AUR solicită președintelui convocarea CSAT și sprijin pentru Polonia / Târziu: Presiunea migratorie organizată în mod subversiv de forțe de la estul Uniunii Europene este o agresiune împotriva tuturor statelor membre
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită președintelui Klaus Iohannis să convoace de urgență CSAT în contextul agresiunii asimetrice și neconvenționale cu care se confruntă Polonia, țară membră UE și cu care România este aliată în cadrul NATO.
„Îi reamintim domnului Klaus Iohannis că, atât timp cât încă mai este președinte, are anumite obligații constituționale în materie de politică externă și apărare. Presiunea migratorie organizată în mod subversiv de forțe de la estul Uniunii Europene este o agresiune împotriva tuturor statelor membre. Dacă cuvântul solidaritate mai are vreun sens, este cazul să o dovedim și noi ca aliat al Poloniei”, a declarat senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR.
„Crizele interne și externe nu ne așteaptă până cînd vom avea un guvern legitim în România. Îi cer președintelui Iohannis ca, între două partide de golf, să convoace CSAT. Polonia are nevoie de sprijin acum. În calitate de țară aliată, România are datoria să intervină pe căi diplomatice și chiar cu ajutor uman și material explicit dacă e nevoie. Granița estică a Poloniei este granița tuturor statelor membre”, a subliniat deputatul George Simion, co-președinte AUR.
Context
Polonia afirmă că între 3.000 şi 4.000 de migranţi, majoritatea originari din Orientul Mijlociu, sunt masaţi de-a lungul frontierei sale, în această criză care opune ţările occidentale, de o parte, şi Belarus şi aliatul acestuia Rusia, de cealaltă parte.
Un poliţist polonez a fost grav rănit, marți, suferind probabil o fractură de craniu, în ciocnirile de la frontiera cu Belarus în timpul cărora forţele de securitate au tras cu gaze lacrimogene asupra migranţilor care aruncau cu pietre, a anunţat marţi poliţia poloneză, în timp ce Moscova a calificat recurgerea la forţă de către Polonia împotriva migranţilor drept „inacceptabilă”, relatează AFP, citată de Agerpres.
Uniunea Europeană, care a fost destabilizată în a doua jumătate a anilor 2010 de un aflux de migranţi fără precedent, acuză puterea din Belarus că a orchestrat criza actuală pentru a se răzbuna pe sancţiunile occidentale decise drept represalii la o represiune politică internă foarte dură.
Preşedintele Aleksandr Lukaşenko, care denunţă comportamentul european şi neagă orice responsabilitate în criză, a dat asigurări luni că face eforturi pentru repatrierea migranţilor, în majoritate veniţi din Irak.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii