G4Media.ro

Austria reduce alocaţiile pentru copiii muncitorilor străini, Ungaria protestează, România nu are…

Austria reduce alocaţiile pentru copiii muncitorilor străini, Ungaria protestează, România nu are reacţie publică

Guvernul austriac intenţionează să plătească alocaţii mai mici pentru copiii care trăiesc în străinătate, pentru a economisi peste 100 milioane euro, scrie Rador, citând Handelsblatt. Prima reacţie a venit din Ungaria, al cărei ministrul de Externe a protestat, denunţând „o decizie nedreaptă şi inechitabilă faţă de poporul maghiar”. România nu are încă o reacţie publică pe această temă. Economia Austriei depinde într-un grad înalt de imigranţii angajaţi în companiile locale.

În pofida îngrijorării manifestate de UE faţă de ajutoarele acordate copiilor care trăiesc în străinătate, dar cu părinţi care muncesc în Austria, guvernul de la Viena insistă asupra acestei măsuri, scrie Rador. Guvernul conservator de dreapta a prezentat miercuri un proiect în acest sens. Ajutorul familial de care beneficiază părinţii copiilor care lucrează în Austria va fi raportat începând cu anul 2019 la cheltuielile valabile în ţările de origine ale fiecăruia. Aceasta înseamnă alocaţii mai mici pentru copiii care trăiesc în ţări precum Ungaria, Bulgaria ori România, state în care cheltuielile familiilor sunt mai mici decât în Austria.

După cum a afirmat ministrul austriac al familiei, Juliane Bogner-Strauss din Partidul Popular, „aceste sume urmează să fie folosite în favoarea copiilor din Austria”.

Potrivit datelor din partea guvernului, aceste diminuări se vor repercuta în mod deosebit asupra familiilor ai căror copii trăiesc în Ungaria, România şi Bulgaria. Pe de altă parte, copiilor din Elveţia sau Belgia li se va plăti pe viitor un ajutor mai substanţial. În 2016, alocaţiile în valoare de 273 milioane euro au ajuns la 130.000 de copii care trăiau în ţări din UE şi în Elveţia. Suma reprezintă 7% din totalul ajutoarelor sociale din Austria.

Comisia Europeană a anunţat că viitoarea lege va fi coroborată cu prevederile legislaţiei UE. Nu mai este permis ca angajaţii să fie discriminaţi pentru naţionalitatea lor, s-a precizat la Bruxelles.

Reacţie dură a Ungariei, nici o reacţie de la Bucureşti

Ministrul maghiar de Externe, Péter Szijjártó, a reacţionat rapid printr-un comunicat citat de agenţia MTI. Potrivit datelor oficiale, decizia afectează şi aproximativ 39.000 de copii maghiari ai căror părinţi sunt angajaţi în Austria şi plătesc contribuţii către statul austriac.

„Decizia recentă a guvernului austriac este nedreaptă şi inechitabilă faţă de poporul maghiar”, a spus ministrul maghiar de Externe. “Austria este un partener important pentru noi. Suntem aliaţi în numeroase teme importante, dar în această privinţă avem o divergenţă gravă”, a spus Péter Szijjártó, adăugând că „nu este acceptabil ca, după ce maghiarii şi-au îndeplinit toate obligaţiile fiscale faţă de Austria, să primească prestaţii sociale mai mici, decât cetăţenii austrieci care au plătit exact aceleaşi taxe şi contribuţii către stat, a arătat acesta”.

Până la această oră, guvernul României nu a reacţionat public faţă de propunerea guvernului austriac.

Foto: Juliane Bogner-Strauss ministrul austriac al Familiei (sursa: Pagina de Facebook a Guvernului austriac)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Trebuie sa existe o reactie puternica din partea celor ,potential,discriminati!