G4Media.ro

Aurescu, după cererea liderilor transnistreni de recunoaștere a independenței: Reiterez susţinerea puternică…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Aurescu, după cererea liderilor transnistreni de recunoaștere a independenței: Reiterez susţinerea puternică a României faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat, vineri, „susţinerea puternică a României faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în interiorul graniţelor sale recunoscute internaţional”, relatează Agerpres..

„Azi, Transnistria a cerut recunoaşterea independenţei. Sunt în contact direct cu colegii din Chişinău. Am discutat cu omologul meu, ministrul Nicu Popescu, şi colegii noştri îşi pregătesc poziţia pe această temă. Aş vrea să vorbesc despre aceasta în timpul Consiliului Afaceri Externe azi, în faţa colegilor. Folosesc această ocazie să reiterez susţinerea puternică a României faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în interiorul graniţelor sale recunoscute internaţional”, a spus şeful diplomaţiei române înainte de reuniunea Consiliului Afaceri Externe, care are loc la Bruxelles.

El a spus că şedinţa va avea ca subiect situaţia din Ucraina şi răspunsul comunităţii internaţionale la acţiunile agresive ale Federaţiei Ruse. „Este foarte important ca astăzi să ne coordonăm la nivel transatlantic”, a arătat el.

Totodată, a afirmat că va vorbi şi despre tema ajutorului către Republica Moldova „pentru a face faţă crizei, deoarece este nevoie de consolidarea sprijinului UE” pentru Chişinău.

„Republica Moldova se confruntă cu un număr mare de refugiaţi, de asemenea s-ar putea confrunta şi cu o criză energetică. Deci, este foarte important să consolidăm rezilienţa Republicii Moldova”, a mai arătat şeful diplomaţiei române.

Astfel, a anunţat că a trimis, alături de omologul din Austria, o scrisoare comună în care este solicitată mai multă asistenţă umanitară pentru Republica Moldova, pentru a face faţă acestor provocări.

„Vreau să salut cererea semnată ieri de preşedinta Republicii Moldova, preşedintele Parlamentului şi de premier, în care era solicitat statutul de stat candidat UE al Republiciii Moldova. Republica Moldova este un stat partener bine pregătit şi mă bucur că România şi poate extinde sprijinul pentru ca Republica Moldova să devină membru al Uniunii Europene”, a mai spus ministrul Aurescu.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Cu ce susține România? Dacă intră rusul acolo, din nou clișeul ,,nu e războiul nostru”. Cu ce susțineți? Așa i-ați spus și lui Zelenski că sunteți alături. Cum?

    Măcar aveți demnitatea și nu le mai dați speranțe deșarte. NATO nu există. NATO l-a lichidat pe Gaddafi. Libia era teritoriu NATO? De ce atunci a fost posibilă neutralizare unui stat terorizant iar acum nu?

    • Este simplu. Rusia are arme nucleare și încă multe. Posibil nici pentru vreo tara nato care nu are arme nucleare sa nu intervină nato. Nus. E o speculație. Sper sa nici nu fie cazul. Cei din Ucraina suferă acum. Și nu are sens sa se discute altceva. Doar posibilitățile prin care pot vi ajuți cei de acolo.

    • In comentariul dvs folositi un narativ al propagandei pro-sovietice si anume: Occidentul nu sustine Ucraina, nici noiu nu o sustinem si nu ne va sustine nici pe noi.

      In plus, spuneti lucruri inexacte prin care dezinformati.

      Pe Gadaffi l-au lichidat rebelii din triburile adverse, nu NATO- fake news
      In Libia a fost un razboi civil intern care continua si astazi, nu a fost un atac al unui stat terorist impotriva altul stat mai slab- alt fake news
      NATO a intervenit in baza unei rezolutii ONU, care acum nu exista, pentru ca s-au opus rusii. De aceea a fost posibila atunci interventia NATO.

    • Stii de ce a fost posibila? Consiliul de securitate ONU cu abtinerea Rusiei a decis asta 😉 . Rusia s-a abtinut parca !

  2. A scăpat iar umflatu’ trabucul din mână și l-a luat gura pe dinainte. A uitat în schimb să laude contribuția personală a dulapului.

  3. Subiectul ședinței este Ucraina dar el ridică problema Transnistriei !
    Suntem penibilii Europei. Și dulapul se visează șef NATO !

  4. La fel au făcut rusii acum o saptamana- au recunoscut independenta Donetsk și Lugansk, iar apoi au început atacurile. Acum se repeta povestea in R. Moldova unde Transnistria cere independenta. Diplomația romana are o sarcina foarte grea, pentru că va trebui sa asiste si la ocuparea R. Moldova unde iarăși NATO nu poate sa se bage.

  5. Poate sunt alte calcule facute de oameni care chiar stiu ce fac, dar eu as vedea sa dea la naiba acele teritorii, aduc numai pagube Moldovei. si nici nu se vor schimba. Dati-le libertatea faceti granita intarita sa nu treaca nici musca(desi e cam lunga) si vedeti-va de treaba

  6. O declaratie absurda,se va repeta acelasi scenariu ca,in Ucraina.Basarabeni ar trebui sa incheie socoteala cu Transnistria o zona pe care oricum nu o controleaza.Mai bn ar blinda granita pe Nistru iar pe cetatenii care mai simt romaneste iar stramuta in Moldova.Transnistria este un „cal troian” in Basarabia,armata 14 nu a plecat niciodata din Tiraspol.

  7. E șansa de a scăpa de acezt cal Troian!
    Moldova ar trebui sa fie deșteaptă și sa scape acum de Transnistria, care oricum numai suferință aduce!
    Pe Aurescu îl știu băiat desțept, și chiar nu înțeleg afirmația lui cu susținerea integritații teritoriale a Moldovei!

  8. Aurescu daca ar vrea sa fie de folos cu interventia lui, ar trebui sa le sugereze moldovenilor sa negocieze renuntarea la teritoriile de dincolo de Nistru.
    Astfel Moldova ar deveni o tara fara piatra de moara legata de git, cu adevarat libera si ar putea sa viseze la un viitor european.
    Asa ce ar vrea Aurescu in cazul in care primitivii astia de rusi considera Transnistria a lor, sa transforme Romania intr-o noua Ukraina ?
    Intrebati mai intii poporul ce vrea apoi vorbiti………..!!!

  9. Moldovenii au avut ocazia de a se uni cu Romania in vremuri linistite!! Au refuzat! Acum ,cand au morcov in cur cu frunze cu tot, se agita…..😡