Austria susține că nu este îngrijorată că Trezoreria SUA analizează afacerile din Rusia ale Raiffeisen Bank International
Ministerul austriac al Finanţelor a minimalizat joi îngrijorările cu privire la anunţul că oficialii americani analizează afacerile din Rusia ale grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI), transmite Reuters, citată de Agerpres.
Acţiunile Raiffeisen au înregistrat o scădere semnificativă luna trecută, după ce banca austriacă a dezvăluit că a primit o solicitate de la Biroul de control al activelor străine al Departamentului Trezoreriei SUA (OFAC), cu privire la afacerile sale din Rusia. OFAC vrea ca banca austriacă să „clarifice operaţiunile cu plăţi şi procesele aferente menţinute de RBI în contextul recentelor evoluţii legate de Rusia şi Ucraina”.
„Solicitarea venită din partea autorităţilor americane este un proces normal care nu constituie un motiv de îngrijorare, pentru că autorităţile care impun sancţiuni se informează reciproc cu privire la companiile austriece care fac afaceri în Rusia”, a informat Ministerul austriac al Finanţelor într-un comunicat remis Reuters.
Raiffeisen Bank International (RBI) operează în Rusia încă de la prăbuşirea fostei URSS şi în prezent este una dintre cele două bănci străine care se află pe lista Băncii Centrale a Rusiei privind „cele 13 instituţii de credit de importanţă sistemică”, ceea ce scoate în evidenţă importanţa RBI în economia Rusiei, care se confruntă acum cu o gamă variată de sancţiuni occidentale.
Grupul bancar austriac a precizat că va coopera în totalitate cu OFAC, iar solicitarea instituţiei americane nu este provocată de o tranzacţie sau afacere specifică. Raiffeisen a adăugat că dispune de proceduri pentru a asigura respectarea sancţiunilor.
Ministerul austriac al Finanţelor a mai informat joi că la momentul oportun va răspunde întrebărilor formulate de parlamentari cu privire la Raiffeisen, după ce activităţile acestei bănci au generat un interes crescut în mediul politic de la Viena.
Partidul Ecologist, unul dintre partidele mai mici care formează coaliţia la putere în Austria, şi-a exprimat joi îngrijorarea că acest dosar ar putea afecta imaginea de centru financiar a Austriei. Aceasta după ce în mass media au apărut informaţii conform cărora RBI ar urma să încerce să preia Sberbank Europe, subsidiara europeană a grupului bancar rus Sberbank, care a fost închisă la începutul războiului din Ucraina.
„Asta este o afacere riscantă pentru grupul Raiffeisen care, spre deosebire de alte bănci europene ce pun punct afacerilor din Rusia, se concentrează pe intensificarea relaţiilor de afaceri”, a declarat parlamentarul ecologist Nina Tomaselli.
În schimb, Ministerul austriac al Finanţelor a salutat posibilitatea ca Sberbank Europe să fie preluată de Raiffeisen, sugerând că asta ar evita pierderi de sute de milioane de euro pentru deponenţi şi schema de garantare a depozitelor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank