Austria și Germania nu mai procesează cererile de azil ale sirienilor după căderea regimului lui Assad. Ministrul austriac de interne Gerhard Karner: „Am instruit ministerul să pregătească un program de repatriere ordonată şi de deportare în Siria”
Guvernul interimar al Austriei a anunţat luni că a ordonat oprirea procesării cererilor de azil ale sirienilor după ce rebelii au cucerit Damascul şi preşedintele Bashar al-Assad a fugit în Rusia după 13 ani de război civil, relatează Reuters, preluată de News.ro.
Războiul civil a forţat milioane de sirieni să-şi părăsească ţara. Aceştia au reprezentat o mare parte dintre cei peste un milion de oameni care au ajuns în Germania şi Austria vecină în timpul crizei europene a migraţiei din 2015 şi 2016. O reacţie publică împotriva acestui aflux continuă să alimenteze sprijinul pentru extrema dreaptă şi pentru conservatorii austrieci.
„Cancelarul Karl Nehammer i-a dat astăzi instrucţiuni ministrului de interne Gerhard Karner să suspende toate cererile de azil siriene actuale şi să revizuiască toate cazurile în care a fost acordat azil”, a anunţat Ministerul de Interne într-un comunicat.
„Am instruit ministerul să pregătească un program de repatriere ordonată şi de deportare în Siria”, a declarat ministrul Karner, fără a detalia cum ar putea fi realizat acest lucru.
Karl Nehammer a declarat duminică pe X că situaţia de securitate din Siria ar trebui reevaluată pentru a permite reluarea deportărilor.
Ministerul a declarat că suspendă, de asemenea, reunificarea familiilor, un program în cadrul căruia familiile refugiaţilor se pot alătura acestora.
Sirienii reprezintă de departe cel mai mare grup de solicitanţi de azil din Austria, cu 12 871 de cereri depuse până în prezent în acest an, până în luna noiembrie.
Ministerul de Interne a precizat că 12.886 de cereri de azil depuse de sirieni nu au fost încă soluţionate nici în primă, nici în a doua instanţă, dintre care 1.146 s-au bazat pe reîntregirea familiei.
Nehammer şi Karner fac parte din Partidul Popular Conservator (OeVP), care şi-a făcut din linia dură privind imigraţia, similară cu cea a Partidului Libertăţii de extremă dreapta, una dintre caracteristicile politicii sale şi a fost motivul pentru care Austria s-a opus mult timp extinderii spaţiului Schengen prin aderarea României şi Bulgariei.
Nehammer se află în prezent în negocieri de coaliţie cu alte două partide în vederea formării unui guvern fără Partidul Libertăţii (FPOe), chiar dacă FPOe s-a clasat pe primul loc în alegerile parlamentare din septembrie. FPOe ar fi avut nevoie de un partener de coaliţie pentru a guverna, dar acesta nu s-a arătat deocamdată. Cu toate acestea, mulţi alegători consideră că a fost nedrept din partea preşedintelui Alexander Van der Bellen să nu însărcineze oficial FPOe cu formarea unui guvern.
Germania a anunțat și ea o o pauză în procesarea deciziilor privind cererile de azil pentru cetățenii sirieni, agenția germană de știri DPA raportând că această măsură va afecta probabil 47.000 de cereri în așteptare, potrivit DW.
Ministrul de interne Nancy Faeser a declarat că „sfârșitul tiraniei brutale a dictatorului sirian Assad este o mare ușurare pentru mulți oameni care au suferit de tortură, crimă și teroare”.
„Mulți refugiați care au găsit protecție în Germania au acum în sfârșit speranța de a se întoarce în patria lor siriană și de a-și reconstrui țara”, a adăugat ea.
Photo 126553827 © Jerome Cid | Dreamstime.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank