Australia învârte cuțitul în rană: Premierul australian susține că au existat îngrijorări „profunde și grave” cu privire la capabilitățile submarinelor franceze
Premierul australian Scott Morrison, a declarat duminică faptul că autoritățile din Australia aveau îngrijorări „profunde și grave” cu privire la submarinele convenționale pe care le-a comandat din Franța, despre Canberra credea că nu își vor satisface necesitățile strategice înainte de a anula acordul de apărare în favoarea unui pact încheiat săptămâna trecută cu SUA și Marea Britanie, potrivit CNN.
„Am avut profunde și serioase îngrijorări cu privire la faptul că capacitatea oferită de submarinul din clasa Attack nu va îndeplini interesele noastre strategice și am spus foarte clar că vom lua o decizie pe baza interesului nostru strategic național”, a afirmat Morrison.
Încercând să explice schimbarea bruscă a deciziei care a provocat o furie puternică la Paris, prim-ministrul australian a precizat că, deși înțelege dezamăgirea Franței față de această problemă, „interesul național al Australiei este pe primul loc”.
„Interesul național trebuie să vină pe primul loc, iar interesele Australiei sunt cel mai bine deservite de parteneriatul trilateral pe care l-am putut constitui cu președintele Biden și cu prim-ministru Johnson”, a spus Morrison, într-o conferință de presă.
Reacția Franței
Decizia Australiei de a renunța la acordul cu Franța și de a obține submarine cu propulsie nucleară printr-un nou acord cu Statele Unite și Regatul Unit pare să fi luat Franța prin surprindere la sfârșitul săptămânii trecute.
Purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal, a declarat duminică că președintele Emmanuel Macron avea o convorbire telefonică cu președintele american Joe Biden în următoarele zile „pentru a merge mai departe”.
Adresându-se sâmbătă postului de televiziune France 2, ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat că decizia de a renunța la acordul care a fost în lucru încă din 2016 a generat o „criză”.
„Au existat minciuni, duplicitate, o încălcare majoră a încrederii și dispreț. Acest lucru nu va merge. Lucrurile nu merg bine între noi, nu merg deloc bine”, a afirmat oficialul francez.
Anterior, Le Drian a calificat noua alianță de securitate dintre SUA, Marea Britanie și Australia drept o „înjunghiere pe la spate”.
„Este o înjunghiere pe la spate. Această decizie unilaterală, brutală și imprevizibilă este foarte asemănătoare cu ceea ce făcea Trump”, a precizat joi ministrul francez de Externe.
Drept răspuns la decizia celor trei state vorbitoare de limba engleză, Franța și-a retras ambasadorii din SUA și Australia pentru consultări.
De asemenea, Le Drian a criticat și Regatul Unit pentru rolul său în acord, spunând: „Marea Britanie, știm despre oportunismul lor permanent, deci nu este nevoie să-l aducem pe ambasadorul nostru să ni-l explice. De fapt, în acest chestiune, Marea Britanie este cam ca o a cincea roată (inutilă – n.r.)”.
Noul ministrul britanic de externe, Liz Truss, a afirmat că Marea Britanie încearcă să construiască parteneriate cu „țări cu care împărtășesc aceleași opinii”. Scriind în ziarul Sunday Telegraph, ea a declarat că noul acord cu Australia și SUA arată „disponibilitatea Marii Britanii de a fi capabili să apere interesele și să conteste practicile neloiale și actele maligne”.
Anularea acordului are consecințe economice reale pentru Franța. Constructorul francez de submarine Naval Group a declarat că 500 dintre angajații săi din Australia și un 650 din Franța sunt afectați de rezilierea acordului.
Compania a transmis duminică că și-a suspendat eforturile de recrutare pentru a acorda prioritate nevoilor celor afectați de anularea acordului.
Sursa foto: Pixabay/ David Mark
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii