G4Media.ro

Austria își menține veto-ul împotriva aderării României la Schengen înaintea vizitei cancelarului…

Sursa foto: FADEL SENNA / AFP

Austria își menține veto-ul împotriva aderării României la Schengen înaintea vizitei cancelarului german Olaf Scholz. Presa germană: partidul cancelarului Nehammer se izolează în Europa

Guvernul Austriei, condus de cancelarul Karl Nehammer, a transmis ziarului TAZ că își menține veto-ul față de aderarea României și Bulgariei la Schangen, în ciuda unei noi rezoluții votate acum două săptămâni de Parlamentul European. Poziția Vienei vine cu puțin timp înainte de vizita cancelarului german Olaf Scholz, care va discuta cu Nehammer inclusiv despre Schengen. TAZ scrie că partidul de dreapta al cancelarului ”se izolează în UE”.

Apeluri la boicotarea companiilor autohtone, ambasadorul Austriei convocat la București, critici din partea a jumătate din Europa: guvernul austriac probabil că nu se aștepta la vântul din față atunci când a votat împotriva admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen, scrie ziarul austriac TAZ, care menționează că ambele țări îndeplinesc de ani de zile toate condițiile.

Într-un răspuns la o întrebare TAZ, Cancelaria Federală de la Viena a anunțat că își menține votul negativ și subliniază că Schengen nu este o chestiune de politică de partid, ci o chestiune de politică de securitate. Guvernul susține că protecția frontierelor externe nu funcționează, altfel nu s-ar putea explica de ce 70% dintre migranții reținuți în Austria nu fuseseră înregistrați anterior în nicio țară din UE.

Este „dreptul și, probabil, și datoria fiecărui stat membru să își reprezinte interesele naționale”, se arată în răspunsul guvernului Austriei. TAZ scrie că guvernul austriac a trecut cu vederea faptul că premierul Ungariei, Viktor Orbán, unul dintre cei mai importanți aliați ai partidului de guvernare ÖVP, a lăsat pur și simplu să treacă marea majoritate a migranților ilegali în Austria.

Problema migrației „ilegale” a fost deja tema dominantă a Partidului Popular în cele patru alegeri regionale din acest an. Dar strategia de a câștiga voturi de la partidul de extremă-dreapta FPÖ nu a funcționat pentru partidul guvernamental ÖVP, care a pierdut aproape zece procente și majoritatea absolută în Austria Inferioară.

Se așteaptă ca Austria să aleagă un nou parlament în toamna anului 2024. Sondajele actuale plasează FPÖ pe primul loc – iar ÖVP ar fi, în cel mai bun caz, un partener junior. Prin urmare, guvernul este nerăbdător să continue până la sfârșitul perioadei legislative.

Guvernul de la Viena a riscat multă încredere prin acest blocaj. Mai ales în cele două țări care suferă ele însele. Înainte de vot, Comisia Europeană se pronunțase deja în favoarea aderării la Schengen.

Recent, o rezoluție în Parlamentul European a arătat, de asemenea, cât de singur este guvernul federal de la Viena în această chestiune. 526 de eurodeputați au votat pentru, doar 57 împotriva admiterii cât mai curând posibil a Bulgariei și României în spațiul Schengen. Aceasta a fost una dintre „cele mai tangibile realizări ale integrării europene”, după cum se arată în textul votului. Este inacceptabil ca cetățenii să fie discriminați la graniță cu timpi de așteptare uneori de zile întregi, pierderi economice și gaze de eșapament inutile, se arată în rezoluție.

Austria, spre deosebire de Țările de Jos, este menționată de două ori în rezoluție. Argumentul folosit de Viena – este vorba despre combaterea migrației ilegale – nu face parte din criteriile clar definite pentru aderarea la Schengen. Chiar și președintele federal austriac, Alexander Van der Bellen, a regretat decizia guvernului independent de el din decembrie. Austria se afla într-o „situație dificilă” din cauza numărului mare de solicitanți de azil. Dar: „Legătura acestei probleme cu aderarea României și Bulgariei la Schengen, trebuie să mărturisesc, din păcate, că nu o văd.”

Antreprenorul român și fostul ministru al energiei Răzvan Nicolescu cere chiar despăgubiri de 200 de milioane de euro – pe lună. Atât de mare este prejudiciul adus economiei românești. Dar este vorba și de o chestiune de respect pentru 30 de milioane de cetățeni români și bulgari. Europarlamentarul român Eugen Tomac, din partea PPE, coleg de partid cu Partidul Popular Austriac (ÖVP), a calificat veto-ul drept o „palmă nemeritată”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Mulțumim PSD-PNL-UDMR-AUR! Fără ajutorul vostru nu înfrângeam!

    • Doamna marioneta, să știți că refuzul Austriei pentru acceptarea României în spațiul Schengen e foarte legat de ce spuneți dumneavoastră. Ai dracu’ au introdus o clauză de preemțiune pentru vânzarea gazului extras din Marea Neagră. Ce jigodii, cică strategii economice pentru evitarea penuriei de materii prime. Până la război n-avea nimeni nevoie de gazul asta.

    • Tot PNL-PSD-UDMR-AUR au semnat clauzele! Tot ei au bogății neinchipuite de la mătuși și mame ceapiste!
      Încă o dată: mulțumim PSD-PNL-UDMR-AUR pentru că au înfrânt!

  2. Asta înseamnă să fii consecvent, iar Românica să nu mai creadă că tot ce zboară se mănâncă! Până la urmă se pare că tot demersul în Justiție al lui Tomac este mai eficient!

  3. Pai Austria ca si Ungaria pupa Rusia pe unde apuca
    Baga si ei la inaintare problema inexistenta cu migrantii din Romania ca altfel ar fi trebuit sa dea motiv: „ca asa vor ei” sau „ca asa vrea Putler”

  4. Rusii il au pe Nehammer in buzunarul mic, daca nu misca-n front dupa cum ii dicteaza apar online tot felul de „ciudatenii” despre el. Pe de alta parte, nici ai nostri nu s-au zbatut foarte tare (poate atat s-a putut de la niste soferi, gestionari, etc. care s-au apucat de policita) pentru ca au „venituri” constante din vami si n-ar vrea sa dispara peste noapte … votati cu incredere psdnl! 😉

  5. Dar de ce nu iese Austria din Schengen daca e asa naspa acolo?

  6. Cartea migratiei este depasita demult, insa lui Nehammer ii face cu ochiul exploatarea gazelor din Marea Neagra si cu siguranta nu ii convine dreptul de preemtiune al statului roman stabilit prin lege, motiv pentru care nu cedeaza , dar si slugarnicia fata de rusi.
    Insa un lucru care a trecut cumva neobservat este declaratia lui V Orban care a spus ca Ungaria va avea presedentia CE in vara anului viitor, dar si ca noi ar trebui sa ne purtam frumos cu ei( adica sa-i lasam sa ne ftuta cum au ei chef) daca vrem sa intram in Schengen.
    Deci un lucru e clar, Austria si Ungaria au vorbit clar ca noi nu vom intra in Schengen anul asta , dar ca ne pot forta mana sa le cedam ceea ce vor pentru anul viitor.
    In caz ca le facem jocul, ei se mai gandesc, daca nu, ramanem in afara curtii Schengen si ne uitam prin gard la ei.
    Greseala noastra a fost ca am permis ca votul pentru aderarea Croatiei sa aibe loc.
    Adica puteam bloca aderarea Croatiei si inclusiv blocarea unor interese ale Austriei printr-un refuz al desfasurarii votului pentru aderare.
    Pierdeam si noi, dar pierdeau si ei, asa am pierdut doar noi.
    Bode du-te si te culcă.

    • Romania nu putea bloca aderarea Croatiei. Doar membrii Schengen puteau

    • Ești pe aproape. Cu o exceptie: Traducerea pe care am citit-o eu, a discursului domnului Orban, spunea că președinția maghiară a UE va lucra PENTRU integrarea în spațiul Schengen a Romaniei.

    • Puteam bloca intrarea Croatiei in Schengen prin simplu fapt ca era nevoie de unanimitatea tuturor tarilor din UE ca votul pentru aderarea la Schengen sa se desfasoare.
      Noi nu votam pentru sau impotriva aderarii Croatiei la Schengen , ci puteam vota impotriva sustinerii acestui vot, ceea ce echivala cu neintrarea in Schengen nici a noastra , nici a Bulgariei, dar nici a Croatiei pentru ca pur si simplu votul nu avea loc.
      Am jucat slab, aveam un atu in maneca si nu l-am folosit.

  7. … ca sa intelegem mai bine ca santajul lui Verde, pardon Victor Orban cu Schengen era o cacialma. Problema este ca MAE si Ciolacu nu anticipeaza si nu se pregatesc sa raspunda agil si profesional la aceste jocuri pe care mai oricine dar Nu ei le prevad si inteleg. Ar putea fi putin mai realisti sa inteleaga ca doar banii si relatiile nu ajung, trebuie sa si Invete., odata ajunsi in fruntea a X institutii si demnitati. Oare nu le este rusine niciodata cand sunt deplasati, diletanti?

  8. Lucrurile sunt foarte clare. Ungaria si Austria au nevoie ca aerul de gazul nostru, chiar daca lucreaza impreuna cu Croatia la acel terminal si mai nou ungurii o sa aiba „portul” lor in Trieste. Noi suntem innebuniti dupa Schengen care in este dorim mai mult din punct de vedere imagine – sa nu fim considerati cetateni de rangul II – si de castig electoral decat din punct de vedere economic, chiar daca in continuare se vede ca justitia o ia inapoi nu inainte.
    Acum jocul este cine cedeaza mai repede. Eu personal nu as da resursele de gaz ieftin indiferent cata presiune va face Austria si Ungaria, iar daca intr-adevar presiunea se transforma in altceva as incepe sa pun si eu presiune pe interesele lor aici in Romania, asa cum rusii cu siguranta pun presiune pe activele bancare austriece – dintre care se pare unele inca lucreze bine mersi in Rusia – pentru a le servi interesele Rusiei in Europa.

  9. Ceea ce se întâmplă acum e rezultatul a 30 de ani de politică externă făcută cu capul plecat și pupături în dos. România e partenerul strategic(sluga) tuturor. Am fost primii care am aprobat intrarea Suediei in NATO, iar Suedia nici nu a vrut să pună in discuție intrarea noastră in spațiul Schengen. Nu puteam noi să oprim intrarea lor in NATO, dar măcar puteam să nu fim atât de slugarnici. Austria ne dă încă o palmă peste cap pentru că poate. Dacă vrei să fii respectat în curtea școlii, îi dai un șut în cur unuia mai pămpălău.

  10. Previzibil. Se pare că fără măsuri de retorsiune nu se poate. România n-are prieteni. Intern, intelectualitatea și oengeurile, niciun protest. Iar observatorii austrieci cred că puterea, în Epoca Iohannis, nu e interesată decât de protecția specialilor și de scoaterea din pușcării a corupților.

  11. Nu îndeplinim condițiile și nu recunoaștem politic ac.fapt.

    • Condițiile de aderare au fost îndeplinite, așa cum au constatat mai multele controale făcute.

  12. Dacă ar fi fost vorba despre politica de securitate, Austria nu ar fi susținut aderarea Croației, stat aflat spre deosebire de România pe o ruta importantă de migrație.

    Invocarea repetata a acestui argument fals releva crasa josnicie din partea Austriei, căreia nici nu-i pasa dacă argumentul este sau nu credibil.

    • Bineinteles ca nu-i pasa. Si nu-i pasa pentru ca Romania e o molusca, flescaitii care ne conduc se ingrozesc numai la gindul de a lua niste masuri care sa loveasca in interesele economice sau politice ale „prietenilor’ nostri.

  13. Cum era aia? Cam cati mai faceti plinul la OMV acum? Sau cati Redbull consumați pe zi? Unde v-ați mutat conturile de la bancile austriece? Aha…