G4Media.ro

Aurescu: Susţinând puternic Ucraina, de fapt ne apărăm pragmatic propria securitate

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Aurescu: Susţinând puternic Ucraina, de fapt ne apărăm pragmatic propria securitate

Susţinând puternic Ucraina, ne apărăm pragmatic propria securitate, a declarat, marţi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.

„Atacul Rusiei împotriva Ucrainei este un atac frontal la adresa securităţii noastre euroatlantice, dar nu e doar atât. El este un atac contra prosperităţii noastre şi împotriva valorilor noastre democratice. Spuneţi tuturor acelora care încă nu înţeleg asta şi care cred eronat că sancţiunile Uniunii Europene sunt cele care au dus la situaţia economică dificilă din prezent în Europa. Susţinând puternic Ucraina, în războiul declanşat ilegal şi ilegitim de către Rusia, de fapt ne apărăm pragmatic propria securitate, prosperitate şi sistemul nostru de valori democratice. Susţinând puternic şi dedicat Republica Moldova, nu susţinem doar comunitatea de limbă, cultură şi istorie care ne uneşte”, a afirmat şeful diplomaţiei române, citat de Agerpres.

El a apreciat că „2022 este anul crizelor majore, în care tendinţele maligne din trecut, pe care diplomaţia română le-a semnalat prompt, din timp, s-au transformat în ameninţări cât se poate de reale la adresa securităţii noastre euroatlantice, în cel mai larg sens al său”.

„Este anul în care ţara noastră cunoaşte, la graniţele sale, războiul brutal, neprovocat şi ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, dar continuă în acelaşi timp să contribuie concret şi eficient la gestionarea multiplelor crize rezultate de aici”, a completat acesta.

Bogdan Aurescu a spus că „războiul din vecinătatea noastră a demonstrat că nu există răspuns mai potrivit la astfel de provocări decât solidaritatea şi unitatea cât mai puternice, în Uniunea Europeană, în NATO, în relaţia transatlantică, devenită mai durabilă decât oricând”.

„Acestea au fost armele noastre secrete care au surprins Rusia şi acestea au fost, de fapt, efectele acţiunii profund nocive a Rusiei, exact contrare scopului urmărit, de a ne diviza şi de a ne slăbi. Trebuie, de aceea, să continuăm să fim uniţi şi puternici”, a arătat ministrul de Externe.

În acest context, el a reiterat mesajul referitor la încetarea dependenţei de Rusia.

„Nu ştim acum cum va arăta exact viitorul relaţiei dintre Uniune şi Rusia, pentru că el depinde de realitatea în mişcare a războiului contra Ucrainei, dar un singur lucru este sigur: trebuie să eliminăm orice dependenţă faţă de Rusia”, a subliniat Bogdan Aurescu.

Referitor la aderarea la Spaţiul Schengen, el a declarat că autorităţile române au demonstrat, prin gestionarea crizei de la graniţa cu Ucraina, că „România este o componentă esenţială pentru consolidarea acestui spaţiu în beneficiul întregii Uniuni”.

Ministerul Afacerilor Externe organizează, de marţi până joi, Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, sub genericul „Răspunsul diplomatic al României la schimbările realităţii geostrategice”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Sigur că da, Ucraina a fost ,,de gașcă ”cu România.

    • Când n-ai nimic de spus mai și taci drecu. Ce, ai patru ani? :)))))

    • Spun sa ma puuupi în cur, buey loaza! :))))

    • Asta de la mine ai supt-o, deci nu se pune buey luzăre! :)))))

    • Sigur ca a fost (si este). A semnat tratatul de buna vecinatate si cooperare cu noi (si il respecta). A acceptat rezultatul arbitrajului cu privire la zonele economice in M. Neagra, desi a pierdut mare parte din zona disputata.

    • Băi Vladimir, ce-ai pățit?
      Dublă personalitate sau postează altul sub username-ul tău?

    • E tizul lui malefic 😉

    • @tiberius
      Ai uitat sa menționezi ca tătucul Stalin a împrumutat ceva teritorii de la noi pt Ucraina.
      S-a cam uitat…

    • Deci Guvide, care ar fi solutia ta? Sa-i lasam balta pe ucrainieni rusilor, ca sa le cerem apoi teritoriile lui Putin? Ne-am trezi ca la radio Erevan, ni se va da, dar de fapt se va mai lua. Nu, taticu, granitele raman asa cum sunt acum, inclusiv R. Moldova. Si ii ajutam pe ucrainieni in timp ce ne intarim si noi. Daca ucrainienii ne castiga 10 ani, vom avea timp sa facem ce am ignorat ca strutul in ultimii 20 de ani.

  2. Aurescu președinte în 2024!

    • Aurescu a nimerit-o aici.
      Mai mult curaj!

  3. PERCIUNATUL ĂSTA-ȘI BATE JOC DE NOI PE FAȚĂ, CE MAI!

  4. Si aparand valorile democratice aici, sprijinim Ucraina.

  5. Ucraina e Romania !

  6. De fapt o vrut să zică haurescu că noi suntem sclavii americani lor și facem cum vor ei!!