G4Media.ro

Australia, împotriva decarbonizării / Ministrul resurselor: Nu ne vom închide minele sau…

Sursa foto: Pixabay

Australia, împotriva decarbonizării / Ministrul resurselor: Nu ne vom închide minele sau centralele noastre de cărbune / Vom continua să avem piețe timp de zeci de ani

Autoritățile din Australia au anunțat, luni, că țara va continua să vândă cărbune timp de „decenii”, după ce a respins un acord de eliminare treptată a combustibilului fosil poluant pentru a limita schimbările climatice, transmite La Libre Belgique.

Patruzeci de țări s-au angajat să elimine treptat cărbunele în următoarele decenii, la conferința crucială COP26 privind clima de la Glasgow. Australia, la fel ca mai multe țări mari consumatoare de cărbune, precum China și Statele Unite, nu a semnat acest angajament.

„Am spus foarte clar că nu ne vom închide minele de cărbune sau centralele noastre de cărbune”, a declarat ministrul australian al Resurselor, Keith Pitt, pentru ABC. Apărând decizia Australiei, dl.Pitt a spus că țara sa are cărbunele de cea mai bună calitate din lume.

„Și de aceea vom continua să avem piețe timp de zeci de ani în viitor. Și dacă ei cumpără… ei bine, noi vindem”. Cererea de cărbune trebuie să crească până în 2030, a asigurat ministrul.

„Aş prefera de departe să fie vorba despre un produs australian de înaltă calitate, care oferă locuri de muncă australiene şi construieşte economia australiană, în locul unui cărbune provenit din Indonezia, Rusia sau altă ţară”, a continuat el.

Australia, unul dintre cei mai mari producători de cărbune şi gaze naturale din lume, s-a confruntat în ultimii ani cu evenimente extreme – secetă, incendii forestiere şi inundaţii – amplificate de schimbările climatice. Guvernul lui Scott Morisson a anunțat luna trecută un obiectiv de neutralitate carbon.

Minerals Council of Australia, care reprezintă mari grupuri miniere precum BHP și Rio Tinto, a estimat că obiectivul pentru 2050 este realizabil cu investiții mari în tehnologie. Aproape 300.000 de locuri de muncă australiene se bazează pe industria cărbunelui, potrivit d-lui Pitt.

Minerals Council of Australia, la rândul său, prezintă cifre de 50.000 de locuri de muncă directe și 120.000 de locuri de muncă indirecte. Grupurile mari asigură că vor renunța la cei mai poluanți combustibili fosili.

În acest sens, BHP a anunțat luni că și-a vândut pachetul de 80% dintr-o mină metalurgică de cărbune din statul Queensland, din estul țării, către Stanmore Resources, pentru o sumă de cel puțin 1,2 miliarde de dolari americani.

„Într-un moment în care lumea se ‘decarbonizează’, BHP se concentrează mai mult asupra producţiei de cărbune metalurgic de calitate superioară, căutat de siderurgiştii mondiali, pentru a îmbunătăţi eficienţa şi a reduce emisiile nocive”, a declarat Edgar Basto, responsabil de exploatarea minieră australiană la BHP, într-un comunicat.

Sursa: La Libre / Rador / Traducerea: Rodezia Costea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. gura lor adevar graieste 😀
    in timp ce vestul isi inchide propria productie, Australia va exporta din ce in ce mai mult fix catre tarile din vest

    • Ai mentalitate de sosoc!
      Au facturi la curent de 250$/luna.
      Australia este o tara cu energie foarte scumpa.
      Au atat soare disponibil si China langa ei sa aduca cate panouri vor.
      Dar nu! ei vor carbune!
      Chinezii se straduiesc sa isi curete atmosfera ca nu se vede soarele de poluare.

    • @0I0
      sosoc esti tu :))
      tu crezi ca acel carbune e folosit la incalzit locuintele? Doamne ce naiv!!
      In productia de otel la scara industriala, printre care si producerea de turbine eoliene..etc, se foloseste carbune: COCS mai exact!

    • @ zero UN NEURON zero
      Ești obsedat de Balenă !
      In articol scrie ca nici China NU a semnat acordul, citește !

    • Asa e acum , e plin de ale „0|0″…. Fara pic de documentatie latra sloganuri propagandistice neomarxiste progresiste … Auzite la radio sau tv , eventual pe gigi24… De unde ai vrea tu , cipcip , sa stie acest martian detaliile astea … Ei cred ca eolienele alea si panourile solare respectiv intreaga constructie a unei hidrocentrale se face cu surcele si pietre de munte … Ce e ala otel ?! E de domeniul trecutului , polueaza …. Asta ar trebuii mutat cu Geta trotineta intr o coliba pana la aanci batraneti .

    • problema e ca si voi sunteti la fel ca el. toti vreti dar in acelasi timp va si opuneti. vreti „verde” dar nu vreti riscuri. adica de exemplu nucleare. cum le impaci pe toate? ca toate consumurile cresc. vrem mobil lansat anual? pai costa productia a sute de milioane de bucati. procesare materii prime, producere produs final, transport. nu ai cum sa rezolvi ecuatia asta perfect. ori faci niste compromisuri, ori iti asumi riscuri.

  2. @ CipCip
    Neuronul e Inginer diplomat la Bioterra, ca flașneta uSECUrică Moșteanu ! Crede ca eolienele sunt veșnice si se fac pe genunchi, cu dalta si ciocanul…

  3. Daca Australia, o tara-continent care respecta mediul foarte mult a decis astfel, inseamna ca avem inca o dovada foarte clara ca Green Deal este o mizerie socialista care urmareste doar sa atraga miliarde si sa infiinteze institutii, ONG-uri, agentii care sa distruga economiile si industriile. Apropo, Ursuleasa cea fara de Scaun, merge cu jetul de la Comisia Europeana pe distante scurte uneori. Ipocrizia politica nu are limite.

    • Pleaba nu! Asta e conceptia ! Grean deal este doar pentru cei care trebuie sa stea pe loc , sa nu creasca cumva peste marii smecheri ai lumii care ani de zile au supt toate tarile acolo unde auers ei sa faca „bine” .. treaba merge asa : noi , neam imbuibat ani de zile , am mancat carne , am dormit la caldura , voi astia care ani de zile ati fost rationati , care ati dormit in frig si pe intuneric , acum cand incepurati sa simtiti si voi gustul gata ! Nu mai aveti voie , ca poluati! Needucatilor si neadaptaților :))) concluzia ?! E simpla . Smecherii fac ce vor ! Fraierii fac ce pot ! Doar ca acum , au cam iesit fraieri care nu prea mai sunt fraieri :))) succes !

  4. toata lumea comenteaza fara sa stie lucruri esentiale:
    – combustibili fosili poleaza al naibii de mult si mai sunt si pe epuizare, asa ca surse alternative de energie sigur se vor gasi, acum depinde si ce interese au statele respective in as tine anumite industrii care doneaza bani multi la partidele lor
    – carbunele are mult mai multe intrebuintari decat sa fie ars pentru incalzire sau producerea energiei electice, iar minele eficente nu trebuie inchise
    – incalzirea globala este actuala, iar temperaturile sigur vor creste daca nu se mai reduce din gazele cu efect de sere eliminate in atmosfera
    cei care urla ca nu exista incalzire globala, ca ei sunt facuti, ca ei le stiu pe toate sigur sunt din „cardul” celor care au strigat ca nu exista Covid, ca se moare de altceva, ca ei sunt daci liberi si nu i atinge nimic

  5. @jon
    Din prostiile care le spui, rezulta ca nici tu nu știi prea multe, bați câmpii ca o gazeta socialistă.
    Energia verde despre care vorbești, este o energie înșelătoare. Dacă nu bate vântul, sau ai multe zile fără soare, ce faci? Cu ce înlocuiești energia care nu se produce? Cu apa, nuclear, cărbune sau gaze. Energia verde este extrem de volatilă, ea întra și iese din sistem.
    Știi ca anul acesta vântul a bătut in Europa cu 10% mai puțin decât anul trecut? Cu ce crezi ca s-au produs miliardele de Mwh care au trebuit înlocuite?
    Toată lumea vorbește de mașini electrice, dar nimeni nu vorbește de cum sa produci energia electrica pentru aceste mașini.
    Iar găselniță cu poluarea mai usor: sunt tehnologii de ardere care nu produc decât un minimum de reziduri. În Danemarca sunt centrale termice pe cărbune în mijlocul orașelor și nu se vede decât un abur alb.
    Deci înainte de a vorbi, pune mana și citește ca să nu cazi de fraier.

  6. @jon
    Nu ești cu nimic mai destept și nu știi cu nimic mai mult decât alții. Dai din gura cu încălzirea globala, arderea fosilele, etc. Propaganda!
    Povestea cu cărbunele este pentru proștii din România. În UK s-au redeschis 2 mine de cărbune, Polonia își bazează strategia pe cărbune, până și Germania își reconsidera strategia energetica și iau în considerare nucleară și cărbunele (și au carbune). Nu mai ascultați toate prostiile pe care le scrie presa din străinătate, este pentru proști ca cei din România.