Australia are prea multe oi, iar fermierii le oferă gratuit / Supraoferta de carne de oaie a celui mai mare exportator mondial duce la prăbușirea prețurilor / Surplusul de efective s-a acumulat după mai mulți ani productivi, dar acum vine seceta
Excesul de carne de oaie din Australia a făcut ca prețurile să se prăbușească, iar unii fermieri sunt nevoiți să își dea oile pentru a economisi costurile, în loc să le crească în fermă.
Motivația turmei mari de oi au fost trei ani de precipitații peste medie în regiunile ovinelor din Australia, notează CNBC.
Supraoferta de carne de oaie din Australia a dus la prăbușirea prețurilor, iar unii fermieri își sacrifică sau își donează oile pentru a economisi, în loc să le crească la fermă.
Prețul cărnii de oaie a scăzut cu 70% în ultimul an, ajungând la 1,23 dolari pe kilogram, conform datelor furnizate de Meat and Livestock Australia (MLA).
„Australia a avut mai multe sezoane foarte bune în ultimii ani, ceea ce înseamnă că efectivul de oi a ajuns la 78,75 milioane de capete – cel mai mare din 2007 încoace”, a declarat analistul de aprovizionare globală al MLA, Tim Jackson.
La originea acestui efectiv mare de oi au fost trei ani de precipitații peste medie în regiunile ovinelor din Australia, cum ar fi New South Wales și Victoria. Precipitațiile sunt ideale pentru creșterea ierbii, care este propice pentru hrănirea și creșterea animalelor.
„Cu cât a plouat mai mult și cu cât piața a rămas mai mult timp optimistă, cu atât mai mult i-a determinat pe producători să păstreze oile pe care altfel le-ar fi oprit și, ca urmare, efectivele au continuat să crească”, a declarat președintele Sheep Producers Australia, Andrew Spencer, pentru CNBC prin e-mail, referindu-se la crescătorii de animale care păstrează mai multe oi în fermă în loc să le îngrașe și să le trimită la abatoare și pe piețe.
„Fermierii [de atunci] au înregistrat o scădere masivă a profitabilității… Este posibil ca multe oi să nu aibă o piață de desfacere, ceea ce ar putea duce la eliminarea animalelor de către fermieri”, a declarat pentru CNBC Steve McGuire, vicepreședinte al grupului de susținere a agriculturii WAFarmers.
El a adăugat că fermierii ar prefera să dea animalele decât să le sacrifice, dar nu au fost mulți doritori pentru oile gratuite.
Turmele de oi din Australia ar trebui să se extindă cu 23% față de minimul ultimilor 100 de ani în 2020, potrivit statisticilor MLA.
În consecință, oferta excesivă de oi a făcut ca prețurile la acest animal să scadă, marcând o inversare a câștigului de care s-au bucurat fermierii din cauza prețurilor record la carnea de oaie în urmă cu trei ani.
Prețurile reduse reprezintă o dublă lovitură pentru fermieri, care acum trebuie să hrănească o turmă uriașă pentru mai mult timp, chiar dacă condițiile meteorologice au luat o întorsătură mai proastă în acest an.
Biroul Australian de Meteorologie a înregistrat recent cel mai secetos septembrie din istorie, iar vremea uscată nu este pe cale să se oprească. În noiembrie, biroul a avertizat că fenomenul El Nino va continua și că este probabil să se producă un eveniment puternic și pozitiv de Dipolie a Oceanului Indian (IOD) – ceea ce sugerează că următoarele câteva luni vor continua să fie relativ calde și uscate. Vremea nefavorabilă va reduce oferta de furaje.
Ca urmare, fermierii încearcă să își reducă efectivele, ceea ce poate include trimiterea animalelor la abatoare și la procesatorii de carne.
Ce înseamnă asta pentru producătorii din restul lumii:
Australia este principalul producător și exportator mondial de carne de oaie, iar oferta excedentară a exercitat o presiune descendentă asupra prețurilor de gros la nivel mondial.
Dar ce înseamnă prețurile mai mici pentru cumpărătorii care vor să servească următoarea bucată de carne de miel.
În ciuda scăderii prețurilor la carnea de oaie, reducerea de preț cu amănuntul nu s-a reflectat încă în aceeași măsură, a observat McGuire. Woolworths Group, un important lanț de supermarketuri din Australia, a anunțat că va reduce prețurile produselor din carne de miel cu 20%.
Australia a exportat o cantitate record de carne de oaie în luna octombrie, „așa că carnea începe să se miște, este doar o mare restanță de recuperat”, a declarat McGuire. El se așteaptă ca atât consumatorii din Australia, cât și cei de peste hotare să continue să vadă mai multe scăderi ale prețului cărnii de oaie.
Acestea fiind spuse, unii fermieri se gândesc să nu-și împerecheze oile pentru a reduce costurile, a adăugat McGuire. Acest lucru ar putea duce la o scădere a numărului de oi tinere, ceea ce ar putea schimba destul de rapid peisajul pieței ovinelor, trecând de la supraofertă la o ofertă insuficientă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank