Australia a anunțat relaxarea regulilor privind testarea COVID-19 pentru a diminua presiunea asupra centrelor supraaglomerate de testare, în contextul creșterii infectărilor cu Omicron
Australia a anunţat joi restrângerea definiţiei contactului apropiat cu persoane infectate şi relaxarea cerinţelor testării în încercarea de a diminua presiunea asupra centrelor supraaglomerate de testare pentru depistarea COVID-19 în contexul unui bilanţ zilnic de 20.000 de cazuri, număr record de la începutul pandemiei, informează Reuters, citată de Agerpres.
Australia se confruntă cu transmiterea rapidă a variantei Omicron a coronavirusului după ce majoritatea statelor au relaxat restricţiile stricte şi, asemenea altor ţări, se bazează pe faptul că noua variantă, deşi mai contagioasă, este mai puţin virulentă decât precedentele.
Relaxarea regulilor are drept scop şi sistarea obligativităţii intrării în izolare a persoanelor asimptomatice, în special cele din domeniul sanitar, hotelier şi al companiilor aeriene, precum şi reducerea cozilor lungi de la centrele de testare PCR, unde oamenii sunt nevoiţi să se testeze pentru a călători dintr-un stat în altul sau pentru că s-au aflat într-un spaţiu public unde a fost confirmat un caz.
”În cazul Omicron, nu putem avea sute de mii de australieni sau mai mulţi scoşi din circulaţie pe baza regulilor stabilite pentru varianta Delta”, le-a declarat reporterilor prim-ministrul Scott Morrison.
Infectările globale COVID-19 au atins un nivel record în ultimele şapte zile, potrivit datelor publicate miercuri de Reuters, după ce varianta Omicron produce un număr record de infectări, iar guvernele încearcă să ţină transmiterea sub control fără să paralizeze economiile fragile.
Bilanţul zilnic al infectărilor a explodat de la circa 1.200 în urmă cu o lună, când varianta Omicron a fost detectată pentru prima dată în Australia, la 21.329 de cazuri înregistrate joi.
Începând de vineri, Morrison a spus că definiţia ”contactului apropiat” se va referi la persoanele care trăiesc în aceeaşi locuinţă cu o persoană infectată. Acestea vor trebui să se izoleze timp de şapte zile şi vor trebui să facă test PCR doar dacă prezintă simptome COVID-19.
”Dacă nu eşti contact apropiat şi nu eşti simptomatic, nu trebuie să îţi faci test”, a spus Morrison la finalul şedinţei cabinetului.
Potrivit noilor reguli, oficialii sanitari se vor baza mai mult pe teste antigen rapide realizate la domiciliu, în timp ce testele PCR vor fi folosite pentru persoanele vulnerabile şi pentru cele care prezintă simptome COVID-19.
În timp ce numărul record de cazuri supraaglomerează unităţile de testare, spitalizările sunt mai puţin numeroase decât în perioada de vârf a variantei Delta.
”Omicron, totuşi, este mai puţin sever. Este foarte clar acum”, a spus Paul Kelly, directorul medical al guvernului australian.
Dintre cele peste 110.000 de cazuri active, doar circa 120 de persoane, adică 0,11% se află la terapie intensivă, potrivit datelor oficiale, în mare parte în conformitate cu trendul constatat în ţările cu niveluri ridicate de vaccinare.
Cu toate acestea, medicii din Australia au criticat noua definiţie dată de Morrison pentru contacţii apropiaţi, spunând că duce la o accelerare a transmiterii.
”Pentru (Omicron) nu are importanţă dacă eşti parte din familie, coleg de muncă, cineva care bea într-un bar sau care respiră acelaşi aer într-un lift”, a spus preşedintele Asociaţiei medicale australiene, Omar Khorshid, pe Twitter.
Kelly a respins criticile.
”Vom avea mai multe cazuri. Nu există niciun dubiu în această privinţă. Aceasta este o modalitate de a face faţă numărului mare de cazuri”, le-a declarat el reporterilor.
În ciuda valului Omicron, bilanţul pandemiei în Australia este de aproape 363.000 de infectări şi 2.225 de decese, mult mai scăzut decât în multe alte ţări.
Sursa Foto: Facebook/ Dan Andrews
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii