G4Media.ro

Australia şi Japonia au semnat sâmbătă un pact de securitate menit să…

sursa foto: Facebook

Australia şi Japonia au semnat sâmbătă un pact de securitate menit să contracareze creşterea puterii militare a Chinei

În vizită în Australia, premierul nipon Fumio Kishida s-a întâlnit cu omologul său Anthony Albanese la Perth, pentru a remania acordul vechi de 15 ani, redactat într-un moment în care atacurile jihadiste şi proliferarea înarmării reprezentau principalele preocupări, relatează Agerpres.

„Această declaraţie istorică trimite un semnal puternic în regiune privind alinierea noastră strategică”, a declarat Anthony Albanese, salutând pactul semnat de cele două ţări.

Fără a menţiona direct China şi Coreea de Nord, premierul japonez a calificat acordul drept răspuns la un „mediu strategic tot mai dur”.

Este vorba despre prima vizită a unui premier japonez în Australia din 2018.

Cele două naţiuni din Pacific ar urma să se concentreze în special pe împărtăşirea semnalelor şi informaţiilor geospaţiale primite de la sateliţii de ascultare electronică sau SIGINT (SIGnal INTelligence).

Niciuna dintre cele două ţări nu dispune în prezent de ample reţele de informaţii în străinătate, precum CIA americană sau DGSE franceză.

Bryce Wakefield, din cadrul Australian Institute of International Affairs, estimează că Tokyo şi Canberra dispun totuşi de mijloace sofisticate în materie de adunare de informaţii prin interceptarea comunicaţiilor.

Acordul ar putea servi de asemenea, potrivit lui, drept model Japoniei pentru a dezvolta legături de securitate mai profunde cu ţări ca Marea Britanie.

Pactul este de asemenea considerat un pas suplimentar către aderarea Japoniei la puternica alianţă aşa-numită „Five Eyes” în domeniul intelligence, între Australia, Marea Britanie, Canada, Noua Zeelandă şi SUA.

Însă obstacole persistă. În trecut, o cooperare a mai strânsă a fost împiedicată de preocupări mai vechi privind capacitatea Tokyo de a trata documente confidenţiale sensibile şi de a le transmite în deplină securitate, notează AFP.

Premierii Kishida şi Albanese s-au angajat să-şi întărească cooperarea militară şi energetică.

Japonia este un important cumpărător de gaz australian şi a pariat şi pe energia hidrogenului produs în Australia.

Pactul de securitate semnat între Tokyo şi Canberra în 2007, atunci când Beijingul era mai slab din punct de vedere militar şi se afirma mai puţin în relaţiile cu lumea, a fost de asemenea întărit.

De la venirea la putere a lui Xi Jinping, China a făcut din armata sa una dintre cele mai puternice din lume şi a adunat un arsenal nuclear şi balistic

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Incet dar sigur, NATO va cuprinde si Asia. Tres bien!!

  2. Foarte bine! Sper ca NATO sa cuprinda aproape toata Asia iar pe chinezoi sa-i vad fara export pana cand se alinieaza lumii occidentale( nu e obligatoriu).