G4Media.ro

Australia vrea să se asocieze cu alte ţări pentru o presiune colectivă…

Sursa foto: Pixabay

Australia vrea să se asocieze cu alte ţări pentru o presiune colectivă asupra UE în privinţa aprovizionării cu vaccinuri anti-Covid

Australia vrea să se asocieze cu alte ţări pentru a pune presiune pe Uniunea Europeană în vederea livrării dozelor planificate de vaccinuri împotriva COVID-19, a relatat marţi postului de radio ABC, citat de dpa.

Uniunea Europeană a sprijinit blocarea de către Italia a unui lot de 250.000 de doze de vaccin AstraZeneca către Australia săptămâna trecută, Italia fiind prima ţară din UE care a recurs la noile reglementări ale blocului ce permit suspendarea exporturilor în cazul în care compania care furnizează vaccinurile nu şi-a îndeplinit obligaţiile faţă de UE.

Ministrul comerţului Dan Tehan a declarat postului de radio australian că această decizie reflectă „protecţionism în domeniul vaccinurilor”, exprimându-şi preocuparea că UE ar putea suspenda livrări de vaccinuri pe viitor.

Ministrul australian a spus că intenţionează să lucreze cu Japonia, Canada, Norvegia şi Noua Zeelandă pentru a determina UE să-şi schimbe decizia.

„Cu cât punem mai multă presiune colectivă pe ei, cu atât îşi vor da seama mai mult că procedează incorect”, a spus el.

Media locale au relatat că Tehan a discutat despre aceste preocupări cu liderii UE şi cu directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), Ngozi Okonjo-Iweala.

În toiul unei dispute cu AstraZeneca, UE a implementat în ianuarie un registru privind exportul de vaccinuri care îi permite să blocheze exporturile în afara blocului comunitar dacă apreciază că o companie nu îşi respectă acordurile contractuale cu Uniunea Europeană.

Premierul australian Scott Morrison a invitat săptămâna trecută UE să-şi reconsidere decizia, spunând totodată că înţelege că ţările europene au fost afectate mai puternic de COVID-19 decât Australia, ţară cu aproximativ 25 de milioane de oameni care a înregistrat aproximativ 29.000 de cazuri de coronavirus şi 900 de decese de la începutul pandemiei.

Potrivit autorităţilor australiene, impedimentul apărut nu va afecta desfăşurarea vaccinării în ţară, începută în februarie.

Australia şi-a asigurat 53,8 milioane de doze de vaccin AstraZeneca, dintre care 50 de milioane de doze vor fi produse pe plan local în loturi eşalonate lunar.

Sursa: Agerpres

Foto: Melbourne, Australia / Sursa: pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. De ce nu sunt suparati si pe SUA, fac fix acelasi lucru. Ceea ce e bine si normal. Nu era bine in tarile astea cu lockdown-uri foarte stricte? UE si SUA doar cer sa se respecte contractul cu producatorii de vaccin. Daca ei pot produce pe teritoriul UE sau SUA mai mult decat au contractat pentru piata interna, sunt liberi sa exporte. De exemplu multi rad de India, ca is saraci, ca is multi, ca e mizerie, etc. dar India produce vaccinul AstraZeneca la ei, UE nu are nicio problema cu asta. De ce o tara ca Australia nu reuseste ca cumpere licenta de la oricare producator si sa isi faca singuri. Pandemia asta ne-a aratat ca nu e chiar bine sa globalizezi tot. Anul trecut toti stateau dupa China in productia de masti, anul asta dupa UE si SUA la vaccin. Ah, de ce nu cumpara astia din Australia vaccin din China sau Rusia?

    • Andrei, my friend, it’s all about the money 😁 always has and always will !

    • Dacă citești atent observi ca în Australia se produce AstaZeneca, din 53 mln doze contractate 50 sunt produse eșalonat intern… 3 mln vin din import. Dar ei fac gălăgie care au eradicat pandemia