G4Media.ro

Aurescu: Este important ca investiţiile ungare în România să nu se raporteze…

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Aurescu: Este important ca investiţiile ungare în România să nu se raporteze doar la zona locuită de comunitatea maghiară / ”Este nevoie de mai multe investiţii româneşti în Ungaria”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat, marţi, că investiţiile ungare în România nu trebuie să se raporteze doar la zona locuită de comunitatea maghiară, ci să se extindă în tot teritoriul ţării, informează Agerpres.

Ministrul Aurescu s-a aflat, marţi, în vizită oficială la Budapesta, context în care a acordat şi o declaraţie pentru presa de limbă română din Ungaria.

„Este nevoie de mai multe investiţii româneşti în Ungaria şi am avut astăzi şi o întâlnire cu reprezentanţii principalelor companii din România care au afaceri în Ungaria, pentru a vedea ce putem face împreună, pentru a creşte nivelul investiţiilor româneşti aici. Pe de altă parte, aşa cum am discutat şi cu prim-ministrul Orban, este important ca investiţiile ungare în România să nu se raporteze doar la zona locuită de comunitatea maghiară din România, ci să meargă în tot teritoriul României, pentru că există oportunităţi foarte bune de business peste tot în România”, a declarat Bogdan Aurescu, potrivit MAE.

În cadrul întrevederii cu reprezentanţii minorităţii române, Aurescu a prezentat rezultatele discuţiilor cu omologul ungar, Peter Szijjarto, şi cu premierul Viktor Orban referitoare la obiectivele prioritare de pe agenda bilaterală, cu accent pe protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ungaria.

„Am reamintit momentul de acum 20 de ani: am participat atunci la negocierea şi la semnarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic pentru Europa secolului XXI şi îmi aduc aminte de atmosfera din acel moment, o atmosferă care era pozitivă şi care evoca faptul că reconcilierea dintre România şi Ungaria trebuie să ducă la construcţia unui adevărat parteneriat strategic, în beneficiul cetăţenilor români şi ungari, oricare ar fi originea lor etnică”, a arătat ministrul, pentru mass media de limbă română.

Potrivit MAE, el a amintit principale preocupări ale părţii române: necesitatea creşterii calităţii învăţământului în limba română, asigurarea unei finanţări adecvate pentru mass-media de limba română, dar şi pentru proiectele instituţiilor de cultură reprezentative pentru etnicii români din Ungaria (alături de necesitatea unor măsuri ferme din partea autorităţilor ungare, în vederea eliminării fenomenului de etno-business care afectează autoguvernările minorităţii române).

„Referindu-ne strict la educaţie, într-adevăr, principala problemă pe care o are în momentul de faţă comunitatea se referă la numărul insuficient de cadre didactice care predau în limba română. Credem că este necesar să găsim soluţii pentru formarea de noi cadre didactice pentru trimiterea din România, aşa cum s-a făcut deja – există deja proiecte pilot în acest sens, de cadre didactice care să predea în limba română şi să găsim formule de acordare de cât mai multe burse pentru a încuraja elevii români să înveţe în limba română în şcolile cu predare în limba română sau cu predare bilingvă din Ungaria”, a precizat Bogdan Aurescu.

Oficialul român a vorbit şi despre „necesitatea de a arunca un ochi foarte atent, analitic, asupra curriculei din şcolile cu predare în limba română din Ungaria, în aşa fel încât numărul de cursuri care sunt predate în limba română să crească, în aşa fel încât să permită elevilor români să îşi păstreze cât mai bine identitatea românească”.

„În acelaşi timp, cu păstrarea preocupării pentru asigurarea integrării comunităţii româneşti în societatea din Ungaria, fără însă ca ei să îşi piardă identitatea românească. Deci cel mai important lucru este să găsim împreună cel mai bun raport între realizarea acestor două obiective”, a completat ministrul.

Acesta s-a referit la cele mai recente evoluţii legate de activitatea Comitetului de specialitate româno-ungar de cooperare în domeniul minorităţilor naţionale, respectiv întâlnirea recentă de la Bucureşti a copreşedinţilor acestui for, ce a prilejuit stabilirea parametrilor de acţiune ai comitetului pe viitor, în scopul creşterii eficienţei, coerenţei şi predictibilităţii activităţii sale, precizează MAE.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat şi nivelul de dezvoltare „fără precedent” al schimburilor comerciale bilaterale – 11 miliarde de euro în 2021, în creştere şi în acest an cu peste 32%, potrivit sursei citate.

În Ungaria activează aproximativ 7.700 de companii cu capital românesc, cu investiţii de aproximativ 280 de milioane de euro, „una dintre cele mai consistente şi diversificate prezenţe investiţionale româneşti în plan extern, arată MAE.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Moama ce limba de lemn are asta cand da comunicate 🙂 . Parca e Ciolanis care ne zice cat de bine ne merge noua romanilor , de nu mai putem de atata bine, asa si el catre unguri, sa investeasca peste tot in romanica :))

  2. Nu sunteti in stare sa terminati o autostrada care sa lege regiunile istorice ale tarii borfasilor psd+pnl pentru ca furati tot! Alta intrebare acelasi raspuns!

  3. „E necesar”…”E important”….”Voi urmari cu mare atentie”….
    Aurescule, esti ZERO barat!

    • De ce sa construiasca ungurii scoli, spitale, gradinite pentru romani in Oltenia sau Moldova? Construiesc romanii pentru rusii sau gagauzii din R. Moldova sau pentru ucrainieni asa ceva?
      Esti penibil, ministrule.

  4. Nu inteleg de ce Romania mai are încă relatii diplomatice cu Rusia…

    • Pentru ca tocmai lor trebuie sa le multumesti de 2 x ca existi ca stat.

  5. e nevoie de mai multe investitii romanesti in ROMANIA, primo – pe urma mai vedeti voi, traticu.

  6. Aurescu asta pare sau e un agramat
    Bine ca nu a spus ca ungurii sa investeasca in Vaslui. 😄😄😄 Sa zica merci ca investesc cate ceva,locul nu conteaza ca malaiul tot la bugetul de stat ajunge.

  7. Calm, consecvent in cele discutate mai de mult, cu pretentiile obligatorii puse elegant pe masa, cu
    eventuale permisiuni viitoare bine orientate.
    Un ministru de externe cu scoala inalta, fara crize de personalitate.
    Pe mai departe monitorizare fara creditare, nici macar din plictiseala.

  8. Casa de nebuni si puscarii să vă construiasca ungurii. In asemenea hal a decăzut România?!!! Investii dintr-o tara mai saraca decât noi, ca sa se dezvolte ei, să-i ajutam noi…. Mai bine să-i rugăm sa ne scoată petrolul din mare, ca doar ati câștigat marirea platformei continentale si o dați de pomana. Ne îngenunchiati in fata cui? Sunteți urmasul marelui TITULESCU??!!!