G4Media.ro

Austria: Înțelegere oneroasă pentru salvarea sezonului de schi?

Sursa foto: G4Media.ro

Austria: Înțelegere oneroasă pentru salvarea sezonului de schi?

În Austria ia avânt un proces comun împotriva autorităților din Tirol. Acestea sunt acuzate că ar fi ținut deschise profitabilele stațiuni de schi și după ce au aflat de izbucnirea în zonă a epidemiei de .

Începutul de martie în Alpii tirolezi a fost marcat de vreme blândă și însorită, cu zăpadă din plin. Turiști din toată Europa au luat cu asalt stațiunile de schi. Afacerile erau înfloritoare, cu un plus de 11 % față de anul precedent, după ce operatorii turistici au reușit să-i atragă în regiune pe cei dornici de o vacanță la munte care au preferat să evite nordul Italiei, de teama crizei .

Ignorând pericolul, Martina Büchling a plecat din Germania și a ajuns pe 8 martie cu soțul ei și cu cele două fiice în stațiunea de schi austriacă Ischgl.

Cu două săptămâni înainte, hotelul Europa din Innsbruck a fost închis temporar după ce o recepționistă italiană fusese testată pozitiv cu noul coronavirus. Cazul a fost descris drept o „excepție” și nu s-a mai vorbit ulterior de coronavirus. Martina Büchling, în vârstă de 51 de ani, spune că familia ei nu a știut nimic despre existența unor astfel de cazuri în regiunea Paznauntal. „Nu am fi mers dacă am fi știut”, spune ea.

Detalii despre presupusa ascundere a existenței epidemiei continuă să iasă la suprafață, dar se știe că, deja din ianuarie și februarie, presa britanică și din alte țări europene relatase despre  de coronavirus din Tirol. Pe 1 martie, autoritățile din Islanda au postat un avertisment pe pagina de Internet a Comisiei Europene în „Sistemul de avertizare timpurie pentru boli infecțioase”, după ce 15 turiști islandezi care s-au întors din stațiunea Ischgl au fost depistați cu noul coronavirus.

Patru zile mai târziu, guvernul din Reykjavik a declarat stațiunea din Tirol „zonă de risc”. Autoritățile din Innsbruck au răspuns sugerând că turiștii islandezi s-au infectat probabil în drum spre casă. Mai târziu, când un barman de la popularul local aprés-ski „Kitzloch” a fost testat pozitiv, presa locală a scris că „infectarea într-un bar este puțin probabilă din punct de vedere medical.”

Prea puțin, prea târziu

La trei zile de la diagnosticul primit de barman, Martina Büchling s-a aflat într-o gondolă alături de o femeie tânără care s-a plâns că barul „Kitzloch” a fost închis. Revenind la hotel, doamna Büchling a fost surprinsă să descopere că barurile din localitate fuseseră închise, dar încă se servea pe străzi, în fața restaurantelor. Ea s-a mirat să descopere un afiș la baza pârtiei care le cerea turiștilor să păstreze distanța unii de ceilalți, deși nimeni nu verifica respectarea indicației. În fine, în seara zilei de 13 martie, familia ei a fost dată brusc afară de conducerea hotelului.

Familia Büchling a plecat noaptea cu mașina spre casa ei de lângă Frankfurt, la fel ca alte mii de turiști care s-au trezit aruncați în stradă în stațiunea austriacă.

Două zile mai târziu a început febra. Martina Büchling s-a îmbolnăvit serios, cu o tuse uscată, dureri musculare și o senzație de „cioburi de sticlă în plămâni”. Și-a pierdut total gustul și mirosul. Au fost „două săptămâni de iad”, după cum declară. Acea „frică de a muri” a dispărut între timp și femeia este în refacere. Dar acum este foarte supărată.

Doamna Büchling face parte dintr-un grup de 4.000 de turiști care s-au alăturat acțiunii comune în justiție demarate de Asociația Austriacă pentru Protecția Consumatorului (VSV). Femeia din Germania este convinsă că autoritățile tiroleze erau conștiente de riscul existent cu mult înainte ca informațiile să fie făcute publice.

Președintele VSV, Peter Kolba, a înaintat săptămâna trecută o declarație biroului procuraturii publice din Austria în care acuză oficialitățile „de tratare deliberat neglijentă a unei situații privind o boală foarte contagioasă.” Doi turiști au murit după revenirea din stațiunea de schi din regiunea Paznauntal.

Peter Kolba susține că întârzierile în întreruperea prematură a sezonului de schi pentru a limita extinderea epidemiei de coronavirus ar fi fost motivate atât financiar, cât și politic: „Din motive comerciale, oamenii au fost avertizați prea târziu, iar acum vedem consecințele. Vă puteți imagina cât se câștigă zilnic în aceste stațiuni și de ce operatorii turistici ar spune: Hai să le mai lăsăm deschise măcar câteva zile.”

Lobby din industrie și legături politice

Turismul este principala sursă de venit pentru Tirol, asigurând peste un sfert din locurile de muncă în regiune. Peter Kolba arată spre legăturile strânse dintre industria turismului și partidul conservator popular ÖVP, aflat la guvernare într-o coaliție alături de ecologiști atât în regiunea Tirol, cât și la nivel național.

Cu o săptămână înainte ca recepționista de la Hotel Europa din Innsbruck să fie depistată pozitiv, cancelarul austriac și șef al ÖVP Sebastian Kurz se întâlnise în privat cu membri ai așa-numitului Grup al Șoimilor în același hotel. Din grup fac parte 40 de reprezentanți ai celor mai mari afaceri din Tirol, printre care și operatorii telefericelor de pe pârtii, hotelierii și proprietarii firmelor de construcții. Grupul a donat un milion de euro formațiunii ÖVP.

La scurt timp după această întâlnire, Camera Federală Economică a Austriei (WKÖ) se pregătea de alegerile locale din 4 și 5 martie. Candidatul principal și câștigător, în cele din urmă, a fost membrul ÖVP Franz Hörl, care este atât lobbyist al industriei telefericelor, cât și președinte al Asociației Economice, aripa ÖVP în cadrul WKÖ. Asociația Economică primește anual cam 13 milioane de euro doar din taxele de membru plătite de furnizorii de servicii turistice.

Aproximativ o treime din votanții lui Hörl sunt implicați în industria turismului. Un schimb de mesaje SMS devenite între timp publice între Hörl și proprietarul barului „Kitzloch” pe 9 martie dezvăluie că Hörl a pledat pentru închiderea barului, pentru a „nu risca întreruperea prematură a sezonului de schi”, o situație care ar însemna pierderi financiare serioase pentru electoratul său.

Investigația nu va duce probabil nicăieri

Chiar când numărul infecțiilor de coronavirus începuse să crească în Tirol, șeful departamentului regional de sănătate, Bernhard Tilg (membru ÖVP), declara într-un interviu la televiziunea națională ORF că autoritățile ar fi „făcut totul așa cum trebuie”.

Guvernatorul regiunii Tirol Günther Platter a declarat pentru DW că lumea se confruntă cu o „situație excepțională”, care „era de neimaginat cu doar câteva săptămâni în urmă”. El a admis totuși că, „având în vedere informațiile pe care le cunoaștem azi, autoritățile ar fi luat decizii diferite.” Întrebat dacă alegerile din WKÖ ar fi influențat deciziile legate de închiderea barurilor și a sezonului de schi, Platter a dezmințit complet o astfel de posibilitate.

Președintele VSV Peter Kolba nu crede că va avea loc o investigație serioasă privind afacerea Ischgl și Paznauntal, nici din partea autorităților tiroleze, nici din cea a procuraturii publice. Kolba face presiuni pentru ca ancheta să fie preluată de Biroul Economic Federal și Anti-Corupție.

Cât despre Martina Büchling? Ea se străduiește să-și amintească aspectele pozitive ale vacanței de familie din Alpii tirolezi. „Ne-am simțit bine împreună și măcar nu am mai infectat pe nimeni altcineva.”

Sursa: Deutsche Welle / Foto: Stațiunea austriacă Ischgl / Sursa: G4Media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Asta pare o mizerie cum se practica in Vest. Autoritățile trebuie sa te tina de mana si cand te stergi la cur. Si daca nu o fac, trantim un proces.

    Tot netul vuieste de „stai in casa”. Toata media face la fel. Si doamna s-a gândit ca este ok la ski in Tirol.

    S-a ajuns la astfel de aberații deoarece in cultura din Vest nu mai exista responsabilitate personala la adulți. Daca un adult greșește este musai vina altora.

    • nu auzise nimic. trebuia sa ii vina unul la usa sa ii zica sa nu se duca. si tot se ducea

    • Ipocrizie și falsa superioritate, „noi respectăm sănătatea clienților și a personalului”.
      Lăcomia autorităților, „lasă că nu e ceva serios, altfel creăm panică și rămânem fără clienți”.
      Prostie și naivitate socială, „hai la ski, ca nu avem cum sa ne îmbolnăvim tocmai noi, autoritățile locale ne primesc”.

      Un cocktail minunat ce scoate la iveala defectele oamenilor.

  2. Asta nu e corupție. Nu, nu!

  3. Daca spune ca China e pasibila de un proces pe baza dreptului international si datoare sa plateasca pt faptul ca nu a informat si nu a luat masuri pt limitarea pandemiei, atunci la fel trebuie sa se intample si cu Austria/Tirol.

    Asta bineinteles in cazul in care sunt probe ca autoritatile de-acolo chiar au stiut, chiar au fost informate si chiar au inteles care sunt riscurile. Pt ca nu poti sa le imputi reaua-credinta daca ei la momentul respectiv fusesera infomati de experti ca e vorba doar despre o gripa. Amintiti-va ca la inceputuri foarte multi „experti” asa spuneau.

    Oricum, juristii vor avea de lucru la acele procese. Strans probe, ascultat marturii samd. Se va ajunge probabil la Curtea Europeana, dat fiind ca dna. e cetatean german si da in judecat Austria, deci ramane sa vedem ce se va decide.

    Ce e insa mega-important e ca toti sa invatam ceva din episodul asta si sa ne refacem protocoalele de decizie.

  4. Un mare rahat. Daca nu era tot circul mediatic, si-ar fi dus boala ca pe o gripa „oarecare”, (apropos, anul asta au murit 135.000 de oameni de gripa, va vine sa credeti?), si nici prin cap nu-i trecea sa dea in judecata pe nimeni…

    • Inca unu’ care compara blestematia asta de covid cu gripa, mai sunteti multi, mai nene?

    • Anual se îmbolnăvesc 60 milioane de oameni de gripa de sezon, cu mortalitate de 0.3 % porcăria asta noua omoară 5-8% din cei infectati

    • Tu și gândirea ta sunteți un rahat. Nu Mi-ar părea rău sa iei și tu gripa asta și sa nu apuci sa ajungi la spital, ca nu-i neaparat necesar sa te duci la medic doar pentru o gripa, dar păcat de cei din jurul tău ca-i îmbolnăvești și sigur nu-ți împărtășesc convingerea.

  5. „Ne-am simțit bine împreună și măcar nu am mai infectat pe nimeni altcineva.”–> Cat ai primit frau Büchling pentru a renunta la proces?

  6. austria a fost si este o tara de ipocriti si hoti, nu sunt deloc civilizati , asa cum pretind . marea lor realizare e ca hitler e considerat german si mozart austriac.