G4Media.ro

Australia trebuie să ia măsuri „urgente” pentru protejarea Marii Bariere de Corali,…

sursa foto: Unsplash/ QUI NGUYEN

Australia trebuie să ia măsuri „urgente” pentru protejarea Marii Bariere de Corali, potrivit UNESCO

Australia trebuie să instituie măsuri ”urgente” pentru protejarea Marii Bariere de Corali, mai ales prin adoptarea unor obiective climatice mai ambiţioase, a avertizat luni UNESCO, transmite Agerpres.

Cel mai mare ecosistem coralier din lume ”este în continuare grav ameninţat” şi ”măsurile urgente şi susţinute reprezintă cea mai mare prioritate”, a indicat instituţia într-un raport, menţionând problematica albirii coralilor.

UNESCO a solicitat Australiei să trimită, la începutul lui 2025, o dare de seamă actualizată a eforturilor de protejare şi conservare a coralilor, fără a recomanda totuşi plasarea ecosistemului pe lista patrimoniului mondial în pericol.

Solicitarea acestei agenţii specializate a ONU a fost salutată de ministrul australian al Mediului, Tanya Plibersek.

Este ”o mare victorie pentru Queensland, o mare victorie pentru miile de persoane care depind de recif pentru munca lor, este o mare victorie pentru toate plantele şi toate animalele care trăiesc aici”, a declarat ea luni într-un comunicat.

Asociaţiile pentru apărarea mediului consideră însă că decizia UNESCO ar trebui să reprezinte ”un semnal de alarmă”.

„UNESCO a solicitat Australiei să fixeze obiective climatice mai ambiţioase şi ne-a oferit o dată limită, februarie 2025, pentru a trimite un raport despre progresele realizate”, a amintit David Ritter, director general Greenpeace pentru Australia-Pacific, precizând că ”timpul se scurge”.

Marea Brieră de Corali, situată în nord-estul Australiei, se confruntă, sub efectul încălzirii climei, cu cel mai grav episod de albire observat vreodată, iar ca atare, 73% dintre recifele sale sunt în pericol, a anunţat în aprilie Autoritatea Parcului Marin al Marii Bariere, aflată în subordinea guvernului federal australian.

Acest nou episod, cauzat de creşterea temperaturii marine, este cel de-al cincilea din ultimii opt ani.

Albirea coralilor este un fenomen de devitalizare care determină expulzarea algelor simbiotice, responsabile pentru culorile vii ale coralilor. Dacă temperaturile ridicate persistă, coralii se albesc şi mor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...