Australia: Gigantul minier Rio Tinto își cere scuze după ce a pierdut o capsulă radioactivă
O capsulă minusculă care conține cesiu 137 radioactiv a fost pierdută undeva pe o porțiune de drum de 1.400 de kilometri în Australia de Vest. Gigantul minier Rio Tinto, care deține dispozitivul, a lansat propria anchetă, potrivit DW.
Capsula, care conține o cantitate mică de cesiu 137 radioactiv, are un diametru de aproximativ 6 milimetri și o înălțime de 8 milimetri. Aceasta făcea parte dintr-un dispozitiv despre care se crede că a căzut dintr-un camion în timp ce era transportat între o mină din deșert, la nord de orașul Newman, și orașul Perth.
Dispozitivul a fost văzut ultima dată pe 10 ianuarie, iar camionul care transporta capsula a ajuns la un depozit din Perth pe 16 ianuarie.
Cu toate acestea, serviciile de urgență au fost anunțate miercuri de dispariția capsulei, iar informația a fost făcută publică abia vineri.
Rio Tinto „își cere scuze”
Potrivit directorului general al gigantului minier Rio Tinto Iron Ore, Simon Trott, compania ia foarte în serios acest incident.
„Recunoaștem că acest lucru este în mod clar foarte îngrijorător și ne pare rău pentru alarma pe care a provocat-o în comunitatea din Australia de Vest”, a declarat Trott.
„Pe lângă faptul că sprijinim pe deplin autoritățile relevante, am lansat propria noastră anchetă pentru a înțelege cum s-a pierdut capsula în timpul transportului”, a adăugat el.
Trott a mai spus că prezența dispozitivului la bordul camionului a fost confirmată de către un contor Geiger înainte de a părăsi mina.
Căutări extinse, lipsă de echipamente adecvate
Serviciile de urgență din Australia de Vest au solicitat sprijinul altor state australiene și al guvernului federal pentru găsirea capsulei, deoarece nu dispun de echipamentul adecvat.
Căutările au inclus persoane care au scanat nivelurile de radiații ale dispozitivului de-a lungul drumurilor folosite de camion, iar autoritățile au avertizat că ar putea fi necesară cercetarea întregului traseu de 1.400 de kilometri.
Deoarece capsula este minusculă, oamenii au fost avertizați că aceasta ar fi putut rămâne, fără să știe, în anvelopele mașinii lor.
Sursa de cesiu 137 emite cantități periculoase de radiații, echivalentul efecctuării a 10 radiografii cu raze X într-o oră. Poate provoca arsuri ale pielii iar expunerea prelungită ar putea cauza cancer.
One of the world’s largest metal and mining companies, Rio Tinto, apologises after losing a radioactive capsule in Western Australia pic.twitter.com/JvFeDdiHuO
— TRT World Now (@TRTWorldNow) January 30, 2023
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii