G4Media.ro

Australia a cunoscut cele mai călduroase 12 luni înregistrate vreodată, potrivit serviciilor…

Photo 147982844 © Chumphon Whangchom | Dreamstime.com

Australia a cunoscut cele mai călduroase 12 luni înregistrate vreodată, potrivit serviciilor de metereologie

Australia a cunoscut cele mai călduroase 12 luni înregistrate vreodată, a anunţat joi un reprezentant al serviciilor meteorologice de pe insula-continent, care a fost afectată şi de inundaţii violente, cicloane şi de un vast fenomen de albire a coralilor, informează agenția de știri AFP, citatî de Agerpres.

Între aprilie 2024 şi martie 2025, temperatura medie în ţară a fost cu 1,61 grade Celsius peste medie, ceea ce face ca această perioadă să fie cea mai caldă de la începutul măsurătorilor, în urmă cu mai bine de un secol, a raportat Simon Grainger, climatolog principal la Biroul de meteorologie.

„Aceasta se înscrie cu siguranţă într-o tendinţă globală durabilă”, a declarat el pentru AFP.

Până în prezent, cea mai caldă perioadă înregistrată în Australia fusese în 2019, când temperaturile au fost cu 1,51 grade Celsius peste medie, a precizat Grainger.

Noul record a fost calculat între aprilie 2024 şi martie 2025, pe o bază mobilă de 12 luni, mai degrabă decât pe un an calendaristic.

Australia a înregistrat, de asemenea, cea mai călduroasă lună martie, a indicat climatologul, cu temperaturi cu peste două grade Celsius peste normal.

„A fost, în esenţă, o căldură puternică în aproape toată Australia”, cu „numeroase condiţii caniculare, în special în Australia de Vest”, a subliniat el.

De la pădurile aride la ţărmurile tropicale, regiuni vaste ale Australiei au fost afectate în ultimele luni de intemperii.

În martie, ape neobişnuit de calde în Marea Coralilor au alimentat un ciclon tropical care a lovit sate dens populate de pe coasta de est.

La începutul lunii aprilie, turme întregi de bovine s-au înecat în urma unor inundaţii masive care au afectat statul Queensland, din nord-estul Australiei, pe o suprafaţă comparabilă cu cea a Franţei.

Coralii din vestul Australiei au avut, de asemenea, de suferit, de pe urma căldurii.

Temperatura medie a suprafeţei mării în jurul Australiei a fost, în 2024, „cea mai ridicată înregistrată vreodată”, potrivit unui studiu recent realizat de Universitatea Naţională Australiană.

Oamenii de ştiinţă sunt unanimi în opinia că arderea combustibililor fosili contribuie major la schimbările climatice.

Australia rămâne unul dintre principalii exportatori mondiali de cărbune şi de gaze naturale şi depinde puternic de combustibilii fosili pentru a-şi produce energia electrică.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Fiecare fată de pe MEDISIE21 e gata să fie luată tare.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.