Australia nu intenţionează să redenumească ambasada de facto a Taiwanului de pe teritoriul său și își reiterează susținerea pentru principiul „o singură Chină”
Australia nu intenţionează să redenumească ambasada de facto a Taiwanului de pe teritoriul său şi rămâne angajată în politica unei singure Chine, a anunţat miercuri ministrul de externe Marise Payne, pe fondul tensiunilor în relaţiile diplomatice cu Beijingul, relatează Reuters, citată de Agerpres.
Payne a spus că nu a purtat nicio discuţie cu Taiwanul, insulă autoguvernată considerată de China parte a teritoriului său, despre posibilitatea schimbării denumirii reprezentanţei acesteia în Australia.
„Fără discuţii de acest fel”, a precizat Payne într-un briefing de presă împreună cu ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis, în vizită în capitala Canberra. „Australia rămâne angajată în politica noastră a unei singure Chine”, a adăugat ea.
Comentariile intervin în timp ce China şi-a restrâns relaţiile diplomatice cu Lituania şi a făcut presiuni asupra multinaţionalelor să rupă legăturile cu statul baltic după ce insula a deschis un birou de reprezentanţă taiwanez la Vilnius anul trecut, evitând utilizarea termenului mult mai comun, Taipei.
Australia s-a alăturat de asemenea Statelor Unite şi Marii Britanii în susţinerea unei speţe comerciale a Uniunii Europene împotriva Chinei la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) asupra presupuselor restricţii comerciale ale Beijingului împotriva Lituaniei care ar ameninţa integritatea pieţei unice a UE.
Landsbergis, aflat la Canberra pentru a inaugura ambasada Lituaniei, a salutat demersul Australiei la OMC, adăugând că naţiunilor care încearcă să folosească comerţul ca măsură de răzbunare trebuie să li se aducă aminte că „ţările care gândesc la fel au instrumente şi reglementări ce ajută să reziste constrângerii”.
„De ceva vreme, Australia a fost probabil unul dintre exemplele principale când China a folosit economia şi comerţul ca instrument politic (…). Acum Lituania se alătură acestui club exclusivist”, potrivit ministrului lituanian.
Relaţiile dintre Australia şi partenerul comercial de top China sunt la un nivel scăzut după ce Canberra a interzis accesul Huawei Technologies la reţeaua sa 5G în 2018 şi a cerut o investigaţie independentă asupra originii COVID-19.
Beijingul a răspuns cu tarife pentru mai multe mărfuri australiene, precum orzul, carnea de vită, cărbunele şi vinul.
Sursa foto: Unsplash / Stephen Tafra
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii