oalele sparte de predecesorul, sau aveți chiorul găinii!