G4Media.ro

Aurescu la Chișinău: Partenerii strategici sunt alături pentru a spune lucrurilor pe…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Aurescu la Chișinău: Partenerii strategici sunt alături pentru a spune lucrurilor pe nume. E nevoie de intensificarea reformelor pentru apropierea de UE și respectarea statului de drept. Sprijinul României va fi strict condiționat de acestea

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, joi, la Chișinău, după întâlnirea cu omologul său moldovean, că partenerii strategici sunt alături pentru a spune lucrurilor pe nume, iar în Republica Moldova este nevoie de intensificarea reformelor pentru apropierea de UE și respectarea statului de drept, sprijinul României și al Uniunii va fi strict condiționat de acestea.

Aurescu a spus că locul firesc al Republicii Moldova se află în marea familie europeană, aceasta fiind singura opțiune viabilă pentru viitorul prosper și sigur al cetățenilor ei.

„Pentru că partenerii strategici sunt alături pentru a spune lucrurilor pe nume, atât la bine cât și la rău, trebuie să spunem și lucrurile care nu merg, alături de cele care funcționează. România va sprijini în continuare Republica Moldova în acest efort de integrare europeană, dar este nevoie de reforme și de evoluții concrete pe care din păcate, în ultimele luni, din diverse motive mai mult sau mai puțin obiective, nu le-am putut întâlni. Pe acest fundal, poziția României față de Republica Moldova rămâne aceea pe care am anunțat-o. Este nevoie de intensificarea reformelor necesare apropierii de UE și respectării pe deplin a principiilor democratice și statului de drept. De aceea, sprijinul României, sprijinul UE va fi în continuare strict condiționat de continuarea acestor reforme esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova”, a afirmat Aurescu.

Ministrul de Externe a subliniat că Uniunea Europeană a fost, este și va rămâne un partener indispensabil pentru Republica Moldova, așa cum a demonstrat-o recent prin pachetele de asistență în contextul pandemiei.

La nivel european și în contactele bilaterale, Romînia a susținut continuarea acordării sprijinului direct cetățenilor Republicii Moldova, a adăugat el.

Bogdan Aurescu a precizat și punctul de vedere al României în legătură cu dosarul transnistrean:

„Orice soluție în dosarul transnistrean, din punctul de vedere al României, trebuie să respecte pe deplin integritatea teritorială de Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și în același timp cu neafectarea vectorului său european.”

Alte declarații ale lui Bogdan Aurescu:

Am venit pentru a transmite un mesaj ferm de susținere pentru cetățenii Republicii Moldova. Așa cum a făcut-o de fiecare dată, România este și de această dată alături de dvs. Suntem deplini solidari cu toți cetățenii Republicii Moldova în fața acestei încercări dificile.

De asemenea, Guvernul României va decide în ședința de Guvern din această seară și cuantumul donației care se va efectua pentru Republica Moldova. (…) În pregătirea ședinței de Guvern, suma vehiculată pentru acest ajutor era de 3,5 milioane de euro.

Toate acestea vin să completeze un sprijin deja oferit Republicii Moldova: permisiunea pentru exportul de medicamente și echipamente medicale din România, facilitarea tranzitului cetățenilor moldoveni, donația de 10 izolete aduse de ministrul Apărării, Bogdan Ciucă, azi la Chișinău.

Cred cu tărie că toate aceste măsuri de sprijin reprezintă cea mai sinceră expresie, cea mai convingătoare dovadă a faptului că între România și Moldova există o relație specială bazată pe comunitatea de limbă, de cultură și de istorie.

Declarațiile lui Oleg Țulea, ministrul moldovean al Afacerilor Externe:

Apreciem acest ajutor frățesc din partea României. Mulțumesc autorităților române pentru tot suportul pe care l-am primit în această perioadă pentru realizarea coridorului de transport pentru repatrierea cetățenilor moldoveni. Și Republica Moldova e gata să sprijine România și cetățenii români. Sunt bucuros că mulți dintre medicii moldoveni care lucrează în România ajută și ei.

Am avut un schimb amplu de opinii. Am subliniat interesul nostru pentru relansarea contactelor directe și a dialogului București -Chișinău, pentru consolidarea relațiilor privilegiate dintre cele două state care se bazează pe comunitatea de istorie, limbă, cultură.

Am confirmat hotărârea fermă a Chișinăului de a continua agenda de reforme care decurge din acordul de asociere la UE, inclusiv în domenii extrem de sensibile cum ar fi reforma în justiție și combaterea corupției.

Am remarcat cât de importantă este consolidarea parteneriatelor economice și comerciale, mai ales în domeniul energetic, cum ar fi gazoductul Iași-Chișinău-Ungheni și interconectarea liniilor electrice, precum și pentru infrastructura rutieră.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. e comic, avand in vedere ca nici Romania nu respecta regulile UE, Greco etc.