G4Media.ro

Aurescu: Noi, România, susţinem perspectiva europeană şi pentru Ucraina, şi pentru Republica…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Aurescu: Noi, România, susţinem perspectiva europeană şi pentru Ucraina, şi pentru Republica Moldova, şi pentru Georgia / O aderare rapidă este foarte greu de realizat

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat că România susţine aderarea Ucrainei, a Republicii Moldova şi a Georgiei la Uniunea Europeană, dar crede că o aderare rapidă este foarte greu de realizat, relatează News.ro.

Bogdan Aurescu a fost întrebat, luni, la B1 Tv, dacă el crede că aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană s-ar putea produce în regim de urgenţă.

“Perspectiva europeană a Ucrainei este o realitate. Şi Ucraina, dar şi Republica Moldova, şi Georgia au perspectiva de a fi într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat, asta depinde de propriile performanţe, să fie membre ale Uniunii Europene. Nimeni nu poate să retragă această perspectivă acestor state. Este adevărat că în ultimii ani a existat un fel de reticenţă din partea unora dintre statele membre ale Uniunii Europene, mai ales din partea de vest a Uniunii, în a accepta introducerea în documentele UE a acestei referiri, la perspectiva europeană”, a explicat ministrul de externe.

El a precizat că România susţine aderarea Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei la Uniunea Europeană.

“Noi, România, susţinem perspectiva europeană şi pentru Ucraina, şi pentru Republica Moldova, şi pentru Georgia, dar noi am fost primul stat membru al UE care a ratificat acordul de asociere şi respectiv acordul de liber schimb al Ucrainei, al Republicii Moldova şi al Georgiei, am făcut o ratificare împreună, la pachet, a acestor acorduri. Şi cred că este foarte util, inclusiv în acest context, care este un context cu totul şi cu totul special, de criză, cred că este foarte bine să reiterăm existenţa acestei perspective europeană pentru Ucraina ca şi pentru Republica Moldova ca şi pentru Georgia. Însă, într-adevăr, o aderare foarte rapidă este de greu de realizat, inclusiv din punct de vedere procedural. Aderarea la UE presupune un proces foarte serios de reformă profundă, care ia timp, care necesită foarte multe eforturi, atât din partea statului candidat, cât şi din partea Uniunii Europene”, a afirmat Bogdan Aurescu.

Citește și Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la UE și urmează să fie transmisă marți la Bruxelles (document)/ Diplomații polonezi au ajutat Ucraina să pregătească documentul (presa poloneză)

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Asta nu se lupta pentru recuperarea Insulei Serpilor? Si acum e presul ucranienilor?

    • Insula p00l¥ nu vrei? Ia vezi ce mai trebuie recuperat de la Burebista. Se vorbește intens românește pe insula si o vrei tu inapoi. Nu suntem in stare sa ne unim cu Moldova dar tu vrei insula si probabil si Cernautiul care mai are 5 români.

    • Mai devreme zicea că vrea UE. E doar un propagandist pro-sovietic foarte pofticios. Atîta tot. Cu î din i.

    • dar m-am ales doar cu sparanghel

    • Si cum a fost, a intrat adanc?

    • Facem mintenaș pe Insula Șerpilor un resort constănțean ca al lui Mazăre din Madagascar!

    • Pai cum ramane cu declaratia lui Zelenski din 2020 in care zice ca i am furat Bucovina cand de fapt e invers? Pentru mine ca zic rusia sau ucraina aceeasi chestie. Trag apa

  2. noapte buna tuturor !

  3. Dacă e vointa si n 24 de ore se poate adera

  4. Îmi aduc aminte ce fericit era președintele nostru când a pus pe Viorica premier. Că tocmai voia să plece într-un concediu în străinătate și chestia asta cu numirea unui premier îl reținea. Da acum! Săracu de el! Trebuie să stea mai mereu la Cotroceni să răspundă la telefoane, iar când pleacă, pleacă doar la NATO sau Bruxelles și înapoi. Eu cred că pe sub masă ține degetele încrucișate pentru Rusia, asta deoarece dacă rezistă Ucraina situația se prelungește prea mult pentru domnia sa.

  5. dupa cum zicea cineva odata pe undeva: nu e momentul sa fim destepti, e momentul sa actionam. omul asta e prea destept…numai nu e timpul lui.

  6. Ministru cu trabucu, alo, Ucraina lupta pentru toata Europa. Trebuie si merita sa fie in UE, ACUM! Mai iesi din tratatele si din limbajul ala invechit si repetitiv aurescule, esti penibil!

    • Dacă începem cu „e foarte greu”, chiar o să fie foarte greu. Dacă am învățat ceva din istoria românilor, este să ne mișcăm înainte fără să așteptăm să moșmondească marea alianță a frânarilor cu leneșii. Așa s-a făcut unirea din 1859, și cam la fel și cea din 1918. Aderearea Moldovei și Ucrainei la UE poate merge tot așa. Apăsați butoanele tare, nu vă mai smiorcăiți că e greu. Dacă e greu, lăsați pe alții.

  7. Noi cu manele si rusii cu scandalul. Atunci ce tratament vrei?
    Lumea te respecta daca vede ca esti capabil si cinstit. Dacă deschid gura în țară despre occident iti sar o grămadă în cap cu aceleași argumente ca ale tale, dar ei nu au pus piciorul niciodată afara.

  8. Pentru Ucraina nu ar trebui sa sustinem. Pentru Moldova da.

    • Esti tamp? Una este sa ai in coasta o tara membra UE si altceva e sa fie Rusia (Ucraina cum o vor rusiiiiiiii)

  9. Ucraina și Georgia au plătit cel mai scump preț decizia lor de a face parte din UE, cred că putem găsi împreună o cale să îi primim în blocul comunitar, chiar dacă nu le oferim puteri depline de exemplu. Dacă o țară cum este Ucraina nu merită să fie în Ue prin cate trece acum, nu știu cine poate. Putin nu cred ca e împotriva Ue, el are probleme cu Nato, nu ne vrea la granițe. Și nu, nu e tot una dacă vine el lângă noi atacand ucraina, fiindcă ucraina rămâne atunci o țară tampon

  10. Ucraina și Georgia au plătit cel mai scump preț decizia lor de a face parte din UE, cred că putem găsi împreună o cale să îi primim în blocul comunitar, chiar dacă nu le oferim puteri depline de exemplu. Dacă o țară cum este Ucraina nu merită să fie în Ue prin cate trece acum, nu știu cine poate. Putin nu cred ca e împotriva Ue, el are probleme cu Nato, nu ne vrea la granițe. Și nu, nu e tot una dacă vine el lângă noi atacand ucraina, fiindcă ucraina rămâne atunci o țară tampon… asta își dorește

    • Nea Coca, citeste pe europa.eu criteriile de aderare la UE si o sa vezi cata dreptate are ministrul Aurescu. Una este sa iei, fie si in procedura rapiuda, o decizie de invitare a unei tari sa demareze negocierile de aderare si alta este sa finalizezi negocierile, sa indeplinesti criteriile si sa aderi. Intamplator sau nu, cele 6 tari UE care au cerut aderare rapida nu includ nici una din statele fondatoare ale UE. Oare de ce?

  11. adica, vrea schimbare, dar sa nu se schimbe nimic!
    haurescu e venit direct din operele lui Caragiale.