G4Media.ro

Austria dă semne că va debloca aderarea deplină a Bulgariei şi României…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Austria dă semne că va debloca aderarea deplină a Bulgariei şi României la spaţiul Schengen

Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de liberă circulaţie, o expectativă în creştere înaintea întâlnirii miniştrilor de interne ai celor trei ţări care se desfăşoară vineri la Budapesta, relatează agenția de știri EFE, citată de Agerpres.

Întâlnirea de lucru, organizată de preşedinţia ungară a Consiliului Uniunii Europene (UE), se va concentra pe progresele înregistrate de Bucureşti şi Sofia în controlul frontierelor şi reducerea imigraţiei ilegale.

„Vedem că aceste eforturi dau roade”, a declarat joi ministrul de interne austriac, conservatorul Gerhard Karner, agenţiei de presă APA.

România şi Bulgaria au aderat parţial la spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor şi a mărfurilor doar pe calea aerului şi pe mare, la 31 martie 2024, aminteşte EFE.

Deşi Comisia Europeană şi Parlamentul European dau asigurări de ani de zile că Bulgaria şi România, membre ale UE din 2007, sunt pregătite pentru integrarea deplină în Schengen, ridicarea controalelor la frontierele terestre nu a fost posibilă din cauza veto-ului impus de Austria.

Guvernul de la Viena a susţinut de-a lungul timpului că măsurile luate de România şi Bulgaria de reducere a imigraţiei ilegale din ţări terţe erau insuficiente şi a cerut eforturi suplimentare.

Potrivit EFE, mai multe mass-media austriece au relatat că guvernul austriac în exerciţiu, condus de conservatorul Karl Nehammer, este pe cale să renunţe la blocaj. Şi, în acest sens, reuniunea de vineri, la care vor participa miniştrii de interne Sandor Pinter (Ungaria), Gerhard Karner (Austria), Atanas Ilkov (Bulgaria) şi Cătălin Predoiu (România), precum şi comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, este una crucială.

„Ne-am atins obiectivul, respectiv crearea unor premise bune pentru discuţia de la Budapesta”, a declarat miercuri Cătălin Predoiu, potrivit unui comunicat al MAI, relatând că a abordat această problemă într-o discuţie în sistem de videoconferinţă cu Pinter.

„Este de aşteptat ca întâlnirea să se încheie cu semnarea unei declaraţii comune”, a declarat premierul bulgar Dimităr Glavcev, citat joi de agenţia de presă BTA.

Oficialul bulgar a nuanţat că acest document nu echivalează cu decizia finală privind aderarea deplină la Schengen, dar ar trebui să reprezinte o recunoaştere a „contribuţiei Bulgariei la protecţia frontierelor externe ale UE”.

„De data aceasta există semne şi speranţe că toate obstacolele din calea intrării Bulgariei şi României în spaţiul Schengen pe cale terestră vor fi înlăturate”, a declarat europarlamentarul bulgar Andrei Kovacev pentru BTA de la Strasbourg.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Cele 10 000 de buletine facute moldovenilor, ucrainienilor si rusilor merita sa circule si ele libere prin Europa, nu-i asa?

  2. Schengen = un sistem care devine tot mai subred = multe tari europene suspenda temporar sistemul Schengen instituind controale la frontiere (vezi recent: Suedia, Danemarca, Olanda, etc.)
    Avantaj Schengen – unul singur – evitarea cozilor in vami – dar se poate rezolva acest aspect prin scanarea din mers a tuturor vehiculelor ce trec prin vami – radare si tunele de scanare spectrala rapida. Cine este OK merge inainte (rapid, fara coada de asteptare), cine este gasit in neregula este rapid tras pe dreapta.
    Atata vreme cat din satelit cu tehnologiile actuale vezi orice pana la obiecte mai mici decat cutiile de chibrituri – teledetectie si poti vedea si…ce are omul in casa – de ce nu ar exista scanarea in vami (?) – foarte precis si rapid. Asta intre toate tarile din lume – executi si controlul vamal necesar si in acelasi timp nici nu tii lumea la cozi. Simplu si eficient ! Daca cainii depisteaza rapid drogurile, de ce inca nu exista sisteme bine puse la punct, care sa depisteze la fel de eficient si rapid drogurile in era fizicii cuantice ????
    Dezavantajele Schengen – multiple
    1. Taxe foarte mari pentru produsele importate din tarile din afara Schengen
    2. Proceduri complicate si taxe mari pentru vize atat pentru intrarea in tarile din spatiul Schengen cat si pentru tarile din afara Schengen-ului
    3. Trafic de droguri mult mai intens intre tarile din spatiul Schengen – intre Olanda si celelalte tari (eliminarea controalelor la frontierele interne poate naste monstri – vor patrunde mult maiu multe articole nedorite: droguri, deseuri pentru reciclare – Romania si Bulgaria vor deveni gropile de gunoi a Europei primind pentru reciclare deseuri (textile, electronice, etc. din multe tari europene care isi vor recicla deseurile in alte tari pentru a-si pastra curata atmosfera in tarile lor) – acesta fiind al patrulea dezavantaj Schengen.
    4. Deseuri (mentionat mai sus)
    5. Trafic de prostituate
    6. Transport clandestin de copii catre familiile de adoptie din tarile bogate (contracte clandestine de adoptii ilegale).
    Si asa Romania este un stat putred de corupt cu autoritati, chiar si generali implicati in traficul de droguri (Florian Coldea, Dumbrava, etc.).
    In plus tergiversarile intrati – nu intrati in Schengen .
    Ce atata va roade grija de Schengen ?????
    Este o porcarie ce trebuie rapid desfiintata, aduce multe pagube multor societati (de aceea multe tari ajung sa suspende temporat pe cateva luni Schengen-ul instituind controale la frontierele lor.
    Mai intrebati-ne si pe noi cetatenii ! NU ami tineti cont de ceea ce spun politicienii (care demult NU ne mai reprezinta, ci doar vorbesc in numele nostru rostind, cu limbile lor de lemn aceleasi fraze „…drumul / eforturile Romaniei catre aderarea la Spatiul Schengen…” – poate eforturile voastre de slugoi ai Bruxelles-ului si Schengen-ului fara sa ne intrebati despre actuala noastra pozitie a cetatenilor referitoare la Schengen).
    Majoritatea dintre cetateni vedem in Schengen un mare pericol (vedeti mai sus dezavantajele) !