G4Media.ro

Australia: Efigia regilor britanici va fi eliminată de pe bancnote

Sursa foto: Daniel LEAL / AFP

Australia: Efigia regilor britanici va fi eliminată de pe bancnote

Efigia monarhilor britanici va dispărea de pe bancnotele australiene, unde portretul Elisabetei a II-a va fi înlocuit pe noile bancnote de cinci dolari cu un motiv care onorează cultura indigenă, și nu cu efigia lui Carol al III-lea, a anunțat joi banca centrală a țării, citată de Le Figaro. Bancnota de cinci dolari este singura bancnotă din Australia care prezintă în prezent efigia unui monarh britanic.

Reserve Bank of Australia a declarat că populația indigenă va fi consultată cu privire la un nou design care „onorează cultura și istoria primilor australieni”. Proiectarea și tipărirea noii bancnote va dura „un număr de ani”, a precizat aceasta. Bancnotele cu imaginea reginei defuncte vor continua să circule.

Moartea reginei Elisabeta, la 8 septembrie, a fost marcată printr-o zi de doliu național în Australia, țară din Commonwealth al cărei șef de stat oficial este regele Carol al III-lea, reprezentat de un guvernator general. Dar unele grupuri indigene au denunțat consecințele distructive ale colonizării britanice, cerând abolirea monarhiei.

Banca centrală a declarat că decizia sa este susținută de guvernul laburist de centru-stânga al premierului Anthony Albanese, care este în favoarea unei posibile evoluții către o republică australiană. Dispariția efigiei monarhilor a fost salutată de Mișcarea Republicană Australiană (ARM), care a remarcat că populația indigenă a precedat colonizarea britanică cu 65.000 de ani.

„Australia crede în meritocrație și ideea că cineva ar putea fi în moneda noastră prin dreptul de sânge este ireconciliabilă, la fel ca și ideea că ar putea fi șeful statului nostru prin drept de naștere”, a declarat președintele ARM, Craig Foster. „A crede că un rege neales ar trebui să fie pe moneda noastră în locul șefilor și bătrânilor din primele națiuni și al australienilor proeminenți nu mai este justificabil într-o epocă a adevărului, a reconcilierii și, în cele din urmă, a independenței formale, culturale și intelectuale”, a adăugat el.

O tradiție care datează din 1923

Monarhii britanici apar pe bancnotele australiene din 1923 și, până în 1953, anul încoronării Elisabetei a II-a, au fost prezenți pe toate bancnotele. Chipul reginei a apărut pe bancnota de o liră și apoi pe noua bancnotă de un dolar din 1966. Această bancnotă de un dolar conținea, de asemenea, imagini cu picturi și sculpturi rupestre aborigene și desene bazate pe o pictură pe scoarță a artistului indigen David Malangi Daymirringu.

Din 1992, australienii au putut vedea trăsăturile reginei pe bancnota de 5 dolari din polimer. În urmă cu trei luni, guvernatorul băncii centrale, Philip Lowe, a declarat că se află în discuții cu guvernul cu privire la posibilitatea de a renunța la imaginea reginei în favoarea unui portret al regelui Carol al III-lea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ce putea face un guvern socialist ? Se stie ca Australia este o democratie dezvoltata mai ales datorita mostenirii economice si sociale a aborigenilor. Tampenia stangii in actiune.

    • Dar te-ai întrebat vreun moment daca aborigenii aia macelariti voiau sa fie civilizati cu forta?

  2. Carol al al III-lea e fiul lui Carol al al II-lea sau nepotul lui de unchi?