G4Media.ro

AUR: Legea offshore este o lege antinațională / Statul român poate să-și…

AUR: Legea offshore este o lege antinațională / Statul român poate să-și extragă singur resursele și să le vândă tot singur

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) respinge proiectul legii offshore și cere ca exploatarea gazelor naturale să se facă exclusiv de către companii românești, se arată într-un comunicat transmis G4Media.ro

„Este foarte clar că din exploatarea gazului natural nu există niciun risc de a genera vreo pierdere economică. Prin urmare, nu există niciun motiv pentru care niște investitori să vină și să exploateze acest gaz natural. La fel ca la liberalizarea prețurilor la energie, toate calculele sunt mincinoase. Nu există nicio rațiune pentru care o mare parte din beneficii să fie pierdute de statul român, în condițiile în care el este proprietarul resurselor naturale.

Totodată, în forma actuală a legii, societățile comerciale nu vor fi obligate să vândă niciun metru cub din gazele naturale care aparțin României pe piața internă, iar din impozitarea veniturilor suplimentare care depășesc un preț de vânzare de 85 de lei pe MW, statul român s-ar putea să nu obțină niciun leu”, a declarat președintele AUR George Simion.

„Statul român poate să-și extragă singur resursele și să le vândă tot singur, în interes național. De asemenea, statul poate și trebuie să răscumpere toate concesiunile importante de pe teritoriul României și să nu mai acorde alte concesiuni decât operatorilor care aparțin statului român.

Continuarea exploatării resurselor de petrol și gaze naturale, în condițiile actuale, ar reprezenta nu doar o afacere foarte proastă, ci și un veritabil act de trădare națională. După actul criminal de privatizare a Petrom, această lege promovată de majoritatea PNL-PSD-UDMR vine să îngenuncheze încă o dată poporul român, condamnându-l la sărăcie. Toți cei care vor vota acest proiect, vor figura în panoplia marilor trădători de neam”, a precizat Claudiu Târziu, lider al grupului AUR din Senat.

Context

Senatul dezbate, miercuri, în plen, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă pentru modificarea Legii offshore care reglementează operaţiunile petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol atât în perimetrele petroliere offshore, cât şi onshore de adâncime, stabilind că statul român va avea drept de preempţiune la achiziţia gazelor naturale.

Comisiile pentru buget-finanţe şi pentru energie din Senat au dat, marţi, raport comun de admitere asupra Legii offshore privind exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, cu 17 voturi „pentru” şi două „împotrivă”.

În cadrul şedinţei, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a subliniat că prin modificarea actualei legi se vor debloca investiţiile din Marea Neagră şi vor fi accelerate investiţiile în onshore-ul de adâncime, se va asigura securitatea în aprovizionare a ţării, în caz de criză energetică, iar România va putea deveni şi furnizor de securitate energetică regională, după ce va produce mai mult decât va consuma.

El a menţionat că, faţă de legea iniţială, la regimul fiscal, acel impozit pe venitul suplimentar a fost practic eliminat.

„Prezenta lege stabileşte unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi de abandonare, precum şi a lucrărilor/ lucrărilor la sonde aferente operaţiunilor petroliere, desfăşurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore şi onshore de adâncime, în conformitate cu prevederile acordurilor petroliere încheiate între titulari şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. În situaţia în care un titular este parte la un acord petrolier care se referă atât la perimetre petroliere localizate pe uscat, cât şi la perimetre petroliere offshore sau are calitatea de titular atât al unui/ unor acord/ acorduri petrolier/ petroliere care se referă la perimetre petroliere localizate pe uscat, cât şi la perimetre petroliere offshore, prevederile prezentei legi se aplică numai referitor la operaţiunile petroliere desfăşurate cu privire la perimetrele petroliere offshore şi onshore de adâncime”, prevede proiectul.

Actul normativ stipulează o modificare a regimului de redevenţe şi a regimului fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare.

În 2018 a fost votată o lege offshore care este în vigoare, iar acum coaliţia de guvernare, prin semnătura a cinci iniţiatori – preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi liderul grupului minorităţilor reprezentate în Parlament, Varujan Vosganian, – a depus această iniţiativă la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offhsore va fi dezbătută, după votul Senatului, de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

32 comentarii

  1. Ti-au dat-o bine drogurile și azi

  2. Aduce el valorile din aur experți în foraj, inginerie. Proiectul nu va mai fi finalizat iar prețul va fi dublu.

  3. it’s funny cuz it’s true!

    • Hai că te-ai murdărit la gură de engleză. Zi mai bine ceva pe rusă că vouă haurarilor vi se potrivește mai bine.

    • Câinele moare de drum lung și tu(pr….ul) de grija altuia . Până și mă-ta regretă că nu ai ieșit limpede . Noi nu. Avem de cine râde .

  4. daca este asa destept, sa-si faca geo simion cu ciracii lui o companie petroliera si sa participe la licitatiile pentru perimetrele de exploatare.

    astia se semneaza cu degetul dar au pareri despre foraje petroliere la mare adancime si despre piata de petrol…

    • hahaha bine zis. Toti aurolacii sunt niste repetenti cu 2 clase primare care se m@imutzaresc in parlament cu munctajele primite de la Moskva :))

  5. Da Georgico, să știi că așa se extrage gazul de la mare adâncime. Exact cum scotea tac-tu vinul din damigeană – la furtun ! Ai dreaq hauriști rousofili !

  6. Georcica minte mica drogurile sunt la voi aurolacii care le aduceti prin parlament 😉

  7. cum mai e vremea pe la ferma de troli din Leningrad? E jale mare tovarasi! :))

  8. Cine e Rusia să dicteze României ce să facă? Cine va credeți, șobolanilor?

  9. Da, singur poate statul sa sape in largul marii la mare adancime. Trimite Dorei scafandri cu barca cu vasle si ei vor sapa cu tarnacopul direct pe fundul marii. Cand ajung la gaze si vor incepe sa rasufle, vor infige un cep de lemn in gaura si gata, treaba terminata.

  10. AUR = Rusia
    AUR vrea să cumpărăm gaz rusesc, să finanțăm crimele Rusiei.

  11. siiiiigur si are simion un dorel in cartier care stie el cu extragerile de gaze!

    asta in caz comic, in caz mai pragmatic pentru profitori, abia asteapta niste rude de smecheri in d`ale politichiei, rude care nu pot fi angajate la privat pe motiv ca nu stiu nimic …. v-ati prins?

    P.S. cum profita in politica smecherii: se folosesc sintagme goale, lipsite de substante, nationalisme etc in detrimentul analizelor si discutiilor tehnice. Doar astfel se atrag masele!

  12. Nimic nu știți. Orice Dorel știe că pe fundul Mării Negre sunt din loc în loc, bușoanele unde mufezi furtunul de cauciuc și deschizi robinetul. Până și vestitul Celentano știe! Doar te îmbraci în costum de scafandru și treaba e ca și gata la vreun kilometru sub apă! Bine, trebuie un patent bun ca să strângi zdravăn sârma! Mai greu e cu sfințitul lucrării, dar se caută soluții în biroul permanent aur.

  13. Avem gaze. Vecinii nu au. Noi platim gaz mai scump decat toti vecinii. Sa faca ce fac, dar sa avem gaze mai ieftine decat vecinii, ca altfel este tradare undeva. Nu ma intereseaza cine ce cum exploreaza, dar daca noi avem gaze mai scumpe, avand resurse, este furt si tradare

    • @elena – Bai postacule rus, nu te-ai saturat sa tot fi luat in bascalie? Cand spui ca „Noi platim gaz mai scump decat toti vecinii” la ce te referi? La factura perosanelor fizice, la gazul importat de Romania sau pur si simplu te folosesti de dezinformarea hauristilor?

    • Daca aveti gaze luati pastile cu carbune.
      E o reclama la ceva parca carbocif ii zice.
      Daca ar fi fost la fel de simplu de extras gazele din Marea Neagra cum ar fi – de exemplu – sa intepi conducta de la Teleajen aur-istii ar fi fost toti putred de bogati. Din pacate sunt doar putrezi. Si put a hoit rusesc.

  14. Corect,asa a fost si cu : Petrom,Sidex,Fodul Proprietatea-Franklin Tempelton- Rothschild etc etc etc

  15. lacheii sfantului bruxelles nici nu citesc articolele. extragerea o va face ca si pana acum, daca se va extrage ceva vreodata, companii ale statului roman. ca de obicei, munca de o ocnas o va face romanul, iar munca de costum si comision vrea sa o faca vesticul. bravo lor, pana la urma daca se poate, de ce nu!

  16. Mergeti dracului in Rusia si faceti gargara acolo!

  17. Tovarasu’ Simion, la ce furaciune de partid si de stat este, de 30 de ani, in Romania, cred ca ar iesi pretul mai mare, daca s-ar ocupa statul roman.

  18. Putem sa extragem singuri gaze pe dracu, propaganda nenorocita a AUR nu cred ca va avea succes.

    • Astia inca nu au aflat ca si mama (lor de…) rusia are o problema de genul asta. Dupa ce s-au retras din siberia firmele alea americane care stiau tehnologia de extractie vor ramane rusii sa scoata petrol cu galetusa ca in antichitate si gaze de sub coada vacii. In timpul asta occidentul cauta si va gasi solutii alternative. Asa a fost si in anii 70 cand au crezut arabii ca ii vor avea pe americani la degetul mic…
      Finca l-a mancat undeva pe putin…

  19. Nu contesta nimeni priceperea si indemanarea hAURistilor.
    Dar de la facut scocuri si cazane de tuica si pana la tehnologia pe care o viseaza Simion e o distanta incomensurabila.

  20. Se duc ei sa le scoată, cu simion pe post de cazma și sosoaca de depozit.

  21. Rai useristii astia, putini dar inraiti…tot 3 % luati in 2024

    • Câinele moare de drum lung și tu(pr….ul) de grija altuia . Până și mă-ta regretă că nu ai ieșit limpede . Noi nu. Avem de cine râde .

    • te roade invidia aurolac ruZnac ca n-o sa mai intrati in parlament :))

  22. Statul roman (sau companiile private romanesti) nu are capacitatea de a extrage gaze de la adancimea aia. Nici pe departe. Sunt putine companii petroliere in lume care pot face asta. Si tinand cont de „expertiza” geniala a statului roman in a realiza proiecte mari de infrastructura, ma indoiesc ca se va extrage vreodata gaz daca romanii se ocupa de asta in exclusivitate. La fel cum statul nu are capacitatea de a extrage profitabil aurul romanesc, sau cuprul, sau carbunele, grafitul etc, etc.

  23. AUR…
    NISTE INCOMPETENTI
    GURA MARE FARA ROST
    STARUL ROMÂN NU ARE TEHNOLOGIE SA EXTRAGASI NICI NU TREBUIE
    DACA SUNT FIRME SPECIALIZATE…
    AUR FACE POLITIXA Rusiei..
    Sa stam la mula lor pentru gaz.
    Speram în anul 2024
    Sa nu mai voteze nimeni
    AUR trădarea națională