G4Media.ro

UPDATE Austria confirmă acordul cu România și Bulgaria privind aderarea la Schengen…

Foto: BEN BORG CARDONA / AFP

UPDATE Austria confirmă acordul cu România și Bulgaria privind aderarea la Schengen cu frontierele aeriene/ Statele membre UE au acceptat înțelegerea (surse)

UPDATE Statele membre ale Uniunii Europene au acceptat acordul dintre Austria, România și Bulgaria privind Schengen Air, iar decizia urmează sa fie publicată în jurnalul oficial al UE în această seară sau mâine, conform surselor G4Media. (mai multe detalii aici)

știrea inițială

Austria a confirmat acordul cu România și Bulgaria privind „Schengen Air”, intrarea fără control la frontieră pe calea aerului, transmite Agenția Austriacă de Presă. După cum a confirmat sâmbătă pentru APA Ministerul de Interne, un text obligatoriu din punct de vedere juridic în acest sens a fost trimis vineri seara președinției spaniole a UE. România anunțase deja acordul cu câteva zile în urmă.

Acordul înseamnă că, pe viitor, călătorii din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoiți să zboare spre alte țări ale UE prin terminale internaționale. Pașapoartele vor fi verificate la poartă de către companiile aeriene, cu sprijinul poliției.

Potrivit Ministerului de Interne de la Viena, toate statele membre ale UE trebuie să aprobe mai întâi acordul înainte ca acesta să poată fi pus în aplicare. Cea mai apropiată dată posibilă pentru introducerea regulamentului ar fi, prin urmare, martie 2024, deoarece în această lună vor fi modificate programele de zbor.

În prezent, nu există negocieri privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen fără frontiere și, prin urmare, nici o dată, a mai precizat Ministerul de Interne.

Cele trei condiții ale Austriei pentru acest acord au fost de asemenea prezentate în textul prezentat. Acestea au fost o creștere a desfășurării agenției europene de protecție a frontierelor Frontex în România și Bulgaria, precum și bani de la Comisia Europeană pentru protecția frontierelor externe ale acestor țări, o întărire a controalelor la frontierele terestre și acceptarea de către România și Bulgaria a solicitanților de azil din Austria, în special din Afganistan și Siria, mai notează sursa citată.

La 8 decembrie 2022, Austria a blocat o extindere a sistemului Schengen fără frontiere pentru a include România și Bulgaria, invocând numărul mare de solicitanți de azil. Țările de Jos s-au opus, de asemenea, aderării Bulgariei la Schengen.

Ministerul Afacerilor Interne din România a anunțat, miercuri seara, că în data de 23 decembrie a ajuns la un acord politic cu ministerele de Interne din Austria și Bulgaria pentru intrarea în Schengen cu frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024, în timp ce negocierile pentru aderarea terestră vor continua și anul viitor.

„În data de 23 decembrie 2023, Ministerul Afacerilor Interne a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omologe din Austria și Bulgaria privind extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria și aplicarea acquis-ului comunitar Schengen în România și Bulgaria la frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024, precum și discutarea în 2024 a aplicării acestuia la frontierele terestre în strânsă legătură cu măsurile compensatorii privind întărirea controlului la frontiere și aplicarea Acordului Dublin”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Interne.

Parlamentul olandez a aprobat în 21 decembrie poziţia guvernului ţării în favoarea aderării Bulgariei ca membru cu drepturi depline la spaţiul fără frontiere Schengen, a anunţat ministrul bulgar de interne Kalin Stoianov. Poziţia Austriei rămânea singurul obstacol rămas în ceea ce priveşte candidatura Sofiei la Schengen.

În ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen, Olanda nu are obiecții.

Săptămâna trecută, și ministrul de externe Peter Szijjarto a anunțat că Ungaria îşi va ridica obiecţia faţă de aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen după ce parlamentul bulgar va confirma oficial eliminarea unei taxe suplimentare pe transporturile de gaz rusesc.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Rezolva ungurii Schengenul terestru sub presedintia lor, baga ei VETO unde nu are curaj sasalaul nostru, ai nostri le-au promis gaz din Marea Neagra.

    • Nici vorba. Ungaria nu o sa ne ajute cu nimic. Ar fi cea mai mare minune…sa intram terestru cand ei sunt la carma europei!

    • Au batut palma pe redevente mici la petrol si gaze pina in 2040. Cam asta a fost tîrgul habsburgilor. Sa vedem ce mai vor pentru aderarea deplina, sufletul?

  2. Este o nouă umilire fără margini a României din partea Austriei.

    Primirea de migranți din Schengen, în afara Procedurii Dublin, atât timp cât România NU este de facto membră Schengen este inacceptabilă!

    Iar România NU este de facto membră Schengen! O asemenea aderare nu este prevăzută în Tratate și niciun alt stat nu a mai fost astfel umilit până acum!

    • Ai nostrii se laudau ca e vorba de f putini imigranti afgani trecut prin Romania! Sa vedem din nou…cum ne mint cu „foarte putini”. Ciolacu vb de ceva sute de persoane =))))). Singura noastra sansa la Schengen terestru era Ungaria din a 2-a jumatatea a anului viitor. Ar fi culmea sa ne bage Ungaria si terestru fara ceva la schimb. Santajul functioneaza perfect cu extre.misti la putere in UE!!!

    • Pariez ca ai nostri vor spune ca e chiaR mai bine asa…ca momentan sunt nesigure granitele Schengen din cauza refugiatilor? Tupeul conducatorilor nostri este infinit!

    • NU INTELEG cum de a renuntat si BULGARIA!!! Eu mi-am pus sperantele in ei….

  3. Pazea ca posteaza regele, smiork la secunda!!! Dupa ce au comentat contra proiectelor propus de unguri in parlament, adio 2024 si terestru!!! Poate doar daca la promite Putin…pardon Simion ceva ungurilor sa avem sanse =)))))))

  4. Ticăloșia pe care o pun la cale „ai noștri” nu o pot rezolva spaniolii…

    România îndeplinește fără abatere Procedura Dublin (scriu asta pentru cei care se prefac că nu înțeleg). Mișelia Acordului Austriac este că impune României primirea (în centre de cazare/lagăre) de migranți din Schengen fără ca România să fie membră Schengen.

    …Căci până aderă cu frontierele terestre NU este conform Tratatelor. Adică sirienii și afganii ajunși în Austria prin Croația (aflată pe o rută importantă de migrație) vor fi trimiși în România pentru a fi găzduiți, identificați și returnați în statele de origine.

    Cine a negociat pentru România bazaconia asta? Domnul Emil Hurezeanu, tandemul Nicu și Marcel ?!

    Pagubele economice pentru țara noastră NU sunt înlăturate, România este în continuare discriminată în cadrul Pieței comune și ne angajăm să preluăm migranții din Austria și să ne ocupăm de găzduirea, identificarea și returnarea lor.

    Ce avantaje au negociat politicienii români (pentru ei înșiși, căci România are doar dezavantaje – ne/prezentarea pașaportului în aeroport NU este un avantaj) astfel încât să accepte astfel de condiții pentru România?!

  5. Doamne, atat de putin ma intereseaza ca aderam la Schengen aerian, cred ca mai mult ma intereseaza cate grade sunt Lima, Peru decat asta. Ce se schimba? Aproape nimic. O sa aratam in continuare buletinu’ pe aeroport, cum il aratam si daca zburam de la Bucuresti la Iasi, ca nu te lasa nimeni in avion fara un act de identitate. Doar ca nu l mai aratam la coborare….mare branza. Intotdeauna la aeroporturile de destinatie din UE aproape ca nici nu se mai uitau la el. In fine…

  6. „Pașapoartele vor fi verificate la poartă de către companiile aeriene, cu sprijinul poliției.”. poate-mi face si mie cineva un desen. deci politistul caruia ii aratam pasaportul dupa controlul de securitate (care normal nu dispare) isi muta „borcanul” la terminal? de unde se vor multiplica politistii cu N (cate terminale exista). eu inteleg, in presa scrisa (chiar si online) salariile sunt prea mici ca sa mai ceri angajatilor sa mai si gandeasca. dar macar de la cititori ma astept la mai mult

  7. Fostul premier al Bulgariei, Kiril Petkov, spune că România și Bulgaria devin de azi, din punct de vedere politic membri Schengen, vom fi implicați în toate formatele şi în negocieri, având dreptul de veto. Asta spunea și europarlamentarul Victor Negrescu acum câteva zile.

    • Ce înseamnă „din punct de vedere politic”? Un fel de membru-onorific?

      Un astfel de statut NU există în Tratate și nu a existat pentru vreun stat până acum. Statele devin membre oficial abia după aderarea cu frontierele TERESTRE. De aceea statele care au aderat în doi pași au aderat întâi cu frontierele TERESTRE. Iar pentru celelalte frontiere a fost specificat în Tratatul de aderare TERMENUL precis.

      Nu știu ce spun politicienii români și aștept să citesc Tratatul pe pagina Comisiei Europene. Ceea ce este CLAR spus este obligația României de a construi centre pentru migranții din Spațiul Schengen, pe care să-i găzduiască, identifice și returneze în statele de origine. Despre asta nu este nicio îndoială!

      Altfel, România pierde în continuare bani și este discriminată în interiorul Pieței comune atât timp cât nu este de facto membră Schengen, adică, cu frontierele TERESTRE.

  8. Cine stie ce au negociat ? Cine intelege ce au declarat …