G4Media.ro

Australia învârte cuțitul în rană: Premierul australian susține că au existat îngrijorări…

Sursa foto: Pixabay/ David Mark

Australia învârte cuțitul în rană: Premierul australian susține că au existat îngrijorări „profunde și grave” cu privire la capabilitățile submarinelor franceze

Premierul australian Scott Morrison, a declarat duminică faptul că autoritățile din Australia aveau îngrijorări „profunde și grave” cu privire la submarinele convenționale pe care le-a comandat din Franța, despre Canberra credea că nu își vor satisface necesitățile strategice înainte de a anula acordul de apărare în favoarea unui pact încheiat săptămâna trecută cu SUA și Marea Britanie, potrivit CNN.  

„Am avut profunde și serioase îngrijorări cu privire la faptul că capacitatea oferită de submarinul din clasa Attack nu va îndeplini interesele noastre strategice și am spus foarte clar că vom lua o decizie pe baza interesului nostru strategic național”, a afirmat Morrison.

Încercând să explice schimbarea bruscă a deciziei care a provocat o furie puternică la Paris, prim-ministrul australian a precizat că, deși înțelege dezamăgirea Franței față de această problemă, „interesul național al Australiei este pe primul loc”.

„Interesul național trebuie să vină pe primul loc, iar interesele Australiei sunt cel mai bine deservite de parteneriatul trilateral pe care l-am putut constitui cu președintele Biden și cu prim-ministru Johnson”, a spus Morrison, într-o conferință de presă.

Reacția Franței

Decizia Australiei de a renunța la acordul cu Franța și de a obține submarine cu propulsie nucleară printr-un nou acord cu Statele Unite și Regatul Unit pare să fi luat Franța prin surprindere la sfârșitul săptămânii trecute.

Purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal, a declarat duminică că președintele Emmanuel Macron avea o convorbire telefonică cu președintele american Joe Biden în următoarele zile „pentru a merge mai departe”.

Adresându-se sâmbătă postului de televiziune France 2, ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat că decizia de a renunța la acordul care a fost în lucru încă din 2016 a generat o „criză”.

„Au existat minciuni, duplicitate, o încălcare majoră a încrederii și dispreț. Acest lucru nu va merge. Lucrurile nu merg bine între noi, nu merg deloc bine”, a afirmat oficialul francez.

Anterior, Le Drian a calificat noua alianță de securitate dintre SUA, Marea Britanie și Australia drept o „înjunghiere pe la spate”.

„Este o înjunghiere pe la spate. Această decizie unilaterală, brutală și imprevizibilă este foarte asemănătoare cu ceea ce făcea Trump”, a precizat joi ministrul francez de Externe.

Drept răspuns la decizia celor trei state vorbitoare de limba engleză, Franța și-a retras ambasadorii din SUA și Australia pentru consultări.

De asemenea, Le Drian a criticat și Regatul Unit pentru rolul său în acord, spunând: „Marea Britanie, știm despre oportunismul lor permanent, deci nu este nevoie să-l aducem pe ambasadorul nostru să ni-l explice. De fapt, în acest chestiune, Marea Britanie este cam ca o a cincea roată (inutilă – n.r.)”.

Noul ministrul britanic de externe, Liz Truss, a afirmat că Marea Britanie încearcă să construiască parteneriate cu „țări cu care împărtășesc aceleași opinii”. Scriind în ziarul Sunday Telegraph, ea a declarat că noul acord cu Australia și SUA arată „disponibilitatea Marii Britanii de a fi capabili să apere interesele și să conteste practicile neloiale și actele maligne”.

Anularea acordului are consecințe economice reale pentru Franța. Constructorul francez de submarine Naval Group a declarat că 500 dintre angajații săi din Australia și un 650 din Franța sunt afectați de rezilierea acordului.

Compania a transmis duminică că și-a suspendat eforturile de recrutare pentru a acorda prioritate nevoilor celor afectați de anularea acordului.

Sursa foto: Pixabay/ David Mark

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Pai ce sa spuna… «am fost niste nesimtiti»?

  2. ei si tu acum, s-a suparat francezul ca i-a fost anulat contractul. Asta se intampla oriunde, inclusiv cu operatorul casnic de energie electrica.

    Exista niste clauze care iti permit chestia asta, sa te superi ca celalalt a folosit clauzele cu care tu ai fost de acord la semnarea contractului … la sumele de care vorbim era de asteptat ca va veni unul care va incerca sa iti sufle afacerea. Cum relatia dintre fostele colonii si tara mama ii uneste mai mult decat cu partea franceza, rezultatul e clar. Plus ca situatia Frantei in regiunea respectiva e cam ne-existenta, Australia trebuie sa se bazeze pe alianta americana, care evident ca vine la pachet cu niste contracte militare babana, ca asa e in tenis.

    E de ajuns sa mergi intr-un pab oriunde in lume sa vezi relatia dintre britanici, australieni, canadienii anglofoni, australieni, etc .. se vede clar ca se considera frati, exista intodeauna o componenta de relatie acolo pe care francofonii nu au putut-o niciodata contracara cu al lor Vive le Quebec libre.

    • Așa cum nemții nu uita 23 aug 1944, cred că nici englezii nu uita ajutorul dat de francezi coloniilor engleze secesioniste din SUA. Vezi ,,Vulpile învie” , Feuchtwanger, Lion, BPT.

  3. PMul australian a facut asta exact cind EC discuta cu ei un nou acord comercial sau rediscuta un capitol – nu sunt sigur care, dar am inteles ca este cazul. Decis, mai ales adunind si declaratiile de azi noapte, si-a dat foc la valiza.

    • Cred ca te referi la Macron, da, intr-adevar si-a dat foc la valiza. Tradatorul nr.1 al Americii-Macron- va suporta consecintele. Problema este ca intreaga Europa trebuie sa sufere din cazua lui.

  4. Dezamagire mare in Ioropa socialista. AUKUS este doar efectul deciziei Frantei si Germaniei de a crea o armata europeana. Aviz celor care inca mai doresc o armata europeana. Trump stia ce spune si ce face, iar faptul ca Biden gandeste la fel inseamna ca ceva este putred in Europa. Asta se intampla atunci cand te dai cocos, precum Macron. Franta a intors spatele Americii cu mult inainte de a se forma alianta AUKUS, asadar nu stiu cine a „injunghiat” pe cine mai intai…

    • Ca sa vezi de unde deducem ca este ceva putred in Europa. Hai ca ma distrezi.
      O relatie corecta este una intre egali. Din ce spui tu, Europa tre sa stea exclusiv cu capul plecat. Am trait s-o citesc si pe asta.

    • @Cosmin
      Europa vorbea azi Germana pana la Urali sau Rusa până la Atlantic, daca nu interveneau Americanii.
      Francezii nu au putut niciodată sa-i ierte pe Americani si pe Britanici pt. că i-au scos de doua ori de sub cizma germană. După infrangerea de la Sedan, Franța a rămas doar cu orgoliul de fostă mare putere.

  5. Au existat intarzieri in productie si dezacorduri in definitivarea proiectului initial.
    Deja australienii au afirmat ca exista un contract si nu va fi inchis gratis.
    Primul submarin va fi livrat /daca/ deabia in 2035 iar australia doreste sa caseze submarinele vechi in 2026 de aici saltul facut la oferta americana.
    Doreau sa produca o parte din componente in Australia si Franta sa cam opus+ a existat un leaks legat de capacitatile submarinelor respective, practic totul e pe internet deja.
    PRoblema financiara e minora, mai mare e cea diplomatica: pur si simplu iau lasat pe dinafara in zona respectiva, de ce oare doar cele 2 parti pot spune.

  6. UK, ” a cincea roata la caruta” , a inceput de mult lupta la baioneta, de cand a scos nave militare contra barcilor de pescari francezi, inainte de implinirea termenului de retragere fixat prin tratatul final Brexit.
    Acum arata ca e capabila sa conteste ”practicile neloiale si actele maligne”, pacat , nu a spus care sunt alea.
    PM Boris declara concomitent dragostea de nedezradacinat fata Paris.
    Iata mostra pe viu de umor englezesc, Anglia a revenit in joc. Va fi mereu in drum.

  7. Franta izolata militar..fata de hotaririle Sua si Uk…se va alia cu….Polonia si cele din est Europa!.Sau va face front cu China…desi submarinile sunt destinate Chinei….ce conteaza.si noi am luptat cu nemtii si apoi i-am impuscat…6

  8. Daca nu ma mai cenzureaza g4, eu zic ca francezii iau 12 bacterii de la R Zoe, le pun pe submarine si i au spart pe totzi cu 0 emisii! O sa cumpere totzi pe rupte, imi iau si io unul sa l incarc in priza de la cotetzul electric.

  9. Submarine diesel in fața celei mai mari flote din lume, cea chineză… Sau trezit în ultimul minut australienii. Asta înseamnă să primeze interesul național. Noi încă cumpărăm hârburi second hand, avioane și nave ca să nu supărăm.

    • Pai cumparam asa pt ca atat ne permitem, celenoi sunt prea scumpe, si ca sa zicem si noi ca avem ceva…

    • si nu le casezi in 20 de ani in loc de 50? pai si nu pasezi problema la nepoti?
      ori iei masina buna ori iei second hand ca esti sarac….
      chiar e esential sau doresti tichie cu margaritar?
      iei produse expirare cu euri la copil ca esti sarac?
      mai bine faci cura cu varza murata decat salam din crema de nush ce euri.

  10. Ce ti-e si cu arma nucleara, cu hidrogen etc, dar si cu schimbarea presedintilor USA ! S-a mai dus un mit modern, ,, Australia, Ultimul tarm!”
    Pe cand insusi Polul linistii si pacii planetare se simte inghesuit, cam cu intarziere, de haloul insistent si atat-cuprinzator chinezesc, niste state mici aparate, cat de cat, pana acum sunt indrumate sa se apere singure printr-un construct idealist si ultra-costisitor, in loc sa comercializeze pasnic chinezarii aduse pe calea acvatica de matase sau facute chiar la ele acasa.
    Cand vorbim despre Noua Ordine Mondiala, despre asta vorbim, cine ar fi crezut!
    Desi Biblia….

  11. Băi, nene… Puneti naiba mâna și corectați-vă articolele că aveti fraze din care trebuie sa deducem cam cum a sunat ala in franceză si cam ce ati gresit voi.

  12. ”Premierul australian Scott Morrison, a declarat duminica..”. Ori scoateti virgula dintre subiect si predicat, ori mai puneti una ca sa incadrati numele premierului.