G4Media.ro

Austria vrea să crească taxa pe veniturile excepționale ale companiilor de petrol…

sursa foto: Site oficial

Austria vrea să crească taxa pe veniturile excepționale ale companiilor de petrol și gaze

Austria intenționează să ajusteze taxa pe profitul excepțional al companiilor de petrol și gaze, astfel încât să fie aplicată la niveluri mai mici de profit, parte a eforturilor de a limita nemulțumirea publică față de creșterea câștigurilor corporative într-o perioadă de creștere a costurilor de trai, scrie Bloomberg.

Impozitul, care duce la stat 40% din venitul net suplimentar, se va aplica profiturilor care depășesc cu peste 10% media de dinaintea crizei din 2018 până în 2021, față de pragul de 20% în vigoare până acum, a precizat guvernul de la Viena.

„Nu este acceptabil ca firmele energetice să profite de pe urma crizei în condițiile în care clienții sunt bombardați cu facturi îngrozitoare”, a declarat cancelarul Karl Nehammer.

Anunțul vine în contextul în care partidele de opoziție au plasat creșterea ratelor dobânzilor și inflația ridicată în centrul agendei lor politice cu aproape un an înainte de alegerile generale din Austria.

Guvernul și un grup de lobby al băncilor au anunțat săptămâna trecută unele concesii pentru gospodăriile afectate de creșterea ratelor la creditele ipotecare. Cea mai recentă măsură luată împotriva companiilor producătoare de combustibili fosili urmează unei înăspriri similare pentru producătorii de energie, care trebuie să contribuie cu 90% din profiturile considerate excesive.

Compania energetică națională a Austriei, OMV, a plătit statului austriac o contribuție fiscală de aproximativ 90 de milioane de euro pentru șase luni în 2022, după introducerea taxei.

Cât a plătit OMV în România

OMV Petrom a anunțat la jumătatea lunii mai că va plăti o taxă suplimentară reprezentând contribuția de solidaritate, potrivit unui mesaj transmis pe Bursa de Valori București.

„La data de 12 mai 2023, în Monitorul Oficial a fost publicată Legea nr. 119/2023 pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 186/2022 de implementare a Regulamentului Consiliului (UE) 2022/1854 privind contribuția de solidaritate. Pentru companiile care produc și rafinează țiței, legea introduce obligația de a plăti 350 de lei pentru fiecare tonă de țiței prelucrată în 2022 și 2023. Prin urmare, OMV Petrom estimează o contribuție de solidaritate de aproximativ 1.500 de milioane de lei pentru anul fiscal 2022, care urmează să fie plătită la sfârșitul lunii iunie 2023. Aceasta se va reflecta in T2/23, în Situația veniturilor și cheltuielilor ca linie separată după linia ”Profit înainte de impozitare”, transmite compania,

Președintele Klaus Iohannis a promulgat la începutul lunii mai legea taxei de solidaritate pentru companiile energetice, varianta „îndulcită”, care reduce puternic suma care trebuie plătită de OMV Petrom și care va scuti Black Sea Oil&Gas de la plata acestei taxe. Modificarea a fost adoptată de Camera Deputaților în data de 3 mai. G4Media a scris AICI cum a modificat pe tăcute coaliția PSD-PNL-UDMR suprataxa prin care voia un miliard de euro de la OMV Petrom. Anterior, OMV Petrom a numit neconstituționale anumite amendamente, care o făceau să plătească taxa, iar președintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea.

Forma promulgată a legii introduce o taxă aplicată la cantitatea de țiței rafinat, care este de 350 de lei pe tonă. Amendamentul vorbește despre companii care extrag și rafinează țiței, situație în care se regăsește doar Petrom.

Astfel, Petrom, la o cantitate de circa 4,2 milioane de tone de petrol rafinată, ar urma să plătească o taxă de solidaritate de circa 300 de milioane de euro. Anterior, compania susținea că nu datorează taxa de solidaritate, în timp ce statul român se aștepta să colecteze o taxă cuprinsă între minimum 3 miliarde lei până la 1 miliard de euro.

Totodată, Black Sea Oil&Gas (BSOG) a scăpat de plata taxei de solidaritate pentru că, potrivit unui noi amendament, „contribuabilii care în perioada 2018 – 2021 nu au obținut producție din domeniile  prevăzute la art. 1 alin (1) nu datorează contribuția de solidaritate”. Anterior, compania a solicitat ca taxa să nu i se aplice, pentru că extracția gazelor a început abia anul trecut.

Legea a eliminat, totodată, un procent de 60% aplicat pe diferența de profit între anul trecut și media anilor 2018-2021.

Coaliția PSD-PNL-UDMR a îndulcit în primăvară, fără nici un anunț public, prevederea legislativă care impunea o suprataxă de 60% pe veniturile extraordinare ale companiilor petroliere. Suprataxa fusese impusă tot fără dezbatere publică în decembrie 2022 de guvernul Ciucă prin ordonanță de urgență. Cum s-a ajuns la diluarea taxei? Principala companie vizată, OMV Petrom, a avut cel puțin două întâlniri cu premierul Nicolae Ciucă ce nu au fost comunicate public. (Detalii, AICI)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Măndrii? Patrioți? Sau hoți? Sau netoți?
    Sau din fiecare câte puțin.