Australia a acceptat să compenseze o firmă franceză cu 555 milioane euro pentru anularea contractului de furnizare de submarine în 2021, care a provocat înghețarea relațiilor cu Franța
Noul prim-ministru Laburist al Australiei, Anthony Albanese, a anunțat sâmbătă încheierea unui arbitraj pentru soluționarea litigiului dintre țara sa și armatorul Naval Group, care a apărut în jurul problemei submarinelor franceze, refuzate în cele din urmă în favoarea submarinelor americane, relatează AFP. Ulterior, Paris și Naval Group au confirmat acordul, fără a menționa valoarea acestuia.
Australia va plăti companiei Naval Group o compensație de 555 de milioane de euro pentru a pune capăt afacerii submarinelor franceze, a anunțat sâmbătă premierul australian Anthony Albanese.
Grupul francez a acceptat un „acord corect și echitabil” de 555 de milioane de euro, a declarat noul șef al guvernului de la Canberra, pentru ruperea uriașului contract de 56 de miliarde de euro, care a provocat o criză diplomatică între Franța și Australia în toamna anului trecut. Ulterior, armatorul a fost primul care a confirmat că a semnat un „acord echitabil” cu Australia. Apoi, ministrul forțelor armate, Sébastien Lecornu, a urmat exemplul industriașului. În timpul unei călătorii în Singapore, el a declarat jurnaliștilor: „Constat că acest acord convine Naval Group (…) acest acord este important pentru că ne va permite să deschidem o nouă pagină în relația noastră bilaterală cu Australia și să privim spre viitor.”
În septembrie 2021, prim-ministrul Liberal al Australiei de atunci, Scott Morrison, a reziliat brusc contractul cu Franța, care era în lucru de ani de zile. Și, deși compania prejudiciată ar trebui să primească 555 de milioane de euro, contractul inițial era de 56 de miliarde de euro.
Morrison a anunțat că țara sa va cumpăra submarine americane sau britanice cu propulsie nucleară, o schimbare majoră pentru o țară cu capacități nucleare slabe. Scott Morrison a atras apoi mânia președintelui Franței Emmanuel Macron, care l-a acuzat de înșelăciune.
Relațiile dintre cele două țări au rămas înghețate până la alegerile din luna mai, când Partidul Laburist condus de Anthony Albanese, a câștigat alegerile parlamentare. Acordul privind submarinele este piesa centrală a strategiei de apărare a Australiei în fața influenței crescânde a Chinei în regiune sub conducerea președintelui Xi Jinping. Submarinele cu propulsie nucleară ar putea permite Australiei să opereze într-un mod mai invizibil și mai disuasiv față de China.
Există o incertitudine considerabilă cu privire la momentul în care Australia va putea să intre în posesia submarinelor. Este puțin probabil ca primul submarin american sau britanic să intre în serviciu timp de zeci de ani, lăsând un gol pentru flota învechită a Australiei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank